Southern Bastards vol 1: Here Was A Man

SouthernBastards_1Jason Aaron är ett namn som har poppat upp lite här och där för mig det senaste, men inget som jag har riktigt tagit till mig än. Det jag vet om honom är att han står bakom serien Scalped som togs emot väldigt väl och att han är hjärnan bakom första kvinnliga Thor som har höjt på ett antal ögonbryn men som kändes som en intressant och modig förändring. Sen kom det till serien Southern Bastards, som ska vara så mycket Jason Aaron som det bara går att få in i ett serieformat. Det är sydstater, det är rednecks, det är BBQ och det är amerikansk fotboll så långt ögat kan nå, flera av dessa är saker som jag inte är det minsta intresserad utav. Dock så har jag bara hört gott om Southern Bastards så jag tänkte, äsch, jag ger den en chans och jäklar vad jag är glad att jag gjorde det.

Serien kretsar runt en storväxt men vresig gammal man vars namn är Earl Tubb. Han flydde Craw County, Alabama i hopp om att aldrig någonsin återvända men ser sig bli dragen in en sista gång för att tömma sitt barndomshus på alla dess ägodelar. Hans far var scheriffen där en gång i tiden och var mäkta stolt över att hålla staden rent från slödder, men efter hans död har staden funnit sig sjunka längre och längre ner i våld och korruption där lokala fotbollslagets coach verkar vara hjärnan bakom det illegala.

Det är en spänning i luften från första till sista rutan och den våldsamma naturen som karaktärerna besitter gör sig ständigt påmind och att se Earls personliga stridigheter mot vad han borde göra och vad han vill göra är hjärtskärande att se. Jason Latour som har ritat serien har en väldigt säregen stil där det får karaktärerna att se ut som att de är huggna ur sten men lyckas ändå visa det breda spektrum av känslor som framförallt Earl har. Rött är en färg som ständigt lyser upp de annars mörka färgerna och varnar för att våldet närmar sig för varje ruta man läser. Det ger en nerv och spänning som finner sig i varje sida och gör att man vänder sida till sida, konstant undrandes vad som ska hända.

Karaktärerna är få så här långt gånget men det märks snabbt att det inte är just karaktärerna som innehar huvudrollen i serien utan det är just Craw County som står i centrum och de människor som finner sig här, där alla är skyldiga på något sätt för att de medvetet väljer att se bort från våldet som pågår framför dem. Det är en serie som lämnade mig mållös efteråt och ett enormt sug att läsa mer, och det var det längesen en ny serie gjorde.

5av5moln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *