Årets Album 2021: Plats nr 10-6

Årets Album 2021, Plats 20-16

#20: Brijean – Feelings

#19: Avantgardet: Smile and Wave

#18: Silk Sonic (Bruno Mars & Anderson .Paak) – An Evening With Silk Sonic

#17: SG Lewis – times

#16: Vince Staples – Vince Staples

Årets Album 2021, Plats 15-11

#15: Bachelor – Doomin’ Sun

#14: Viagra Boys – Welfare Jazz

#13: Parquet Courts: Sympathy For Life

#12: Delvon Lamarr Organ Trio – I Told You So

#11: Wild Pink – A Billion Little Lights

#10: Kings of Convenience – Peace Or Love

Här är ett band jag inte trodde man skulle få höra igen: Kings of Convenience! Denna magnifika akustiska duo släppte sin senaste platta 2009 (för 12 år sedan!) och även om världsläget ser väldigt annorlunda ut nu mot då så kan man inte tro det på deras musik. Den här plattan hade lika väl ha kunnat släppas precis efter deras förra album för rent musikaliskt så är det inte några större förändringar på deras musik, om ens några. De har till och med tagit in deras favoritartist Feist för att sjunga med på två låtar som har varit och gästsjungit för dem innan. Om den här plattan hade släppts precis efter så hade jag varit ganska så likgiltig till den; ”ja det är mysigt och trevligt som det alltid har varit”. Men på grund av att det har gått så lång tid så inser jag hur mycket jag har saknat deras mysiga musik i mitt liv, och fått mig att återupptäcka deras gamla plattor som jag fortfarande håller varmt om hjärtat. Även om världen har ändrats så är det skönt att höra att visa saker består.

Favoritlåt: Angel

#9: Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams

Här har vi en debutant från England som är född på millennieskiftet. Arlo Parks har kommit som en mindre bomb i Storbritannien och har blivit nominerad för flera priser som till exempel årets album. Om hon har slagit lika stort här uppe i Norden har jag mindre koll på, men in på mina spellistor och hörlurar har hon däremot lyckats slå sig in på. Den här typen av skön R&B är jag alltid svag för, sådan som bara klappar en medhårs och får en att glida fram på gator och torg. Andra såna storheter som jag direkt tänker på när jag hör henne är SZA (plats nr 1 på min lista 2017) och Kehlani (plats nr 5 på min lista 2020) som båda skryter med några hundra miljoner fler lyssningar på Spotify än vad Arlo gör, men det är bara en fråga om när för snart lär även Arlo nå de hiskeligt höga lyssnarsiffrorna på den gröna musikappen hon med. Så vass är hennes musik. 

Favoritlåt: Eugene

#8: Remi Wolf – Juno

Ytterligare en debutant, denna gång från det lilla landet USA. Remi Wolf (vilket är även hennes riktiga namn, hur mäktigt är inte det?!?) håller till på västkusten i soliga Kalifornien där hennes musik känns som handgjord för den staten. Den är färgglad, spretig, funkig och det känns som att hon dansar runt på soldränkta esplanader längs med vattnet med rollerblades på fötterna. Hon har fått även de mest gråmulna dagar att kännas lite mer rika på kulörer med sin musik, och även om jag har fastnat mer för enstaka låtar under året som har gått så är faktiskt hela skivan förvånansvärt solid. Även hennes två EP ”You’re A Dog!” och ”I’m Allergic to Dogs!” är två färgsprakande EP:s som är värda att checka in om ni får mersmak för skivan. Dock är det här väldigt glad musik så om man gillar sin musik deppig och mörk så kommer ni inte finna något här, det här är för folk som uppskattar även det ljusa i livet.

Favoritlåt: Sexy Villain

#7: Hiss Golden Messenger – Quietly Blowing It

Det är vissa genrer som mitt hjärta bankar lite extra hårt för och en av de genrerna är definitivt countryfolk. MC Taylor’s kärleksprojekt har levererat i några år nu och även om han inte alltid är medverkande på mina årslistor så är han alltid med och sniffar precis utanför. 2016 hittade han senast in sig på listan med Heart Like a Leevee och sen dess så har han hunnit släppa sex album, inkluderat de två som han släppte i år där den ena får en hedersvärd sjundeplats på min lista. Denna skiva står stabilt med båda fötterna på jorden men lyckas ändå bygga storslagna bilder i ens huvud med små medel. Det här är inte musik man drar igång för att komma i feststämning utan mer när man känner för att vara för sig själv en stund, eller sittandes i soffan med den man håller kär. Så ta av dig skorna, släng upp fötterna på soffbordet, luta dig tillbaka och sup in Hiss Golden Messenger mysiga och avkopplande musik.

Favoritlåt: If It Comes in the Morning

#6: The Bones of J.R. Jones – A Celebration

Vanligtvis är det LP som representeras på den här listan men ibland så letar även EP sig in här, framförallt om de är såpass vassa som den här är. Den tickar dessutom på runt 26 minuter vilket inte ens gör den till den kortaste skivan på årets lista (det är Vince Staples som klockar på strax över 22 minuter). De som känner mig har knappast missat att jag har lyssnat febrilt på den här skivan, just för sin korta längd och för att det inte finns ett enda riktigt svagt spår på den. De två låtar som skiner starkast är helt klart Bad Moves och Stay Wild där resten är fullgoda låtar de med, men just de två är jävulskt bra. Artisten själv har släppt några skivor innan och även om jag inte har lyssnat in mig på dem än så kommer jag i framtiden att följa honom aktivt. Om det här hade varit en full skiva så hade den nog kanske till och med letat sig in på topp tre, nu får den nöja sig med en fin sjätteplacering men det är inte fy skam det heller.

Favoritlåt: Stay Wild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *