5st PS1 spel jag önskar till PS Vita

Hej, jag vet att det var länge sedan jag skrev något här på Spelmolnet, jag skyller på ren lathet och att… ja.. jag har varit lat helt enkelt. Ber om ursäkt för det. Men nu är jag tillbaka! Denna gång med en lista på 5st PS1 spel jag önskar jag hade på min Vita, och här har ni den:
#5. – Spyro: Year of the Dragon
När jag växte upp så ägde jag tyvärr aldrig något av Spyro spelen, utan det var ett av dom där spelen man spelade hemma hos polarna eller släktingar. Så när jag fick reda på att Vitan skulle få PS1 stöd så köpte jag Spyro: Year of the Dragon (vilket är nummer 3 i serien om jag inte minns helt fel), från den Amerikanska PSN, då inget av Spyro spelen finns på vår Europeiska PSN. Så den efterlängtade dagen kom (28e Augusti) när man äntligen kunde spela PS1 spel på sin Vita. Så jag kopierade över Spyro från min PS3 till min Vita, men till min förskräckelse så var även PS1 spelen (så som alla andra spel till Vitan) account bound. Vilket menas att du endast kan ha spel på din Vita som är nerladdade/köpta från ditt Playstation konto.

Man tycker ju att det vore så enkelt att jag bara loggar in på mitt Amerikanska PSN konto på min Vita och hämtar hem spelet därifrån, men icke då! För Sony har även begränsat att du endast kan ha ett konto registrerat i taget på din Vita. Visst detta går att gå runt, men det är knappt värt besväret. Då jag inte orkar gå in på detaljer hur man ska göra, så kan jag lätt förklara att det ingår att man har 2st minneskort och man måste göra en fabriksåterställning på sin Vita för varje gång du ska logga in på ett annat konto, vilket inte känns så aktuellt. Så det slutar med att jag är utan ett Spyro spel till min älskade Vita, tills/om nu inte Sony gör att de kommer över till vår PSN.

 

#4. – Chrono Cross
Chrono Cross är för er som inte vet en spirutuel uppföljare på Chrono Trigger. Som är ett magiskt och underbart JRPG spel som släpptes till SNES från början, men som senare släpptes till PS1 då lite uppdaterad med bland annat anime cutsences. Chrono Trigger går att köpa på vår Europeiska PSN, så för er som vill ha ett JRPG på eran Vita eller PSP som inte är Final Fantasy, så rekommenderar jag både Chrono Trigger och Grandia. Men eftersom Chrono Cross aldrig släpptes i Europa så finns inte det tillgängligt för oss. Men självklart finns det på den Amerikanska PSN. Vilket är problemet med alla dessa spel i denna lista, de finns inte tillgängliga för oss. Men jag hoppas att jag någon dag kan få spela igenom Chrono Cross på min Vita..

 

#3. – Castlevania: Symphony of the Night
Jag kan inte påstå att jag är ett super fan av Castlevania spelen, men jag älskar Super Castlevania 4, och har spelat igenom några av spelen i denna franchise. Dock inte det super populära Symphony of the Night. Vilket jag tycker hade varit ett perfekt tillfälle att spela igenom det på min Vita, men inte då. Ni kan ju gissa vilken PSN som har det och vilken som inte har det.. Jag förstår dock inte Sony straffar oss i EU på detta sätt.

 

#2. – Ape Escape
Här har vi ett spel som jag älskade när jag var liten och det är sällsynt speciellt i PAL regionen. Min kusin hade dock ett exemplar (vilket han sedan sålde då när han sålde sin PS1 för 100år sedan), och vi spelade det en hel del när vi var barn. Underbart spel, man springer runt som karaktären Spike och ska fånga tokiga apor med en hov, samt man har ett lasersvärd att slås med! Hur häftigt som helst. Jag önskar verkligen att jag kan få tag på det en vacker dag, har jagat efter det här spelet en längre tid men svårt att hitta en fräsch PAL version. Detta spel har inte ens den amerikanska PSN, men den japanska har det. Men jag kan inte köpa den japanska versionen för då skulle jag inte förstå så mycket utan spelet, och det skulle heller inte fungera på min Vita. Karaktären Spike kommer förövrigt vara med i det kommande Playstation: All-Stars Battle Royale, vilket jag ser fram emot.

 

#1. – Tombi/Tomba
Ah!.. Här har vi det.. Guld kornet i mitt minne av PS1 spel. Jag har aldrig spelat den fulla versionen av spelet (förutom på emulator, vilket inte alls är samma sak!). Utan det här spelet minns jag att jag spelade om och om igen… på en demoskiva till PS1. Kommer ni ihåg de svarta demoskivorna man fick då och då till PS1an, magiskt hur många häftiga spel man testade på dem. Många av spelen såg inte ens dagensljus i Sverige. Dock så gjorde Tombi det, som det heter i PAL regionen (det heter Tomba i USA). Tombi är inte det vanligaste spelet, det är ett av dem så kallade ”hidden gems” under PS1 eran. Spel som inte var så populära men ändå av toppkvalité (AAA-titel). Det här spelet är också sällsynt och du får räkna med att ge över 500:- om du ska få tag på det. Eller så kan du köpa det från den förbannade amerikanska PSN för under 100:-… MEN! Jag har fått veta från väldigt goda källor (nämligen Sony själva) att det är på väg till den Europeiska PSN! ”Yeeehaaa!” Ett spel jag längtat efter i många år kan jag äntligen få spela, och på min Vita desutom. Frågan är bara när, det kan inte komma snabbt nog!

Det här är ett spel som tidens tand har varit vänlig mot, dvs att det håller än idag. Tombi är ett 2D äventyrs plattformare, där du springer runt som en kille med rosa-dragonball hår och gröna shorts som bankar skiten ur grisar! Hur coolt låter inte det!? Erkänn, visst blir du glad bara av att höra det? Grafiken har i alla fall åldrats bra, då man oftast tycker att PS1 spel idag ser förjävliga ut för att det var så ”tidig 3D” (klart det finns undantag). Inte nog med det så är musiken hur bra och charmig som helst! Ni som läser förstår hur glad jag blir bara av att skriva/prata om det här spelet. Detta är därför det spelet jag önskar mest att jag hade tillgång till på min Vita.

  6 comments for “5st PS1 spel jag önskar till PS Vita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *