Årets Album 2015: Plats nr 4

Plats 20-16

#20: Lower Dens – Escape From Evil

#19: My Morning Jacket – The Waterfall

#18: Deportees – The Big Sleep

#17: Beach House – Depression Cherry

#16: CHVRCHES – Every Open Eye

 

Plats 15-11

#15: HEALTH – DEATH MAGIC

#14: Tobias Jesso Jr. – Goon

#13: Hot Chip – Why Make Sense?

#12: Seasick Steve – Sonic Soul Surfer

#11: Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit.

 

Plats 10-6

#10: Father John Misty – I Love You, Honeybear

#9: Joel Alme – Flyktligan

#8: Sleater-Kinney – No Cities To Love

#7: Alabama Shakes – Sound & Color

#6: Empress Of – Me

 

#5: Daniel Norgren – Alabursy

 

mobineko_12_inch_3mm_spined_sleeve

Plats nr 4: Bäddat För Trubbel – Två Sjundedelar Av Ett Liv

Första låten jag hörde med Bäddat För Trubbel var ”Det Här Är Inte New York” från 2010 då min morbror tipsade om dem. På fem år har musiken egentligen inte ändrats så värst mycket, det är skånsk punk när den är som bäst helt enkelt. Låtarna snittar på 1,5-2 minuter långa och det svänger riktigt, riktigt rejält jävla mycket.

När låtarna är såpass korta kan det nog ses som att man sätter lite hinder för sig själva med vad man kan göra med en låt. Att det inte finns så mycket utrymme för att experimentera och testa nya saker. Så tänker inte Bäddat För Trubbel för om de vill testa något nytt är det verkligen ”fuck it, vi spelar in en och en halv minut med det här så ser vi om vi får feeling!”

Detta gör även att de inte har tid med att bygga upp långa, krångliga låtar med dolda ambivalenta budskap i sig. De går rakt på sak och säger det precis så som de menar det. Då kommer det briljanta rader som ”Vi kan väl ändå va vänner / Det va det du sa / Hör aldrig av dig igen så ska det nog gå bra” och ”Det finns dom som säger att dom inte ångrar ett skit / E dom så dumma i huvet eller e det bara brist på fantasi”.

Bäddat För Trubbel har varit min paus från annan musik på ett sätt. Där andra försöker göra så komplicerade och invecklade arrangemang det bara är möjligt så var dem som en oas av simplicitet. Det är musikglädje i sin renaste form och jag har återkommit som beroende för att få ta del av den eufori de levererar i sin musik om och om igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *