Topp 25 låtar 2011; plats 5-1

Som ett komplement till Årets bästa skivor-listan jag skrev för några veckor sedan (som ni kan finna här: Plats 10-6 & plats 5-1) kommer nu den andra listan som har satts ihop med tålamod, hårslit och en stor dos kärlek till musiken. Här är 2011:as bästa låtar som påbörjades med plats nr 25-16, fortsatte sedan med plats nr 15-6 och som avslutas nu med de slutgiltiga fem bästa låtarna från året som har gått. Listan som kommer fyllas på under tiden listorna släpps kan ni finna här: Ackremans Topp 25 2011.

Upplägg: Låtnamn – Bandnamn / Skivnamn

# 5: Baby’s Arms – Kurt Vile / Smoke Ring For My Halo

Med en fingerplockskänsla som skänkt från ovan spelar Kurt Vile in sig i mitt hjärta och sjunger om sin kärlek i livet och det är en kärlekslåt som får en på underbart humör även om tonen på låten kan låta lite mörk. Det har bara funnits en sann kärlek i Kurt Viles kvinnas armar och bara det faktumet att han tror på sann kärlek gör honom till en härlig romantiker av den gamla skolan.

# 4: Desert Raven – Jonathan Wilson / Gentle Spirit

Med toner som hämtade från Pink Floyds storhetstid bygger Jonathan upp ett vackert och ödsligt ökenlandskap framför ens ögon endast med hjälp av sina instrument. När man sjunker ner i den här låten är det som att man vore på plats i Saharas öknen, ridandes ut på de imponerande sanddynerna. Så gör som Jonathan säger, stäng dina ögon och njut.

# 3: Wildfire – Sbtrkt feat. Little Dragon / SBTRKT

Med tunga och långsamma dubstep takter sätter den här låten i en överdimensionell trans och gör en hög på de makalösa tonerna och rösten hos den svenska kvinnliga sångaren som möts och bjuder på en otroligt häftig upplevelse, både mentalt och fysiskt. Varje ton är som att den spelar med en del av kroppen och man börjar ofrivilligt att gunga med i denna låt som passar in både före, under och efter fest.

# 2: Wonderful (The Way I Feel) – My Morning Jacket / Circuital

Även om My Morning Jacket är ett helt fantastiskt band så är även deras mer sparsmakade alster helt makalösa att lyssna in sig på. Även om världen som Jim James sjunger om inte är särskilt vacker så har han ändå en dröm att det en dag kan finnas en värld där orden krig, svält och rädsla inte längre finns. Även om hans drömmar kan verka naiva sjunger han med ett sådant förtroende att man tror på vartenda ord som kommer från hans mun. Ja, man mår helt fantastiskt.

# 1: Holocene – Bon Iver / Bon Iver

Årets bästa skiva bjuder även på årets bästa låt när Justin Vernon med band visar varför han är en musikalisk talang av oanade höjder, vart han ska ta sig vidare efter det är det nog ingen som ens kan gissa sig fram till men dock är en sak säker: Framtiden så otroligt ljus ut för honom och för oss som lyssnar till denna man med en röst av änglar. Där varje ljud är otroligt viktigt och även om man inte kan se slutet på ens resa så är Justin med en och sjunger en skonsamt fram till hamn. Den här ska allra helst åtnjutas med ett par enorma hörlurar och blundandes så man verkligen sugs in i låtens magiska stämning. Låten som förändra min syn på Bon Iver från att vara en fantastisk talang till att bli en fullvuxen och komplett artist. Årets bästa låt heter Holocene.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *