Årets Album 2014: Plats nr 10

Sun-Kil-Moon-2-11
Sun Kil Moon – Benji

Fenomenet att sätta sig ner och verkligen lyssna in sig på en skiva, ta in stämningen på den och sätta sig in i texterna som sjungs känns allt ovanligare i vår tid. Jag finner mig själv gå ifrån det allt mer och mer då det finns så tillgängligt och det ska hinnas med så mycket på samma gång. Alldeles för ofta finner jag musiken i mitt liv blir som någon slags skvalande i bakgrunden som tar mig från plats till plats utan att lämna något större intryck. Därför fann jag Sun Kil Moon’s skiva Benji så svår i början. Det är så mycket text och musiken i sig kommer i andra hand. Detta passar ju inte alls in i min livsstil med fart och fläkt. Vad är det den där sångaren försöker säga egentligen?

Så jag satte mig ner med skivan, drog upp mobilen för att läsa texterna under tiden som musiken gick och fann något alldeles extraordinärt. Det var som att läsa en självbiografi med melodier till. Det störiga blev vackert, det långsamma blev skört och det svåra visade sig vara precis det jag behövde i mitt liv: sätta mig ner och verkligen omfamna musiken jag lyssnar på. Texterna går som en röd tråd mellan varandra och händelser som han sjunger om i förbipasserande får man sin helhet i en egen låt och gör detta till ett konceptalbum som lika väl hade kunnat vara en novell men blir nu så mycket mer i det här formatet, så mycket mer.

Sammanfattningen av Årets Album 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *