Comictips – Saga

Skriven av Brian K. Vaughan och tecknad av Fiona Staples
en blandning mellan Star Wars och Game of Thrones”

Jag har precis läst klart Saga vol.1 och tänker skriva medans mitt minne av denna underbara upplevelse är som fräschast. Mitt första intryck av den är; att detta är bland om inte det absolut bästa jag någonsin läst! Mitt hjärna är i extas över hur bra denna comic var. Jag längtar redan efter nästa volym, då jag föredrar att handla comics i TPBs/HCs istället för issue för issue. Måste även tillägga att denna comic är väldigt bisarr och är inte blyg för att visa nakenhet eller använda sig av svordomar, så det är ett plus i min bok. Okej så nu undrar ni självklart vad Saga är för typ av comic och vad den handlar om. Det ska jag försöka förklara så kort och spoilerfri som möjligt.

Bland det första man får se när man öppnar upp comicen är en förlossning… Yeah… Jag fick ungefär samma reaktion som du fick just nu. Sedan introduceras vi till seriens karaktärer, Marko en man med horn på skallen och han fru Alana som har vingar. Deras lilla dotter får namnet Hazel, som självklart har både horn och vingar! Enkel matematik mamma-vingar + pappa-horn = über-barn. Vi fattar snabbt att Marko och Alana inte är av samma ras, och att det pågår ett krig mellan dessa. Sjävklart är vår nybildade familj på rymmen från allt och alla, då respektive ras inte tycker att det är acceptabelt med att ha en crossover mellan deras raser (storyn är väldigt Romeo & Julia  inspirerad). Det är även andra anledningar varför dem är jagade men det får ni veta om/när ni läser den. Alana kommer ifrån en planet vars namn är Landfall, vilket är den största planeten i galaxen. Marko är ifrån planeten Wreath, vilket är (om jag förståt det rätt) en måne till Landfall. Folket från Wreath kan använda sig av magi och pratar något random alien språk. Medan de från Landfall är mer tekniskt utvecklade och pratar engelska (som refereras som language i comicen).

Storyn är väldigt o-originell, men eftersom det är en scifi/fantasy comic så gör inte det något, plus den berättas på ett otroligt bra sätt och teckningsstilen är väldigt snygg. Saga är väldigt charmig, humoristisk, våldsam och lagom porrig. Den beskrivs ofta som ”en blandning mellan Star Wars och Game of Thrones”, vilket jag helt klart håller med om. Jag sa tidigare att Saga är väldigt bisarr och jag tänkte ge några exempel på vilken nivå: Vi har en ras vars kropp är som en vanlig människas fast deras huvuden är TV-apparater (vi får även en sexscen med dessa). Sen har vi en karaktär vars överkropp är ”mänsklig” och underdelen en spindel-kropp. Det finns prostituerade som har gigantiska huvuden med långa ben, ingen överkropp eller what so ever, bara huvud och ben. Den innehåller även en katt-varelse som är en levande lögndetektor!

Jag kan inte rekommendera Saga nog, vare sig du är ny eller gammalt fan av comics så bör du plocka upp denna fantastiska bok. Skulle jag betygsätta den skulle den fått fyra sköldpaddor och en råtta av hundrafemtioen möjliga varelser, vilket är lika awesome som att vinna fullpott på en trisslott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *