Fredagstoppen v.45 – Favoritminnen från Gamex 2012

Då var det åter fredag och därmed dags för en helt nyskriven Fredagstoppen här på Spelmolnet. Den här gången är listan skriven av ingen mindre än undertecknad (Mattias), vilket blir lite av en premiär för egen del. Som alla känner till så ägde ett väldigt speciellt evenemang rum uppe i Stockholm förra helgen, nämligen Gamex. Jag och en antal andra från Spelmolnet var självklart närvarande, och med därifrån följde en hel del minnesvärda intryck. Här har ni mina 5 favoritminnen från den gångna Gamex-helgen!

5. Rocksmith

Först på listan hittar vi det spel som var det sista spelet jag provade på på lördagen, vilken var den enda dagen jag befann mig på mässan. Det har varit mycket snack om Rocksmith, främst kring dess försening till resterande delar av världen utanför Nordamerika. Men ganska nyligen dök det upp här i Europa, och jag har hela tiden varit sugen på att få prova på det. Tanken på att få spela ett spel som använder grundstrukturen från Guitar Hero och Rock Band fast att man faktiskt använder sig av riktiga instrument har varit väldigt lockande. Och att spela Rocksmith var precis lika skoj som jag hade förväntat mig! Jag hann lira två stycken låtar, båda på bas, vilket jag själv spelar, och det var häpnadsväckande hur smidigt man kom in i hela strukturen. Redan när jag satte igång den andra låten så kände jag mig hur bekväm som helst. När priset på Rocksmith sjunker med någon hundralapp (det kostar i nuläget omkring 600:-, och då får man med den specialkabel man behöver för att koppla in sitt instrument) så blir det ett solklart köp för min del!

4. Brädspelen

Brädspel är alltid kul att spela. Speciellt när man är i sällskap av härliga människor. Detta var fallet på fredagskvällen då jag, Emil, Hampus och Marcus satt hemma hos Hampus och gav oss ann Emils nyinköpta ”The Settlers of Catan” tillsammans med ett och annat glas whisky, vilket passar extremt bra till när det vankas brädspel. Att lära sig ett nytt brädspel som ingen spelat tidigare är alltid lurigt, och det brukar ta en god stund innan alla förstått vad alla pjäser, kort och konstiga regler verkligen gör. Jag var precis som vanligt sist med att koppla allt, men jag måste säga att jag hade en otroligt trevlig stund, även om jag aldrig var i närheten av att vinna. Det gjorde nämligen Emil, efter över fyra timmars spelande, mot en Marcus som länge såg ut att själv gå mot segern.

Det kan även vara kul att nämna att jag själv köpte mig ett brädspel på Gamex. Det heter Rock Science och fanns att köpa i flera olika varianter (jag köpte Festival-varianten för 249:-, och fick samtidigt ett Booster Pack på köpet) och är någon form av frågesport med frågor kring rockmusikens historia. Jag har inte haft chansen att prova på det än, vilket nog märks med tanke på min okunnighet. Men jag ser givetvis väldigt mycket fram emot att få spela det snart!

3. Halo 4

Att skriva en topplista om en mässa där man fick chansen att prova på ett ännu ej släppt Halo-spel, utan att ha med detta Halo-spel på listan, är givetvis en omöjlighet. Därför har min korta provspelning av Halo 4’s multiplayer fått äran att pryda plats nummer 3. Banan vi spelade på var ”Haven” och om jag inte minns helt fel så körde vi en helt vanlig Team Slayer med 6 spelare i varje lag. Jag tycker personligen att jag kom in i spelets tempo ganska så snabbt och lyckades få hela 16 kills, vilket jag inte är missnöjd med alls! Trots det förlorade mitt lag, och jag skäms fortfarande över att jag inte fattade att man aktiverade Sprint genom att trycka ner den vänstra spaken. Jag såg alla andra sprinta omkring på banan, men fattade inte hur jag skulle göra för att själv springa fort. Jag kände mig otroligt långsam matchen igenom. Men men, det gick ju bra trots allt. Och kul var det!

2. BioWares Q&A

Ganska så sent på lördagseftermiddagen så började det uppstå köbildningar utanför mässans största konferenshall. Jag fick ganska snabbt reda på att det rörde sig om Q&A-panel med BioWare, med en premiärvisningen av någon film de skapat, till följd. Detta lät så klart oerhört spännande så jag och Hampus tog plats inne i hallen, där det snabbt blev överfullt av intresserade människor som inte ville missa detta för allt i världen. Trapporna fylldes, och längst ner på golvet satte sig folk så trångt det bara gick. Det måste ha varit uppemot 700 personer där inne (det fanns 600 sittplatser) när panelen väl satte igång.

På plats var två stycken Community Managers från BioWare samt ett cosplay-proffs som var utklädd till Shepard. Det hela gick helt enkelt till så att folk som hade frågor kring vad som än rörde BioWare, Mass Effect, Dragon Age eller övriga spelserier de jobbat med, fick gå fram och ställa sig i ett långt led. Sedan fick alla ställa sina frågor i tur och ordning. Och så tränade och kunniga som de på scenen givetvis var så fick vi höra långa, utförliga svar med massor av intressant information kring precis allt möjligt, även om det (som väntat) blev väldigt många frågor angående Mass Effect 3s slut. Det var i vilket fall otroligt spännande och inspirerande att sitta där i publiken och lyssna i en bra bit över en timme om saker som intresserade mig och alla andra där inne. Det var en underbar atmosfär helt enkelt och man kände sig så hemma.

1. Gemenskapen

Avslutningen på föregående punkt avslöjar lite vad som kommer hamna som nummer 1 på den här veckans Fredagstoppen, och det är inget mindre än gemenskapen man känner vid ett sådant här evenemang. Jag skrev att jag kände mig hemma när jag satt där och lyssnade på BioWares Q&A, och detta är faktiskt något som kan sägas om hela mässan, eller hela helgen till och med. Att befinna sig på en plats, omringad av folk med samma stora intresse som en själv, är en fantastisk känsla. Man känner sig så bekväm med sig själv. Så trygg. Så lycklig. Att dessutom få springa på folk man blivit bekanta med över Twitter, folk från andra spelbloggar, är även det en otroligt häftig grej man får chansen till vid sådana här evenemang.

Men den bästa gemenskapen av dem alla var givetvis att få träffa mina fina vänner från Spelmolnet igen. Både nuvarande och före detta medlemmar. Fredagskvällen med Hampus, Emil och Marcus bestående av brädspel (The Settlers of Catan, som jag skrev om tidigare), Guitar Hero, Fifa och en massa annat prat och skoj. Lördagen på Gamex då jag fick träffa alltid lika härliga Oliver igen, samt Dante och Oscar. Oscar har i och för sig aldrig varit varit förknippad med Spelmolnet, men det struntar vi i nu. Och allra sist, lördagskvällen hemma hos Hampus bestående av allmänt chillande, och en himla massa spelande, så klart.

Hela helgen bjöd på underbar gemenskap och mängder av fina minnen. Detta var mina 5 främsta. — I love you, guys!

  2 comments for “Fredagstoppen v.45 – Favoritminnen från Gamex 2012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *