Comics en beroendeframkallande hobby

Nu var det lite över ett och etthalvt år sedan jag gav mig in i den oändliga världen som är comics. Tro det eller ej, men jag är en gröngöling när det kommer till mediet. Det enda jag kan någorlunda är fakta om superhjältar från Marvel och DC, men det jag kan är bara grunden på tårtan så att säga. Jag älskar verkligen allt som handlar om superhjältar. Det jag verkligen är en sucker för är tvserier; både cartoons (ex: Batman: The Animated Series) och live action (ex: Smallville). Ja, jag tänker blanda in engelska termer i texten, för dem är bättre. Som ni kanske vet har jag tidigare skrivit några serietips på cartoons som jag älskar här på Spelmolnet, och fler kommer i framtiden. Vet inte riktigt vad jag ville ha sagt med det, en self-plug helt enkelt.

Men efter allt tittande på cartoons så känns det som att man hade sett allt som var värt att se, och de serier som var/är aktuella kommer bara ut ett avsnitt i veckan. Vilket inte var tillräckligt för att ge mig min comic-fix, och för att vara ärlig finns det inte många bra superhjälte spel heller (förutom Infamous, Batman och några enstaka till). Så det var den största anledningen varför jag vände mig till comics. I början fann jag min nya hobby extremt dyr, men vafan tidigare hade jag läst manga och det var inte mycket billigare. Det var en väldig mjukstart för mig då jag inte köpte comics allt för ofta, bara 1-2 TPBs i månaden (trade paperbacks och inte the pirate bay..). Det var även via comics jag lärde känna Hampus/Skogis, men det hör inte hit! Kan jag sluta hamna off-topic på mitt egna inlägg.. I alla fall.. Jag var snål och köpte inte så mycket comics, detta ändrades dock när DC släppte sin reboot ”New 52”. Helt plötslig köpte jag nästan mer comics än vad jag han läsa, det var något som lockade med att köpa varje nytt nummer när det kom ut. Då det endast kommer ut ett nummer i månaden per serie så kunde jag läsa flera. Så i början följde jag runt 12 olika serier. Jag märkte snabbt att min plånbok inte kunde hålla på så en längre tid, då jag fortfarande var student. Vilket resulterade i att jag fick lägga ner mer än hälften.

Om vi hoppar fram 1 år till nutid (skrivande stund), så har DCs New 52 varit igång i ungefär 1års tid, och idag följer jag 6st av dem: Batman, Flash, Green Lantern, Green Lantern New Guardians, All-Star Western och sist den nya serien Talon (+ Justice League som jag plockar upp i volymer). Jag skulle vilja följa några fler men jag lägger i stället ner dom pengarna på att köpa TPBs. Här har vi själva beroendet, man följer några comics veckovis och på det så följer man andra comics fast dem köper man i volymer(TPBs). I den här välden av comics så finns det så mycket olika serier man vill läsa, så man bygger bara på sitt bibliotek av olika serier man läser konstant. För mig har det gått så långt att jag har små högar av comics liggandes som jag inte ens har tagit mig tiden att läsa, för att jag köper nytt hela tiden. Det är så simpelt att bara gå in på Amazon och med bara några klick har man beställt hem nya comics. Lika lätt händer det att man går in på Comics Heaven för att hämta upp de tidningarna som ligger i sitt fack och så ”råkar” man plocka på sig deras ”månadens tidning”.

Detta var en av hög av olästa comics

På grund av allt detta köpande och samlande av comics så har min främsta hobby hamnat på sidan och är inte längre min största prioritet, jag snackar om tvspel. Förut la jag alla pengar på att köpa nya spel och all min tid på att spela dem. Nu köper jag inte ens alla spel som intresserar mig längre, bara några få som blir köpta, för att jag lägger ner pengarna på comics i stället. Det är svårt att balansera två hobbys som tar lika stor plats. Anledningen varför jag tror comics tog över som min främsta hobby var nog inte för att det var mer superhjältar, för jag läser även lite comics som inte handlar om dem. Utan för att det gav mig mer story för pengarna och många gånger bättre storys än vad många spel ger mig. För storys är det jag mest är ute efter oavsett medie, antagligen darför jag anser att Uncharted serien är bland det bästa som kommit till denna generations konsoller. Jag skulle kunna gå djupare inom just det här med storys och olika medier men det är inte intressant nog, vad jag tycker om det. Men i helhet så ger comics mig mer av det jag söker än vad spel gör, med det säger jag ju inte att jag lägger ner mitt spelande. Utan att det hanmar på sidan bara, och att jag inte lägger ner lika mycket pengar i det längre som en gång i tiden.

Många comic-serier jag läser och vill börja läsa är fortfarande ongoing, vilket är både bra och dåligt. Då man får mer av det som är bra, men det gör att man inte kan lägga pengarna på en ny serie för man vill ju inte heller lägga ner någon serie man läser. Det är ju lättare att börja med en comic-serie som har tagit ”slut”. Okej, de tar väl aldrig riktigt slut. När en författare avslutar sin ”run” brukar en annan plocka upp serien därifrån och fortsätta på sitt sätt. Men då författaren innan brukar göra ett bra avslut på sin run så krävs det oftast inte att man läser vidare på nästa författare.  Därför föredrar jag mest att läsa så kallade ”graphic novels”, det är som en tjockare comic med en komplett story, ett bra exempel på en graphic novel är Batman Year One. Då slipper man hela delen med att man måste följa hela serien i flera volymer eller så. Graphic novels är vad jag brukar rekommendera de som frågar mig vad de borde börja med inom comics. Då det är lätt att komma in i och man får ett slut direkt. Sedan kan man ge sig på det som ger en beroendet för comics längre serier eller serier som fortfarande är ongoing.

Näeh, nu borde jag nog sluta skriva då jag tvivlar på att någon ens orkar läsa allt detta. Ska ta och ge mig in på Amazon och beställa hem lite nya comics.

Comics är svårt att komma in i, men det är omöjligt att sluta…

  2 comments for “Comics en beroendeframkallande hobby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *