Årets Album 2017: Plats nr 5

Plats nr 20-16:

Nr 20: Rostam – Half-Light

Nr 19: Grizzly Bear – Painted Ruins

Nr 18: Broken Social Scene – Hug of Thunder

Nr 17: Sampha – Process

Nr 16: Anna of the North – Lovers

Plats nr 15-11:

Nr 15: Real Estate – In Mind

Nr 14: Future – HNDRXX

Nr 13: Joe Goddard – Electric Lines

Nr 12: Mac DeMarco – This Old Dog

Nr 11: Haim – Something To Tell You

Plats nr 10-6:

Nr 10: Kevin Morby – City Music

Nr 9: Destroyer – ken

Nr 8: Fleet Foxes – Crack-Up

Nr 7: Kendrick Lamar – DAMN.

Nr 6: The War On Drugs – A Deeper Understanding

img_2540.jpgPlats nr 5: Future Islands – The Far Field

Det finns ett före och efter för Future Islands när det kommer till kändisfaktor, och det är förra skivan Singles. Mer specifikt låten Seasons (Waiting On You) som blev en megahit efter deras liveframträdande hos David Letterman. Den skivan bjöd på flera suveräna hits och visade det breda spektrum som Future Islands spelar sin musik trots det ändå rätt spartanska upplägget med bas, synt, trummor och sång. När denna då väl släppte var det stora skor som den hade att fylla ut. Det som är intressant med The Far Field är trots att den egentligen saknar en lika omedelbar hit som Seasons så har den här skivan gått klart varmare i mina hörlurar än vad det förra albumet gjorde. Just på grund av att den förra skivan visade hela Future Islands bredd så är den här mer nischad och strömlinjeformad. En mer homogen upplevelse.

Det är tydligt att alla låtarna passar in på samma skiva rent stämningsmässigt och ljudmässigt sett, och för mig personligen har jag alltid föredragit skivor som följer en röd tråd än när de springer iväg på alla möjliga sorters avstickare. Den här skivan har på grund av detta växt mer och mer på mig. Visst, låtarna behöver mer tid för att komma fram och visa sitt rätta jag, men om man ger den lite av sin tid blir man mångdubblat betald tillbaka. Detta har gjort det enormt svårt att säga vilken låt som är den klart bästa när helheten är så suverän. Ja det är sant, första singeln Ran är den som har gjort flest vändor i mina hörlurar och på fester men den är bara en pusselbit av helheten The Far Field som är, enligt mig, Future Islands bästa album.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *