I mina öron: Archy Marshall – A New Place 2 Drown

newplace

Då kan jag introducera ett nytt segment på Spelmolnet: I mina öron. Det är helt enkelt en skiva som jag har fastnat lite extra mycket för som jag tipsar om och hoppas att fler ska plocka upp. Vi börjar med en nygammal favorit för mig: Archy Marshall och hans album ”A New Place 2 Drown”. Det är hans första album under detta namn men i ett ”tidigare liv” gick han under pseudonymen ”King Krule” och släppte ett album som fick vara med bland mina bästa album 2013. Den här gången är det en helt annan ljudbild som han bjuder på då den förra var mer som en mix av punk och jazz. Den här låter mer som att dub har startat ett passionerat förhållande med hiphop, och det är jäkligt bra.

Archy har en väldigt karaktäristisk röst som, trots sitt bleka och spinkiga utseende, är avgrundsdjup. På det här albumet får den dock stå i bakgrunden jämfört med hans förra album där han lekte med rösten och vrängde på den så den gick nästan ut och in på sig själv. Här är det berättelserna som får ta plats istället, historierna om de trasiga människorna med ett tungt beat till. Det känns som att man går fram i ett regnigt London med honom bredvid sig, spillandes sina inre hemligheter och tankar. Skivan får även en novellkänsla då låtarna smälter ihop med varandra. När en låt tar slut tar den ändå inte riktigt slut utan det är något beat, något ljud, något trummande som fortsätter vidare som en stafettpinne till nästa låt där ett nytt beat tar plats.

Det gör att man sugs in i musiken och försvinner totalt tills man halvt febrig tittar runt omkring sig när skivan nått sitt slut, för att instinktivt trycka på play igen. Det är något poetiskt över textraderna, där Thames Water sticker ut mest. Rader som ”Sky opens it mouth and spits to the floor” och ”She lost her power in the powder she adores” ger en obehaglig och smärtsam bild men samtidigt är det något vackert över det. Så plocka upp denna skiva som på sina 37 minuter bjuder på smärta, sorg, kärlek och sex i sitt mest brittiska format. Man lider med karaktärerna men samtidigt gungar man till den tunga musiken som ramar in helheten som en smäck.

Favoritlåt: Thames Water

  2 comments for “I mina öron: Archy Marshall – A New Place 2 Drown

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *