Årets album 2013: Plats 10-6

Nu har vi betat av halva listan och då återstår det mest intressanta: Topp 10. Det är här vi finner de album som jag fann som mest intressanta, nyskapande, återskapande eller helt enkelt varmast om hjärtat. Dessa nästla sig in till de inre delarna av min själ under årets gång och vägrade att lämna; de skivor jag återkom mest till under året som har gått. Jag har gått fram och tillbaka, flyttat upp och ner och gjort om listan ett antal gånger och vet inte om jag fortfarande är helt nöjd då det finns fortfarande så många skivor jag har missat, men det är det som är tjusningen med musiken: det finns alltid något nytt runt hörnet som gör dig upp över öronen kär i musiken som ljuder. Med de orden går vi till tredje delen av listan: Plats 10-6.

Plats 20-16

#20: Hästpojken – En Magisk Tanke
#19: Phoenix – Bankrupt!
#18: The Embassy – Sweet Sensation
#17: Jim Guthrie – Takes Time
#16: William Tyler – Impossible Truth

Plats 15-11

#15: King Krule – 6 Feet Beneath The Moon
#14: The National – Trouble Will Find Me
#13: CHVRCHES – The Bones Of What You Believe
#12: Local Natives – Hummingbird
#11: Savages – Silence Yourself

 

random access memories

#10: Daft Punk – Random Access Memories

När Daft Punk släppte sin singel ”Get Lucky” visste man att den nya skivan skulle bli något magiskt. Den satt som en smäck och kan vara den enda radiodängan från året som har gått som alla, både indiekids och curlingföräldrar, föll handlöst för. Skivan sig själv är en åktur genom 80-talets bästa beats sett ur nutidens perspektiv. Den erbjuder vackra ballader, dansvänliga clubhits och även den bästa hyllningen till en av 80-talets främsta kompositörer: Giorgo by Moroder. Den har inte varit lika aktiv i mina öron under slutet av året som den var i början men när listan skulle läggas ihop hade den en självklar plats. Jag kommer dansa länge och väl till denna platta och visar att äldst vet ändå bäst.

Foxygen-We-Are-the-21st-Century-Ambassadors-of-Peace-Magic-2012

#9: Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic

Kan vara det längsta albumnamnet jag har skrivit under mina år som albumlistande musikälskare. Kan vara även det albumnamn som allra bäst säger vad du har att förvänta dig av skivan du kommer att lyssna på. Där andra artister väljer att skriva en lagom luddig titel som man kan finna i en låt någonstans i skivan sammanfattar Foxygen sin musik helt perfekt: de är verkligen fanbärarna av gammal musik och tagit in det till vår tid. Det är soul, rock och, om man ska använda ett göteborgskt uttryck, änna riktigt gött. Så när du känner för att gå tillbaka i tiden men vill ändå ha något nytt så levererar Foxygen exakt det du söker efter, och de gör det med bravur.

phosphorescent-muchacho-cover-art

#8: Phosphorescent – Muchacho

Här har vi en singer-songwriter som har knackat på dörren till allmänheten ett himla tag. Matthew Huock är nu inne på sitt sjätte album och med inspiration från de mexikanska landskapen och livsstilen har han levererat sitt bästa album hittills och det som äntligen gjort att han har slagit ut stort. Han har alltid haft ett himla öra för ljudlandskap och låtuppbyggnader men i den här skivan tar han sin tid, han låter oss vaggas in i hans rytm och slutresultatet blir desto större på grund av detta. Det fastnar, lämnar avtryck och får en att stanna upp i ens stressiga vardag för att bara för en stund njuta av vad miljön omkring dig erbjuder. Muchacho är en fantastisk skiva och Matthew förtjänar sin plats bland de stora indienamnen och har äntligen lyckats.

charli-xcx-true-romance-2013

#7: Charli XCX – True Romance

På grund av utseendet på albumet så höll jag mig ifrån den här. Den ger känslan av att vara extremt popvänlig radiomusik och jag tänkte att den lär väl spelas överallt inom en snar framtid. Kan ha med min avsky för att bara ha artisten på framsidan tillsammans med albumnamnet; det ser förjävligt ut. Men sen såg jag att skivan nämndes av olika sociala medier och jag tänkte ”varför inte? Jag ger den en chans!” och gud vad glad jag är att jag gjorde det. Den skriker av kaxighet och är fylld till bredden med underbara beats och vassa textrader. Att ens välja ut en favorit från den här skivan är nästintill omöjligt för att den har så många självklara hits som bara radar upp sig efter varandra. Jag är glad att jag gav dig en ärlig chans Charli XCX, och jag ser enormt mycket fram emot att förhoppningsvis höra dina låtar överallt. Så bra är de.

Vampire-Weekend-Modern-Vampires-of-the-4.21.2013.jph_

#6: Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City

Vampyrerna som släppte omedelbara megahits som A-Punk och Cape Cod Kwassa Kwassa har alltid varit en självklar del av vilken förfest som helst som jag har varit med i. Deras musik är glad, poppig och ger en ett underbart lyckorus. Därför var det förvånande att lyssna till deras nya skiva. Den är mognare och större. Finare och varmare. Mer personlig. Vampyrerna verkar ha levt 100 år sen de släppte sin första skiva för fem år sedan och deras ljudbild bjuder på ett större spektra än någonsin. Nyfikenheten är ännu större men går aldrig i vägen för det viktigaste av allt: musiken. Innan var det bara musiken som var spännande, nu bjuder allt på sin egna spänning. Texterna, låtarna, körsångerna, instrumenten, allt läggs ihop till en fantastisk enhet som levererar det bästa albumet hittills av Vampire Weekend och gör mig ännu mer nyfiken på vad som komma skall från dessa en gång amerikanska collegestjärnor som har växt upp och blivit större musikaliskt än vad jag någonsin hade vågat tro.

  2 comments for “Årets album 2013: Plats 10-6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *