Årets Album 2019: Plats 20-16

Då var man tillbaka igen för den anrika årliga listan, den sista för decenniet! Som alla andra år så är det en uppsjö av olika typer av artister, där vi som alltid får både återkommande och nya namn att lyssna igenom på listan. Tio år har jag nu sammanfattat skivor i slutet av året, och det är fortfarande lika skoj att dela med sig vad som har lyssnats mest frenetiskt på och vad som har berört mest under året som har gått. Nog med introduktionen, låt oss hoppa in i den digra listan!

 

Plats nr 20: Local Natives – Violet Street

Local Natives har letat sig in på min lista vid några tillfällen nu, och även om de glidit ner några placeringar för varje nytt album så beror det verkligen inte på att deras musik har blivit sämre, utan de håller en förvånansvärt jämn kvalité alla skivor igenom. Även om inget toppar deras andra skiva Hummingbird så är denna i paritet med förra plattan Sunlit Youth utan problem, och detta är ett band som gör mig lika glad varje gång de släpper nytt. Ett löjligt talangfullt band som får gärna fortsätta leverera lika högt som de har gjort från start till nu.

 

Plats nr 19: Avantgardet – Mellan Miljonprogram och Thailand

Avantgardet fortsätter hålla sin höga takt med att släppa ett nytt album sen direkt ut och turnera över land och rike. Energin och frenesin de visar live framkommer inte riktigt lika tydligt här som på tidigare skivor, framförallt förra årets skiva som jag satte på första plats. Det är alltid lika svårt att leverera någonting nytt efter en sådan brutalt grym skiva, men detta är fortfarande smutsig arbetarklass musik av högsta rang. Om ni någonsin får chansen att se dem live: ta den. Det är en nästintill religiös upplevelse.

 

Plats nr 18: Brittany Howard – Jaime

Brittanys grymma stämma har varit med tidigare på mina listor, men då var det med bandet Alabama Shakes. Här gör hon debut under eget namn och även om man hör hennes band säregna southern rock-sound på vissa låtar så flörtar hon med fler musikstilar när hon står på egna ben. Det är en inspirerande upplevelse att lyssna på henne och hur hon med sin speciella röst kan sömlöst skifta genrer från låt till låt och ändå få allt att låta så naturligt. Det gör att skivan blir rätt spretig musikaliskt men desto mer underhållande att ta sig an då Brittany lyckas knyta allt med sin röst.

 

Plats nr 17: King Gizzard & The Lizard Wizard – Fishing For Fishies

Äntligen får jag skriva om det här löjligt aktiva bandet på min årslista. Detta australienska band har varit igång sen 2010 och sen de släppte sitt debutalbum 2012 har de släppt 15 (!!!!!) album! Jag fick upp ögonen för dem 2015 och även om deras effektivitet är löjligt imponerande så är långt ifrån allt särskilt värt att lyssna på, speciellt med tanke på deras tendens att helt byta genre för varje nytt album de släpper. Så när det här albumet kom och de lyckades pricka helt rätt i min musiksmak så blev jag överlycklig att jag äntligen får dela med mig av detta helgalna band. Albumet är riktigt stabil rock med tydliga boogie influenser, tre av spåren har trots allt ordet boogie i sig så det är svårt att missa. Nu väntar jag ivrigt på nästa gång de träffar rätt genre för min smak, men det finns nog något att hämta för alla i deras redan tjocka diskografi.

 

Plats nr 16: Purple Mountains – Purple Mountains 

En ny bekantskap för i år som föll mig rätt i smaken men som väldigt sorgligt nog blev kortvarig då mannen bakom namnet Purple Mountains, David Berman, tog livet av sig i år bara en månad efter att han släppte skivan. Det är förkrossande att höra men det som han lämnade efter sig borde ni försöka ta er till hjärtat. Texterna är fyllda med bitterljuva iakttagelser och ackompanjeras av sköna countrytoner. Man kan höra mörkret som han bär på, då det är en tyngd i det han skriver men ändå så skört vackert. Vart du än är så hoppas jag du har funnit frid från dina demoner David Berman, du kommer vara saknad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *