Marcus intryck av PS Vita: Hårdvara

Jag vet att jag är lite efter med att skaffa mig en Vita, men som man säger bättre sent än aldrig. Så nu när jag väl har en Vita tänkte jag dela med mig om vad jag tycker och tänker om den inklusive de spel jag testat so far. Detta kommer jag göra i tre delar för ingen orkar läsa ett inlägg som är lika långt som en pergamentrulle. Så nu i första delen kommer jag gå igenom Vitans hårdvara.

Jag kan ju börja med att säga att Vita är absolut den bärbara konsolen du vill ha en Playstation 3 on the go. Det absolut bästa med Vitan är att den har två stycken analoga sparkar! Just det ANALOGA.  Alltså inte någon skrutt cirkle-pad/slide-pad eller vad fan du vill kalla det som 3DS och PSP har. Dock så tar det en liten stund innan man känner sig varm i kläderna med dem, de är trots allt inte likadana som på en Dual Shock kontroll.

Touch är någon som allt använder sig av idag och självklart tänker Sony gå i overkill mode med det. Det jag menar är att Vitan har touch funktion på sin 5” OLED skärm (som förövrigt är en fröjd för synen att spela på), men den har även en Touch panel på baksidan av Vitan. Jepp du läste rätt. Det låter sjukt konstigt, oergonomiskt och klumpigt vilket stämmer. Att sätta en touch panel på Vitans baksida var det absolut onödigaste och dummaste Sony gjorde med Vitan. Dock till min och alla andras förvåning så funkar det på något sätt. Det är inte heller många spel som använder sig av den, men de som gör det har gjort det på ett bra sätt.

Men det är inte slut med gimmicks än, vi har ju även en gyro/sixaxis funktion också (yey…). Jag har aldrig och kommer förmodligen aldrig att tycka om eller acceptera motion kontroller. Men som tur så visar Sony mig kärlek än en gång och har (än så länge) låtit det varit valfritt om man vill styra med sixaxis:en eller ej i de spel som stödjer detta. Vilket är bra av Sony, liksom vem har lust att sitta på tåget och se ut som ett litet barn som spelar ett bildspel (för er som inte förstår; så lutar sig barn/tjejer oftast när de tar kurvor i bilspel för att de tror att de hjälper). I övrigt så fungerar resterande styrsätt på Vitan gallant dvs knapparna, de jag kan tycka är lite ”annorlunda” är dens axelknappar (L/R).

En grej jag inte anser är så nödvändigt att ha på en bärbar konsol är kameran, vilket Vitan har två av, en fram och en bak. Dom är inte av högkvalité precis de är 0.3 megapixel kameror som tar bilder/filmer i 640×480 upplösning. Men de har sin funktion till häftiga småspel som använder sig av AR(augmented reality) korten, vilket jag kommer ta upp lite mer under mjukvaru-delen.

Jag har ingen större lust att gå in på Vitans specifikationer eller prestanda då det inte spelar någon större roll. På en amatörs nivå så alla kan förstå kan man jämföra Vitan med en 3DS och säga att Vitan är dubbelt så bra. En grej jag vill påpeka är högtalarna, vilket är välplacerade på vardera sida av de analoga spakarna. De ger ifrån sig helt okej ljud, men jag rekommenderar att man ska använda sig av bra hörlurar om man vill få så bra upplevelse som möjligt.

Innan jag avslutar vill jag bara ge ett litet ”**** you ” till Sony för att man måste köpa ett minneskort för att kunna spela på Vitan. Varför kunde de inte bara ha skickat med ett litet minne åtminstonde i Vitan eller varför inte lite internminne som man kan använda sig av. Men inte då, så tro inte att du kan köpa vitan som den är, nix pix du måste även köpa ett minneskort som säljs separat. Tack för den Sony men trots att det är fult gjort så är ni förlåtna, för att Vitan är just så awesome.

Det var allt för denna gång, nästa gång går jag igenom vad jag anser om Vitans mjukvara. Tills dess ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *