Årets Album 2017: Plats 15-11

Plats nr 20-16:

Nr 20: Rostam – Half-Light

Nr 19: Grizzly Bear – Painted Ruins

Nr 18: Broken Social Scene – Hug of Thunder

Nr 17: Sampha – Process

Nr 16: Anna of the North – Lovers

Plats nr 15: Real Estate – In Mind

Real Estate droppa in i mitt liv för första gången 2014 när deras förra skiva Atlas släppte. Den skivan gick som varmast under sommaren, så länge den här skivan har haft några grader kyligare ton i sig. Då är det med ytterst få grader, max fem grader kallare, då den rulla som mest under tidig vår. Den har somriga vibbar men med tanke på att min sommar mest handlade om 80-talets ljuva toner så förpassades den här åt sidan för att poppa upp igen lagom till höstrusket. Det är fortfarande ett snyggt sound med en liten melankolisk klang i sig där sista låten är den perfekta sammanfattningen för skivan. Så även om skivan inte är lika somrig som den förra leder den perfekt upp till när det blir varmare på våra breddgrader.

Plats nr 14: Future – HNDRXX

Jag ska erkänna: jag tycker inte alla låtarna på den här skivan håller. Min favoritlåt i år med Future går till och med att finna på hans andra album FUTURE som han släppte en vecka innan det här(Mask Off heter den förresten, Remix-versionen med Kendrick Lamar är tung). Jag måste dock också erkänna för mig själv att jag diggar viben i den här skivan mer, och av alla 19 spåren som går att finna här är det över hälften som är riktigt vassa. Till skillnad från hans förra album som bjuder på en hårdare ton är det en riktigt skön RnB/rap-hybrid som stryker mig medhårs på ett himla trevligt sätt. Så även om alla spår inte håller högsta klass finns det mer än nog att hämta för att göra ett riktigt gediget album.

Plats nr 13: Joe Goddard – Electric Lines

Det här är i tredje versionen som Joe Goddard har hittat in i min lista. Innan har det varit som dansant duo i The 2 Bears och framförallt i det eklektiska Hot Chip som är ett av mina absoluta favoritband. Lyssnandes på Joe’s solohantverk är det tydligt vem som är den största kreatören i Hot Chip. Den har skivan sprudlar av energi och nyckfullhet som alla kan ta till sig. Delandes med mina musikintresserade vänner kunde vi alla finna olika spår som favoriter, det om något visar på en bredd som heter duga. Jag ser ju dock personligen det här helst som en avstickare bara ifrån Hot Chip för att kunna skapa ännu fler nivåer på deras egna musik, för när jag hör Alexis Taylor(huvudsångaren i Hot Chip) sjunga i titelspåret värker mitt hjärta efter mera Hot Chip. Man kan bara hoppas.

Plats nr 12: Mac DeMarco – This Old Dog

När Mac spelade på Way Out West i somras kunde man se en man som betedde sig som en rockstjärna. Han drack Jameson whisky på scen direkt ur flaskan, kedjerökte cigarett efter cigarett och avsluta med att stage dive:a ut i publikhavet. Detta känns himla motsägelsefullt till hans musik då den erbjuder bara chilla toner och en avslappnad känsla, så se honom gå full rockstjärna till några av de mest laidback tonerna det här decenniet är en oxymoron om jag någonsin varit med om en. När det kommer till hans musik dock har den alltid varit en trygg faktor i en emellanåt stressig vardag. Nu är jag ingen stressad person vanligtvis, men ibland letar den sig fram och hittar även mig och då är Mac DeMarco ett bra botemedel för den. Bara namnet ger en lugnande känsla, som ett mantra man kan nynna för sig själv i takt med hans musik. Mac DeMarco. Mac DeMarco. Mac DeMarco…

Plats nr 11: Haim – Something To Tell You

Systrarna Haim är en härlig trio som med sitt förra album visade att de har stenkoll på 70-talets musik och byggde en riktigt stabil grund på det. Där den skivan var det massiva och stabila ramverket för deras musik är den här mer utsmyckande och insmickrande. Jag blir inte lika fångad som förra gången, men det är fortfarande otroligt svårt att värja sig för deras varma toner. Passande med albumets konvolut så har hela skivan en härlig sepiaton även i musiken. Det är svängigt, gungigt och otroligt svårt att sitta still till. Nu ska jag bara ta tummen ur och försöka se dem live med, för det kan jag tänka mig lär bjuda på ett himla drag.

Nästa lista, plats 10-6, släpps nästa advent! På återseende!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *