Årets Album 2014: Plats nr 7

toddterje

Todd Terje – It’s Album Time

Den väldigt talangfulle Todd Terje med ett öra för toner och rytmer har här äntligen gjort sitt debutalbum. Efter EP och singlar är det här som en sammanfattning av hans karriär än så länge, och det är helt magiskt. Det är som att han har skapat en electrojazz-skiva där flera av ljuden han använder kommer från datorer men blandas friskt med akustiska instrument och skapar en otroligt jazzig känsla till hela skivan. Det experimenteras friskt med vad som passar och går ihop och det som är den viktigaste komponenten i slutändan är att helheten ska svänga. Det här är jazz som det både kan dansas till och slappa vid poolen med. Han bjuder på ett helt spektra av nyckfulla ljud som alla kittlar mitt hörselsinne till det yttersta.

Det är som att han lyckas berätta små historier endast med hjälp av ljud och titeln på låten, sen får man skapa sin egna bild av vad det är som händer. Min fantasi går nästan amok när jag hör de ljuvliga rymdtonerna från Inspector Norse och ser mig själv sitta i en 50-talskärra som flyger genom tid och rum, eller Preben Goes to Acapulco och man får följa med Preben på en väg som lyses upp av stjärnorna på himlen och månen som lyser upp det karga mexikanska landskapet mot Acapulco. Jag finner mig själv leva in i musiken på ett helt annat sätt än vad skivor med text någonsin kunnat åstadkomma i år. Sen att den låten som faktiskt har text till sig backas upp av legendaren Bryan Ferry är ju inte fy skam det heller. En skiva att leva sig in i och skapa sina egna fantastiska världar från med hjälp av Todd Terjes magiska toner.

Sammanfattningen av Årets Album 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *