Årets Album 2014: Plats nr 1

howtodresswell

How To Dress Well – ”What Is This Heart?”

Varje år som jag gör den här listan finner jag alltid det svårast att beskriva det album som kommer på förstaplats. Det är som att orden i ens skriftliga vokabulär inte räcker till för att beskriva allt man känner för just skivan i fråga. Vilken resa man har tagit på den, vart man har lyssnat på den och med vilka man har delat med sig av den. Det är en resa som är lång och vinglande och att ens betygsätta en skiva som just det årets absolut bästa är absurt bara det, men likväl fortsätter jag göra det och finner det lika roligt varje år att jag göra det.

Då kommer vi då till slut till årets bästa skiva för mig personligen. Vad är det som Tom Krell gör som är så himla bra? Ja, allt är svaret. Hans rytmkänsla, hans röst och hans texter är alla magiska i sig själva men det som gör hans musik så extraordinär för just mig är hur det skär sig, hur han leker med ljudet och texten. Hur han öppnar hela skivan med en piano som spelar falskt för att sedan försiktigt finna takten. Som att han famlar sig fram i mörkret efter de rätta tonerna att sätta till hans musik och det enda sättet som han ens skulle kunna tänka sig att öppna sitt troligen magnum opus är genom att spela fel, som att det släpper lite på spänningarna han känner för just den här skivan.

Hela skivan är som att han försöker svara på frågan som albumet ställer honom. ”What Is This Heart?” Lika väl som han famlar sig fram till tonerna famlar han efter svaret i mörkret, och i slutändan får vi ändå inte svar på frågan. Vi får bara en mans observerande av frågan. Som han själv inte kan riktigt säga orden ”I Love You” rakt ut i ”Words I Don’t Remember” för han tror inte riktigt på dem själv. Han klipper ihop dem till ett kollage där orden repeteras om vartannat och inte riktigt hänger ihop, och när det spruckna avslutas kommer han in direkt och sjunger ”who knows if I love you baby” som att bekräfta sin egna osäkerhet i frågan. Det är så vackert, så mänskligt, så skört och känns som att vi får en lucka in direkt till Tom Krells själ.

Hela skivan har en spöklik ton över sig, över ljuden och hur det skarvar och skär sig men ändå pusslas ihop för att kunna hålla hela vägen till mål. Han ger en Tom Waitsk känsla till sitt tonbygge där falska toner är minst lika viktiga som rena för att få fram just rätt känsla. Som hur han i Pour Cyril bjuder på sin ljuvaste stämma och ackompanjeras med oerhört vackert stråkinstrument som spelar med honom. Ändå när det växer till de högsta tonerna är det som att vinylspelaren hoppar till, stråkinstrumenten hugger till och blir vassa men fortsätter som att ingenting har hänt. För att kunna känna smärtan som Tom Krell försöker få fram måste han även visa det i musiken så att vi känner en del av smärtan i oss själva.

Så här kan jag fortsätta om varje låt på How To Dress Well’s fantastiska alster. Tom har fått den stora frågan ställd och han försöker med hela sin kraft verkligen svara på den men lyckas i slutändan bara komma fram med teorier om ämnet, men ack vilka vackra teorier det är. Ironiskt nog finner jag så himla mycket kärlek för den här skivan att det är direkt löjligt, och jag visste från första lyssningen att den skulle stå på guldpallen obesegrad i slutet av året. Även om vi inte kanske får svaret på den stora frågan tror jag vi inte kan komma mycket närmre än vad Tom Krell har kommit.

Sammanfattning av Årets Album 2014

  1 comment for “Årets Album 2014: Plats nr 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *