Årets Album 2015: Plats nr 2

Plats 20-16

#20: Lower Dens – Escape From Evil

#19: My Morning Jacket – The Waterfall

#18: Deportees – The Big Sleep

#17: Beach House – Depression Cherry

#16: CHVRCHES – Every Open Eye

 

Plats 15-11

#15: HEALTH – DEATH MAGIC

#14: Tobias Jesso Jr. – Goon

#13: Hot Chip – Why Make Sense?

#12: Seasick Steve – Sonic Soul Surfer

#11: Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit.

 

Plats 10-6

#10: Father John Misty – I Love You, Honeybear

#9: Joel Alme – Flyktligan

#8: Sleater-Kinney – No Cities To Love

#7: Alabama Shakes – Sound & Color

#6: Empress Of – Me

 

#5: Daniel Norgren – Alabursy

#4: Bäddat För Trubbel – Två Sjundedelar Av Ett Liv

#3: Tame Impala – Currents

Neo-soul singer D’Angelo returns with the politically charged and stirring “Black Messiah,” his first album in 14 years. Illustrates MUSIC-DANGELO (category e), by Chris Richards © 2014, The Washington Post. Moved Tuesday, Dec. 16. 2014. (MUST CREDIT: RCA Records.) ** Usable by BS, CT, DP, FL, HC, MC, OS, CGT and CCT **

Plats nr 2: D’Angelo – Black Messiah

14 år. Det är ett långt uppehåll. Senast D’Angelo släppte ett album var 2000. Tror år 2000 var jag upptagen för det mesta med att leka med Star Wars-figurer, spela tv-spel och läsa serier. Ungefär som nu då egentligen. Men för D’Angelo var det ett nödvändigt uppehåll för att finna sig själv och kunna få kontroll över sina inre demoner. Komma undan medias konstanta ögon på sig som mer koncentrerade sig på hans yttre och leverne än för kunskapen och talangen han satt på. Vi har sett media ta kål på otroliga talanger innan, och D’Angelo var mer än nära att gå samma väg till mötes.

Dock i december 2014 hände det som ingen trodde skulle hända igen: D’Angelo släpper nytt! Han visar återigen prov på sin enorma musikaliska talang, och oj en sådan bomb till skiva han släpper! Det är som att han har haft den största musikaliska frustrationen där han låter alla hämningar och all abstinens han har känt från sin frånvaro löpa amok. Det är soul, funk, rock, spanska influenser, handklapp, vissel, körer, ja, allt möjligt i detta lilla kraftpaket till skiva.

Han backas upp av talangfulla The Vanguard som verkar följa hans minsta vink och påhitt slaviskt och vart än D’Angelo vrider och vänder sig med sin röst och musik är de där och backar upp allt till pricken. De idéer och galenskaper som D’Angelo hittar på och känner sig för att ta an hade nog inte kunnat genomföras så briljant om inte The Vanguard hade varit där och gett hans storhetsvansinne den uppbackning som den förtjänar och behöver.

Nu blir det första gången som en skiva från föregående år kommer med på den årliga topplistan, men jag visste att från första ton som jag lyssna på den här skivan att den var något extraordinärt och att den redan från start skulle ta sig högt upp på min lista, och nu när året skall sammanfattas sitter den här säker på en silverplats, snubblande nära guldet. Välkommen tillbaka D’Angelo, musikvärlden behöver dig och din musik mer än någonsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *