Topp 25 låtar 2012: Plats 25-16

Efter jag fick avslutat den trevliga topp 20-listan över forna årets bästa album är det inte mer än rätt att man kompletterar listan med en topplista över de bästa låtarna som har släppts. Har ändå gjort just detta de senaste två åren och om ni är nyfikna på de gamla listorna kan ni finna 2010:s lista här och 2011:s lista här, rankade från låt 25 ner till nummer 1, och vi ska nu göra desamma.

Under den kommande veckan släpper jag tre listor sammanlagt med plats 5 till 1 på fredag som en klassisk Fredagstoppen. För varje nytt släpp kommer jag att uppdatera min Spotify-lista ”Topp 25 låtar 2012” så ni kan lyssna in er på mina kära favoriter från det gångna året. Nog introducerat, låt oss påbörja listan!

#25: Dance For You – Dirty Projectors

Kufiska toner är något som Dirty Projectors har blivit experter på, men här lyckas de få deras udda ljudbild till en alldeles urmysig pärla som man bara vill bjuda upp någon till och dansa nära med. Handklapp och elgitarr är inte mycket att skapa en låt på, men helt klart tillräckligt för att få mig bli helsåld på den.

#24: Home Again – Michael Kiwanuka

Med ett vackert plinkande gitarrspel som ligger som en grund för låten igenom lägger Kiwanuka på med en säker hand extra toner som ger en subtil känsla fast med en storslagen grundstomme. Det är fint som snus och den här låten är en ständig följeslagare när jag har en laidback lutning i soffan, softandes med en god whisky i handen.

#23: Sweetness In Her Spark – Lightships

Vid en första genomlyssning är det en upplyftande låt om en mans kärlek till sin kvinna, men vid en andra och tredje hör man något mer otäckt bakom de mysiga tonerna. En mörk berättelse som framförs oerhört snyggt och lämnar en liten obehaglig känsla längs ryggraden av osäkerhet om den är fin eller bara sjuk.

#22: Cyan – Kindness

Kindness bjuder på en redigt funkig och souldoftande skiva och bland alla de rytmiska pärlorna är det Cyan som skiner starkast. Med ett skönt och vinnande beat får han kroppen att gunga loss för att sedan avsluta det hela i space:ade toner som ger sköna 80-talsvibbar. Vad finns det inte att gilla?

#21: Sleeping Ute – Grizzly Bear

Med en direkt vinnande gitarrslinga och Grizzly Bear’s klassiska katedral av ljud som samlas ihop till en brokig enhet som låter ändå otroligt välljudande. Grizzly Bear har en musik som är svår att greppa, men som är ännu svårare att släppa när man väl har lyckats famla sig in i deras från början flummiga ljudbild men som låter otroligt klar från insidan.

grizzly-bear#20: Slutet Gott – Familjen

Familjen sjunger klarare än någonsin innan på den senaste skivan men bjuder ändå på sin distinkta skånska ton och otroligt beroendeframkallande beats som kommer fram allra starkast på låten ”Slutet Gott”. Det är en dansant låt som har den härliga mixen av cool och smånördig som bara Familjen kan få till på den svenska electroscenen som gör att den passar in i alla sammanhang bland alla sorters människor.

#19: True Romance – Citizens!

Citizens! brittiska toner är en så unik och vinnande kombo att jag skulle inte bli förvånad om vi alla går runt och sjunger på ”True Romance” och ”Reptile” om ett år, men fram tills dess kan jag få känna mig duktig och tipsa folk omkring mig om deras musik som får typiskt gråa och regniga svenska dagar att börja lysa upp i vårens starka färger året om.

#18: Earl Jean – Beachwood Sparks

Det är något speciellt med Beachwood Sparks som gör att jag gillar dem så himla mycket. Jag har fortfarande svårt att sätta fingret på det, men när jag lyssnar på deras skiva ”The Tarnished Gold” verkar det så självklart. Varje gång ”Earl Jean” drar igång på högtalaren hemma är det så oerhört självklart. Dock kan jag fortfarande inte beskriva i rena ord vad som är så självklart. Det är något som man får uppleva själv helt enkelt. Då kanske det blir lika självklart för dig.

#17: How Do You Do? – Hot Chip

Hot Chip levererar helt klart årets klaraste och goaste beats på sin fantastiska skiva ”In Our Heads” och förtjänar mer än någonsin innan att spelas högt precis överallt, så bra är de. Fem skivor in och de lyckas ändå förnya, förbättra och förfina deras redan praktiskt taget perfekta musik. Lyssna in dig på ”How Do You Do?” och du kommer inse att det är inte en personlig åsikt det ovanför, det är ett konstaterande. Så bra är Hot Chip. Så himla bra är de.

#16: Comeback Kid – Sleigh Bells

En mix av cheerleader toner inslaget i ett punkigt paket levererar Sleigh Bells en otroligt slagkraftig dänga som sitter som en knytnäve i ansiktet och tvingar huvudet att digga med. De är ett band där en hel skiva kan slänga sig åt alla möjliga håll och det blir aldrig tråkigt med dem, och i alla mixar av genrer och musikaliska instrument lyckas de alltid hitta fram till otroligt starka slutresultat som lämnar en känsla av att bara vilja ha mer.

sleigh-bells

 

Nästa del på listan, plats 15-6, dyker upp här på Spelmolnet på onsdag kl 15. Surfa in då.

  2 comments for “Topp 25 låtar 2012: Plats 25-16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *