Marcus intryck av PS Vita: Mjukvara

Jag är verkligen inte bra på att skriva regelbundet.. Så ska helt enkelt ge upp att försöka göra inlägg i delar. Men men bättre sent än aldrig!? Tänkte skriva lite om Vitans mjukvara och applikationer, nu när jag haft tid att leka med den under en längre period. Så, vart ska jag börja?…

Jo, Vitan använder sig inte av XMB som PS3 gör, utan den använder sig av något som heter Live Area. Live Area är touch baserat och fungerar väldigt smidigt och användarvänligt. För att starta ett program behöver man bara peta på den bubbel-liknande ikonen av den applikationen man vill använda.

När du hämtar  hem en ny app eller nytt spel så lägger den automatiskt till det i din Live Area. Du kan ha 10st appar per sida, som du simpelt kan byta plats på genom att hålla fingret på en ikon och föra den till sin nya position. Man kan även ha flera applikationer igång samtidigt, säg exempelvis att du är inne på PlayStation Store, då behöver du inte stänga ner det för att göra något annat, allt du behöver göra är att trycka på PS-knappen (home) och sedan starta en annan app. När du är klar så kan du simpelt scrolla dig tillbaks till PlayStation Store-appen och den startar upp där du senast var.

Nu till några av de appar jag använt: Jag kan börja med att rekommendera er med Vita att ladda hem Facebook, Twitter, Skype och Paint Park apparna. De är gratis och fungerar utmärkt! Tyvärr så kan du inte använda dig av Skype samtidigt du gör något annat på din Vita, men ljudkvalitén är bra och den inbyggda micen som Vitan har är förvånansvärt bra. Ett stort plus är att videosamtalen är av bra bildkvalité. Men vill du snacka med dina vänner via Vitan medans du spelar så kan du använda dig av Party-appen som är crossgame-chatt. Dock kan du bara snacka med andra som sitter på sina Vita enheter.

Paint Park är väldigt underhållande (typ som MS Paint var när man var liten), det tar ett tag att vänja sig med att rita med fingrarna på en touchscreen, men ni som spelar Draw Something på era mobiler lär ju kunna det. Du kanske tänker ”men kommer inte handen i vägen för skärmen när man ritar?”, jo klart den gör! Men de har löst problemet med att sätta ”förstoringsglas” uppe i vänster/höger hörn på skärmen, som visar dig vart du är på din teckning, så du inte känner dig blind när du ritar. Du kan även ta bild på dig själv eller på något annat och rita på bilden, (Själv tog jag en bild på mig själv som jag skulle ”göra om” till Hitler, men failade så det fick bli Charlie Chaplin i stället). Men här är en annan bild jag gjorde lite snabbt i Paint Park:

En applikation jag använt mig en del av är Vitans video-app, den fungerar utmärkt att kolla film på problemet är väl att den inte stödjer alla format man önskar. För er nördiga/kunniga nog som förstår er på alla olika formaten, gå och kolla upp vad den stödjer! För er övriga kan jag säga att Vita ”endast” stödjer MP4 filer. Så varken avi eller mkv fungerar, så man måste formatera om filerna till MP4 format, vilket jag gjorde via ett program som heter; PSP video 9, det gick hyfsat snabbt och var simpelt nog för en ”vanlig” nörd att förstå sig på.

Sedan har jag använt mig en del av Vitans Content Maneger för att föra över filer, mellan Vitan och PS3 samt Vitan och datorn. Vilket fungerar snabbt o smärtfritt, dock behöver man ladda hem ett program till sin dator för att få det att fungera mellan Vitan och datorn, du kan ladda hem programmet här: http://cma.dl.playstation.net/cma/win/sw/index.html

Sen har vi Near-appen som är ganska krånglig att förstå sig på, men när man har lekt lite med den så lär man sig att hitta. Near är en applikation som visar Vita enheter/konton i ”närheten” upp till 15km, där du kan se vad dem runt om kring dig spelar o lite annan information. Detta kräver förstås en internetuppkoppling. Jag kan snabbt hoppa till Trophies-appen, så när du går in för att checka dina trophys så kommer du först se en list på dina Vita spel. Sedan kan du klicka på PlayStation Network, för att se en komplett trophy-lista på både dina Vita och PS3 spel, du kan även checka din PSN profil samt dina vänners.

Du kan ta screenshot när som helst på din Vita genom att klicka på PS-knappen och start-knappen samtidigt.

Den sista applikationen jag tänkte nämna var själva PlayStation Store-appen. Det finns nog inte så mycket att säga om själva applikationen, den är väldigt användarvänlig och simplare version av PS Storen på PS3. Enda är att den är touch baserad och utbudet är bara till Vita. Så du kommer inte finna några PS3 spel här, endast spel, addons och appar som är till Vitan.

En absolut sista sak jag tänker nämna är mer ett tips, för er som spelar PSP spel på Vitan. Ni kan få användning av den högra spaken genom att när ni har igång ett PSP spel, håll fingret på skärmen i någon sekund, då får ni upp en meny där ni kan välja att använda Vitans högra spak för att styra kameran med, detta är dock inte kompatibelt med alla PSP spel.

Det var allt för denna gång, tills vidare ha det bra!.. Captain signing out..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *