Årets album 2013: Plats 20-16

Första advent har anlänt och då känner jag personligen att det återigen är dags att visa för omvärlden vilka skivor som har varit de mest aktiva i mina öron under årets gång. Ni kommer att få en fin bredd av genrer och hoppas att ni kanske hittar en ny favorit bland skivorna som jag kommer att skriva om. Så varje advent släpper jag en ny del av listan för att fira in fjärde advent med att bjuda på toppen av detta musikaliska berg. Om ni blir nyfiken på skivan är det bara att klicka på artisten och albumnamnet så skickas ni till Spotify och deras skiva där, redo att lyssnas på.  Låt oss nu påbörja listan med de bästa albumen från 2013.

enmagisktanke

#20: Hästpojken – En magisk tanke

Hästpojken har utvecklats från punkgrabbarna från götet som inte mer än gärna ville ge ett finger till mannen och leverera adrenalinfyllda hantverk som fick klubbgolv att yra av dammoln från fotstampande indiekids. Grabbarna har nu med sitt tredje album börjat lämna punkdrömmarna bakom sig och bjuder på en riktigt stabil popskiva. Fotstampandet och fingret är kvar, det är bara att tonerna har blivit snyggare, sången bättre och hantverket stabilare. En härlig platta av friska toner som visar att Hästpojken är en kraft att räkna med på den svenska pophimlen.

phoenix-bankrupt-cover

#19: Phoenix – Bankrupt!

Frankrikes popband nr 1 kände nog en enorm press efter deras senaste skiva Wolfgang Amadeus Phoenix som blev så sanslöst stor. De gick från att segla gott under radarn till att hamna på allas läppar och låtarna började spelas överallt och kan höras än idag ute i Göteborgs klubbliv, om än inte lika aktivt som då. Deras nya fortsätter samma väg som Wolfgang stakade ut för dem och där den slog ner som en bomb är den här redan nerslagen och plockar upp bitarna som den förra lämnade efter sig. Chockfaktorn är inte lika hög, men det är mer av samma sound som man lärde sig älska då, och det är mer än gott nog för mig.

sweetsensation

#18: The Embassy – Sweet Sensation

8 år. 8 år har jag varit tvungen att vänta på att The Embassy skulle släppa nytt. Visst, det kom en platta för två år sedan med demos och B-sidor, men att få helt nytt material från bandet som gjorde en av mina tonårs favoritskivor är en dröm jag var nära att ge upp. Men så till slut så kom den, och jäklar vad fin den är. Det är en så snygg svensk sexig pop som får kroppen att gunga med och rösten att sjunga med i försök att vara lika sensuell som sångaren själv. Välkommen tillbaka The Embassy, och tack för att ni visar att om man väntar på något gott väntar man aldrig för länge.

takestime_lg

#17: Jim Guthrie – Takes Time

Hans toner har förgyllt våra öron i spelet Sword & Sorcery och även i filmen Indie Game: The Movie men något eget har jag aldrig hört Jim Guthrie i, men i år släppte han sin egna platta och vi får även avnjuta hans härliga sångröst. Det märks att hans sidoprojekt har gett honom ett enormt självförtroende för han leker och bygger med sina tonbyggen och elektriskt blandas friskt med det akustiska. Han skapar låtar som man kan drömma sig bort med och när man känner för att stänga av sig från omvärlden och krypa ner en stund i sitt inre är han där för att visa dig vägen med en hjälpande hand.

william-tyler-impossible-truth

#16: William Tyler – Impossible Truth

Countryfolk är en genre som växer mer och mer och jag älskar den. Jag älskar tonerna de bygger upp, den sköna rytmen man gungas med i och hur säkert och snyggt de spelar. Visserligen gillar jag texterna och rösterna med, men ibland så vill jag bara plocka ut endast det instrumentala från skivorna och njuta fullt ut av det. Det kan jag nu äntligen, tack vare William Tyler. Hans helt instrumentala skiva Impossible Truth är en makalös resa ner för country- och folkmusikaliska vägar. Inte ett ljud yttrar han med munnen, han låter gitarren göra allt talande, och vilka fantastiska låtar vi får. Visst, jag gillar det textmässiga med, men ibland är det så befriande att bara få det musikaliska, och då är William Tyler och välsignar mig med sina mjuka toner.

  4 comments for “Årets album 2013: Plats 20-16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *