Topp 20 album 2012: Plats 10-6

Nedräkningen för julafton har nu nått över hälften i och med att tredje advent har slagit in och med en ny advent kommer även en ny del av min digra lista över de bästa albumen som har kommit under det forna året. Nu är det plats 10 till 6 som väntar på oss och vi börjar även denna lista med att minnas tillbaka till skivorna som var på den övre halvan av min kära lista.

Plats 20-16

#20: Kindness – World, You Need A Change Of Mind
#19: Godspeed You! Black Emperor – Allelujah! Don’t Bend! Ascend!
#18: The Men – Open Your Heart
#17: Dirty Projectors – Swing Lo Magellan
#16: The Walkmen – Heaven

Plats 15-11

#15: Familjen – Allt På Rött
#14: Michael Kiwanuka – Home Again
#13: The Lumineers – The Lumineers
#12: Beach House – Bloom
#11: Citizens! – Here We Are

——————————————————————————

Nr 10: Beachwood Sparks – The Tarnished Gold

På något sätt lyckas Beachwood Sparks perfekt anamma deras musik även i deras bandnamn. Det har ett härligt sandstrands-sound över sig som gör att man bara vill luta sig tillbaka med en kall dryck i handen och en stekande sol mot huden, men ändå så kommer ordet ”wood” in i det hela och gör sig så förståeligt. För även om det är ett väldigt luftigt och somrigt uttryck de tar till är det ändå en jordig och skogig grund som bandet står på och levererar en musik som får själen att lyfta högt mot det blå men ändå stå stabilt på sina ben mot den bördiga jorden. Det är upprymmande med en ton av sorgsenhet, avslappnande med en nyans av seriositet. Det är helt enkelt himla bra och vilken tidsera man än kommer ifrån finner man ett stycke guld i Beachwood Sparks – The Tarnished Gold.

Nr 9: First Aid Kit – The Lion’s Roar

Dessa två unga svenska tjejer har lyckats få en hel musikkår att välta över och vältra sig i deras countrydoftande toner. Med samstämmigt vackra röster sjunger de om teman som deras unga ålder inte borde ha en aning om men som deras redan 1000 års-kunniga hjärtan lyckas tala så naturligt om. Det är sorg, det är kärlek och det är så himla vackert. Man rörs av tonerna till deras sagolika musik och den sanna kärleken kan nog inte sammanfattas bättre än i låten ”Emmylou”. Dessa tjejer slog igenom redan med deras debutalbum, men med denna skivan kommer de att ta över världen och inom en snar framtid, om inte redan nu, kommer inte bara dem sjunga samstämmigt utan en hel jord sjunga med dem varje gång man hör deras toner kicka igång. First Aid Kit har funnit sin plats, och det är i varje persons hjärta.

Nr 8: Animal Collective – Centipede Hz

Vill bara börja den här motiveringen med: Animal Collective är inte för alla. Så, nu fick jag ut det. Deras psykedeliska pop är något som inte uppskattas av alla och det är förståeligt. Det är udda och väsnar något så fasligt emellanåt. Men när man hör förbi väsnandet och det udda finner man de snyggaste melodierna på den här sidan milleniumskiftet, och det har Animal Collective briljerat med ända sen deras djuriska projekt drog igång för något decennium sedan. Det är rytmisk genialitet och det här bandet verkligen stinker av talang då det lyckas släppa skiva efter skiva som fyller åtminstone mig med pur eufori. Jag är så svag för bandet att varje gång jag hör något illa om det blir jag faktiskt genuint upprörd och försvarar det ner till minsta byggnadsmolekyl. Ända sen jag fann Animal Collective räknar jag mig själv som en lite lyckligare människa, och jag tror att alla kan finna detta hos detta kollektiv så fort man har lyckats passera deras lilla noise-barriär som verkar farlig men är ack så harmlös när man väl blivit inbjuden i deras musikaliska sällskap. Men som sagt, det är inte för alla. Dock borde det vara det.

Nr 7: Tame Impala – Lonerism

Tame Impala. Ett rätt så intetsägande namn. Vad för slags musik spelar Tame Impala? Den frågan har jag ställt mig själv och svaret är åtminstone för mig fortfarande obesvarat, men jag ska försöka göra ett försök: smått psykedeliskt med spaceiga undertoner, inspelat på en surfbar strand en ovanligt solig sommar under 60-talet. Där har ni mitt försök, ni får gärna prova själva om ni känner för det. Hur som helst så är deras musik bra. Jävligt bra till och med. Det svänger, det gungar och kroppen skakar i takt med de sköna tonerna som kommer mot en. ”Ju mer desto bättre” är ju ett väldigt farligt uttryck i musikvärlden då det lätt kan bli för mycket av det goda, men Tame Impala lyckas föra in många nyanser och ljudnivåer i deras musik till en riktigt gedigen enhet som lyckas få en att drömma bort till soliga stränder även om man bor i ett så kallt och blött land som Sverige. Om du någonsin känner för att drömma dig bort har jag nog funnit tonerna till din eskapism: Tame Impala. Lägg det på minnet.

Nr 6: alt-J – An Awesome Wave

Känslan man får när man finner ett nytt band som totalt överrumplar en är en känsla som uppkommer ytterst sällan. Det som krävs för mig personligen är ett sound som är ovanligt men ändå välljudande, och de flesta band lyckas ju bara med det ena eller det andra. Att lyckas föra dessa två så viktiga musikaliska ingredienser till en stabil enhet är något som åtminstone jag finner ytterst sällan, och när jag väl finner det känner jag mig alltid lite mer komplett som person. Det är nu här jag introducerar för er kära läsare det ypperst übergrymma bandet alt-J. De bjuder på en redigt udda musik men som ändå lyckas få kroppen att gunga. De kompletterar även denna musik med redigt vassa texter som man egentligen måste läsa som en bok för att kunna fullt uppskatta. alt-J har gett mig som musikälskare otroligt mycket under året som har gått och är det senaste praktexemplet på det jag började motiveringen med: ett udda band som ändå lyckas göra väldigt välljudande musik. Detta finner man cirka en gång per år, och i år är det alt-J som bjuder upp på kufisk dans. Låt oss dansa.

  1 comment for “Topp 20 album 2012: Plats 10-6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *