Fredagstoppen: Yoko Shimomura soundtrack

fredagstoppen2Soundtrack i spelmusik kan, om den görs bra, röra många nördars hjärtan och få dem drömma sig bort och sänka en nostalgisk tår. Det har skapats många stycken i spelvärlden, men en av de allra största kompositörerna är ändå Yoko Shimomura. En sådan kvinna! Hon har skapat de mest magiska stycken som har blivit moderna klassiker och som har gjorts om, remixats och även spelats upp i stora lokaler för stora massor och även försökt plinkats fram av hobbypianister i deras mysiga hemmavrå. Därför tänkte jag ge er nu min topp fem favoriter av hennes musikstycken hon har gjort. De är otroligt många, så det har varit svårt att välja dem då det finns så många självklara val, men dessa är ändå de som jag känner mest för när det kommer till hennes musik.

legend of manaNr 5: Legend of Mana – The Darkness Nova

En mäktig och storslagen låt som direkt inger äventyrslusta. Man fylls av känslan att ingenting är omöjligt och hela världen ligger för ens fötter, vilket är ju en del av Legend of Manas grej, att man skapar sin egna värld. Ett spel jag inte har fått köra själv, men tro mig, det kommer hända snart. Att gå ut på äventyr med sådan här musik i högtalarna? Hur kan man säga nej till det?

Mario-Luigi-Superstar-Saga-super-mario-bros-5599444-1024-768Nr 4: Mario & Luigi: Superstar Saga – Come On!

Mitt absoluta favoritspel till Game Boy Advance och ett av de absolut roligaste spel som har gjorts har även helt underbar musik som backar upp det. Det har den där repetitiva slingan som alla Mario-spel har men som man efter har hört hundra, ja, tusentals gånger ändå aldrig blir riktigt trött på. Detta är stridsmusiken så jo, den kommer vara med dig ofta i spelet och gissa vad? Du märker att du går in i strid med vilje. Du vill höra musiken, nynna med i tonerna och göra fåniga specialattacker med Mario & Luigi. Musik som skapar sann spelglädje är ack så svårt men när man väl lyckas låter det så fånigt simpelt. Briljant.

kingdom heartsNr 3: Kingdom Hearts – Dearly Beloved

En ack så enkel men ändå så känslosam låt som med ytterst få toner lyckas skapa så mycket. Oftast verkar kompositörer tänka att ”mer är bättre” men det är när de backar tillbaka ett steg och plockar ut det allra viktigaste som det verkligen skapas storslagen musik. Tyvärr inte heller ett spel jag har spelat, men som jag ändå hört så mycket älskvärt om. Och med musik som denna förstår jag dem, det finns mycket att älska i det här stycket.

Radiant HistoriaNr 2: Radiant Historia – Blue Radiance

Jag blev aldrig störtkär i spelet som andra blev, men däremot så fångade musiken mig något enormt. Jag älskar den. Radiant Historia är så fylld med fantastisk musik att man storknar. Fast när det vankas strid, då är det den här som dras igång och jäklar vad man blir uppumpad av den. Den får varje strid att kännas som den viktigaste i ditt liv, oberoende om det är en insekt eller en megarobot så har man tankarna ”jag ska klara det! Jag SKA klara det!” Det är en simpel ton som går genom hela stycket som jag emellanåt även nynnar för mig själv, men alla instrument som har lagts på skapar en perfekt balans för hela stycket som både går på det simpla men ändå trummar på det storslagna.

Street_Fighter_II_6_Cover_by_UdonCrewNr 1: Street Fighter II – Guile’s Theme

Ja, vad annars? När jag påbörjade den här listan hade jag redan en självklar vinnare, och det var Guile’s Theme från Street Fighter II. Yoko Shimomura har skapat många vackra verk, men det är en bombastisk pixellåt som ändå är hennes allra bästa. Den går verkligen till allt, och gjorde Guile’s bana till den självklara favoriten när man spelade som en liten parvel. Man ville bara höra den där låten en gång till. Det är mäktigt, uppkäftigt och kaxigt och det är förvånande att detta faktiskt är precis i början av Yoko’s tv-spelsmusikskapande karriär.

Flera av Street Fighter II-låtarna som har blivit moderna klassiker visar på en nyfikenhet och upptäckslusta i den pixlade musikens värld och har inspirerat alla andra fightingspel att försöka åstadkomma något liknande men ingen har lyckats nå till den storhet hon nådde i Street Fighter II. Yoko är ett verkligt geni och hennes musik kommer att inspirera mängder av spelutvecklare i framtiden. Allt jag kan göra är att fortsätta köpa de spel där hon står för musiken och finna nya favoriter, och vem vet? Om 10 år kan listan se helt annorlunda ut. Men en sak är säker: Guile’s tema kommer alltid stå säkert på tronen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *