Topp 20 album 2012: Plats 15-11

Ny söndag och fem nya skivor ska avtäckas på min gedigna topp 20-lista. Låt mig först presentera förra veckans placeringar för att sedan slänga oss in på fem nya och otroligt välljudande skivor. Låt det smaka!

Plats 20-16

#20: Kindness – World, You Need A Change Of Mind
#19: Godspeed You! Black Emperor – Allelujah! Don’t Bend! Ascend!
#18: The Men – Open Your Heart
#17: Dirty Projectors – Swing Lo Magellan
#16: The Walkmen – Heaven

——————————————————————————

Nr 15: Familjen – Allt På Rött

Familjens elektroniska musik och skånska röst har endast trollbundit mig en gång och det är när jag första gången hörde ”Det snurrar i min skalle”. Efter den moderna klassikern var det som att vad Familjen än gjorde skulle alla hans verk från den låten och framåt jämföras med den. Förbannelsen att ha gjort en dunderhit som svenskar säkerligen kommer dansa vilt till under flera år framåt verkar ha nått sitt slut. Hans nya skiva ”Allt På Rött” bjuder på en djupare dykning i electronica-världen och vanliga instrument mixas vilt in med Familjens fingertoppskänsla för dansanta skånska beats och som resultat får man en enormt dansant men ändå skönt svensk melankolisk skiva som får det att kittla i både fötter, armar, huvud, ja, i hela kroppen. Familjen har äntligen lämnat sin egna skugga.

Nr 14: Michael Kiwanuka – Home Again

Michael Kiwanuka, eller bara Kiwanuka som jag gillar att säga, bjuder på så otroligt mycket lycka i ett så litet paket. För det mesta är det bara hans gitarr och röst, men gud vad mycket han kan göra med dessa två saker. Han lyckas bygga upp bilder, måla upp vägar framför oss och får åtminstone mig att gå in i en slags mediterande trans. Om jag någonsin har känt något besvär med min dag, har känt att dagen har varit lång och tung så drar jag igång några toner Kiwanuka tillsammans med ett glas av den tyngre alkoholsorten och känner all stress rinna av mig. Låt även du trollbindas av denna makalösa röst och talang som heter Michael Kiwanuka.

Nr 13: The Lumineers – The Lumineers

Ett amerikanskt folkrock band med handklapp och stämsång? Låter som ett väldigt bekant bandupplägg de senaste åren eller hur? Jupp, The Lumineers är ytterligare ett sådant band och hade kunnat försvinna i mängden om det inte hade varit att deras musik är så vänskapligt lättillgänglig. Det låter som ett gäng kompisar som drar igång en spontanspelning på en lokal pub eller på en hemmafest. Det är gemytligt, mysigt och väldigt svängigt och låter skönt ruffigt där de har med väsen från bakgrunden eller låter rösten spricka till lite som den gör i den förträffliga ”Slow It Down”. Jag brukar vanligtvis ha väldigt svårt för den här typen av band, men det är något med The Lumineers som får mig att ta emot dem med vidsträckt öppna armar. Som ett härligt kompisgäng för dina öron helt enkelt.

Nr 12: Beach House – Bloom

Beach House fantastiska drömska popmusik har alltid ett säkert ställe i mitt hjärta. Förhoppningarna på den här skivan var enorma då deras förra ”Teen Dreams” tog en självklar förstaplats på min lista från 2010 och de infrias, även om den här inte tog mig med storm lika mycket som förra då man får levererat det som förväntas: vackra drömska toner. Ljudbilden har utökats och det har förts in fler elektroniska toner och ger sköna Radio Dept.-vibbar. Det är en stark och mer upplyftande skiva som kommer få de större folkmassorna att även dem fastna för Alex Scallys sköna gitarrslingor och Victoria Legrands magnifika androgyna röst. Det är fint hantverk som inte är lika klassiskt som ”Teen Dreams” men som ändå gjort mitt 2012 ytterligare ett år fyllt med sköna drömska toner.

Nr 11: Citizens! – Here We Are

Ytterligare ett debuterande band från året som har gått som denna gång kommer från de brittiska landskapen. Citizens! bjuder på sköna svängiga toner som vänder upp och ner på ens gråa vardag. Det är musik som sprudlar av 80-talets starka färger och får ens gamla stela ben att mjukna upp till tonerna och ta en svängom på staden, även om det råkar vara i sin ensamhet med hörlursvolymen på lite för högt för vad som egentligen är bra för öronen, men vem bryr sig om de när man får så skönt svängig musik injicerat direkt i trumhinnorna? Ingen borde vara svaret, även om blickarna har varit sneda när jag har flugit upp och ner för Göteborgs kullerstensgator med Citizens! härliga musik i öronen. Upplyftande, dansant och kan få en grå och ordinär vardag att börja prunka i fantastiska neonfyllda färger.

  2 comments for “Topp 20 album 2012: Plats 15-11

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *