Årets Album 2021: Plats nr 20-16

Nu när vi är inne på pandemi årgång 2 så är det dags att sammanfatta den musik som jag har fastnat mest för under året. Efter att ha kollat på andra årslistor som släpps så har jag märkt att jag som vanligt har missat otroliga mängder musik, men tycker ändå det är ok då det i slutändan är den musiken som jag gillar som jag lägger upp här på bloggen. Så ska vi börja med själva listan?

20: Brijean – Feelings

Vi börjar årets album-lista med en härlig liten mjukstart i form av Brijean, en duo från Oakland i USA. Deras musik är som en skön och somrig filt som man lägger över sig för att kunna drömma sig bort en stund. Det är som att man blir omfamnad och vaggas in i en mjuk, drömsk men ändå svängig takt som får en att glömma vardagens bestyr för en stund. Man kan vara elak och säga att det här är snudd på att låta som lounge-musik, men de lyckas ändå balansera på rätt sida av att det kan bli slätstruket och tråkigt till att det fortfarande har ett härligt gung i sig.

Favoritlåt: Day Dreaming

#19: Avantgardet – Smile and Wave

Avantgardet verkar aldrig få slut på inspiration utan spottar ur sig ny musik varje år enda sen de släppte sitt debutalbum 2016. Den här kom dock sent förra året så den fick nästla sig in på årets lista istället, men det hoppas jag ni läsare inte har något emot. Denna skiva bjuder på klassisk arbetarpoprock som har blivit Avantgardets signum när det kommer till deras musik, där de fortsätter att berätta om samhällets undersida med en blinkning och en klackspark. Det är fortfarande misär som är temat för deras musik men när det görs på ett sånt här uppiggande sätt har jag personligen inga problem med det.

Favoritlåt: Tillbaka Igen

#18: Silk Sonic (Bruno Mars & Anderson .Paak) – An Evening With Silk Sonic

Att den här superduon har gjort en platta kan väl ändå få ha missat. Samarbetet mellan Bruno Mars och Anderson .Paak bjuder på en skimrande resa genom soulens guldålder. När de här två går ihop så är det som att de blöder i sepiatoner. Hela skivan skriker verkligen kvalité och det är som att dessa otroligt proffsiga artisterna inte gjort någon annan typ av musik. Det som ändå gjort att den inte hamnar så högt upp på listan är för att jag personligen har hört deras musik så pass mycket så att man har hunnit tröttna på den, men det går fortfarande inte att undgå att det är en ruskigt svängig platta.

Favoritlåt: Fly As Me

#17: SG Lewis – times

Producenten SG Lewis har redan släppt mängder med musik sen några år tillbaka och har för det mesta stått i bakgrunden för att producera andra artisters musik, men lät till slut sig själv stå i rampljuset 2021 för att släppa sitt debutalbum. Här har han dragit ihop ett gäng artister som får framföra sång till hans beats där bland annat Rhye och svenska Robyn har fått vara med och sjunga på två av hans låtar. Det är en platta som är gjord för packade dansgolv där det ska trängas, svettas och skrattas, så förhoppningsvis kommer den gå varm på hipsterklubbarna inom en snar framtid.

Favoritlåt: Time

#16: Vince Staples – Vince Staples

Vince Staples har jag lyssnat på sen han släppte sin skiva ”Big Fish Theory” 2017. Både den och hans skiva efter det ”FM!” är två skarpa skivor som båda ramlade precis utanför deras respektive årslistor. Vet inte om hans senaste alster är bättre än dem, men på något sätt så fastnade den mer för min del och jag har återkommit till den fler gånger än vad jag gjorde med de förra plattorna där det var bara enstaka låtar som jag verkligen lyssnade på. Vince Staples har ett magnifikt flow när han rappar där han låter otroligt chill och laidback men han glider ändå förvånansvärt snabbt fram för att låta så avslappnad. Sen hjälper det att hans skivor oftast tickar in på under 30 minuter så finns inga onödiga extra pålägg utan det är bara hans musik, hans texter och hans otroliga flow.

Favoritlåt: ARE YOU WITH THAT?

  5 comments for “Årets Album 2021: Plats nr 20-16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *