Årets Album 2015: Plats nr 3

Plats 20-16

#20: Lower Dens – Escape From Evil

#19: My Morning Jacket – The Waterfall

#18: Deportees – The Big Sleep

#17: Beach House – Depression Cherry

#16: CHVRCHES – Every Open Eye

 

Plats 15-11

#15: HEALTH – DEATH MAGIC

#14: Tobias Jesso Jr. – Goon

#13: Hot Chip – Why Make Sense?

#12: Seasick Steve – Sonic Soul Surfer

#11: Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit.

 

Plats 10-6

#10: Father John Misty – I Love You, Honeybear

#9: Joel Alme – Flyktligan

#8: Sleater-Kinney – No Cities To Love

#7: Alabama Shakes – Sound & Color

#6: Empress Of – Me

 

#5: Daniel Norgren – Alabursy

#4: Bäddat För Trubbel – Två Sjundedelar Av Ett Liv

tameimpalacurrents

Plats nr 3: Tame Impala – Currents

Om man har erfarenhet av Tame Impala’s äldre skivor vet man att de har en rejäl förkärlek för 60- och 70-talet, långa psykedeliska låtar och sköna funkrockiga toner. Att då dra igång Currents med detta i vetskap innan kommer man bli rejält överrumplad. Det är syntar, det är electro och vi förs snabbare än någonsin ut mot yttre stratosfären och vidare mot stjärnorna.

Jag blev så chockad av det nya soundet att jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen. Är det bra? Efter en första genomlyssning kunde jag säga: Helt klart! Det är som att Tame Impala aldrig har gjort något annat innan än att leka med syntar och även om deras ljudbild var stor innan är den direkt enorm nu. Första låten ”Let It Happen” är en låt som tar dig till alla möjliga platser och världar och händelser. Om det är en resa ut i rymden jag ska på kommer den att bli första valet.

Ändå är det ett djupare allvar i låtarna. Tame Impala brukar sällan kopplas med vassa texter utan det är deras psykedeliskt poppiga ljudbild som kommer fram främst. Ändå är det en oro över texterna, ett undrande, ett längtande av något. Han sjunger om oron om att hitta den rätta, om lättnaden men samtidigt tyngden att lämna någon man inte passar med, och att när den rätta kommer om svårigheterna att låta sig svepas med och bara släppa taget.

Det är en filosofisk skiva lika mycket som det är en musikalisk framgång, och Tame Impala verkar med den skiva hungrigare än vad de någonsin har varit innan. Vart det tar vägen nu kan bara framtiden utvisa, tills dess sveps vi med upp till stjärnorna med Currents i hörlurarna på högsta volym.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *