Årets Album 2016: Plats 10-6

Nu börjar vi närma oss finalisterna med stormsteg när vi räknar allt närmare till jul. Det här blir sista listan med femtal i då resterande fem kommer räkna ner en efter en 20-24 december, så de skivorna får lite mer text och tyngd. Däremot ska man inte vifta bort de andra skivorna då alla helt klart förtjänar sin plats på min lista. Nu återgår vi till det roliga: läsa om och sedan (förhoppningsvis) lyssna på musik!

Plats 20-16

#20: Bleached – Welcome the Worms
#19: Junior Boys – Big Black Coat
#18: Kevin Morby – Singing Saw
#17: The Avalanches – Wildflower
#16: Hamilton Leithauser + Rostam – I Had A Dream That You Were Mine

Plats 15-11

#15: Esperanza Spalding – Emily’s D+Evolution
#14: The Radio Dept. – Running Out of Love
#13: Local Natives – Sunlit Youth
#12: Jonas Lundqvist – Vissa Nätter
#11: Hoodie Allen – Happy Camper

 

a3796874768_10Plats nr 10: Hiss Golden Messenger – Heart Like a Levee

Den här skivan har varit min vän när jag går in i drömmarnas värld senaste månaderna. Det är något med en behaglig skiva rakt igenom som man dessutom lär sig alla toner till som gör att man faller in i en skön vaggande rytm. Det gör däremot inte skivan i sig sövande, absolut inte. Det är mer att jag alltid varit svag för countryfolkstuket i skivor när det är dags att sova och den här fall mig så rätt i smaken. Den har även varit min vän till vardags för man kommer alltid in i ett speciellt tempo när man lyssnar på de härligt behagliga instrumenten och den säkra, nästan Bob Dylanska rösten. Sen att man även blir bjuden på några av de finaste tonerna det här året är självklart ett stort plus.

 

kevin-gates-islahPlats nr 9: Kevin Gates – Islah

Andra rena rapplattan på min lista, tredje om man räknar med The Avalanches skiva med då de har nästan uteslutande rappare som gästartister. Jag kan dock inte hjälpa mig själv när det kommer till Kevin Gates senaste alster. Den är så smart producerad där musiken följer hans rappande så följsamt och sömlöst som gör att man kommer i ett otroligt flow med musiken. Att det även känns som hans mest personliga skiva hittills då han har namngivit den efter sin dotter gör att det känns som att han river ner sina hårda gangsterväggar och släpper in en till hans innersta. Den har även en lysande akustisk låt som heter Hard For som har verkligen gått på repeat i mina hörlurar under årets gång.

 

basiabulatPlats nr 8: Basia Balut – Good Advice

Basia har fallit lite i skymundan för mig, då jag vet att jag lyssnade väldigt mycket på hennes debutalbum men de övriga har jag faktiskt aldrig ens gett en chans. Dock så dök Basia upp i min periferi igen med detta album där hon med iskall blick kollar in mot kameran med en blodröd bakgrund och menar fullt allvar. Den bjuder på otroligt sköna poptoner där hennes säkra samt sköra röst sjunger rakt in i hjärtat på en. Det har den underbara kombinationen av att vara upplyftande musikaliskt men emellanåt nattsvart textmässigt. När dessa två kombinationer möts blir det ljuv harmoni i mina öron.

 

whitney-light-upon-the-lakePlats nr 7: Whitney – Light Upon the Lake

Här kan vi snacka om en musikalisk tidsmaskin då det känns som att man skjuts bak i tiden till utsvängda jeans, bruna & gula skjortor och kärleken flödade fritt på det härliga 60-talet. Det är skön rock & roll som vet precis vad den vill vara, och det är att vara fri. Light Upon the Lake var min sommarskiva 2016 då när solen låg på och man satt med goda vänner och drack öl i parker eller titta ut över kära Göteborg vid Masthuggskyrkan och hade igång Whitney i bakgrunden var det just det man kände sig: fri.

 

anohniPlats nr 6: ANOHNI – HOPELESSNESS

Antony Hegarty finns inte längre, då mannen med den magiska rösten till slut blev det som han alltid sett sig själv vara: en kvinna. Istället välkomnar vi Anohni, och gissa vad? Rösten är fortfarande magisk. Det bjuds på mer elektroniska toner än vad jag är van vid från personen i fråga, men hon visar en otroligt skicklig hand när hon lägger toner till sin hjärtskärande vackra röst. Det känns nästan som att hon har spelat in rösten först för att sedan lägga på musik efteråt, för så väl flyter hantverk och talang ihop. Anohni bjuder på en häpnadsväckande ”debut” och jag vet att det kommer komma mer storslagen musik från denna otroligt talangfulla kvinna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *