Nintendo DS Redux: Japaner reinkarnerar min maskin

Jag har ägt min Nintendo DSi i runt två års tid nu då jag fick den som en trevlig klapp under granen år -09. Dock har mitt spelande på den varit direkt undermåligt då jag kan räkna antal titlar som har varvats på ena handen. Det är en direkt skrämmande låg nivå om man räknar hur många kvalitativa spel som har släppts till maskinen, bara under de senaste två åren! Så nu har jag tagit tag i mitt DS-spelande på allvar och beställt in ett fint litet knippe med spel från det stora landet på andra sidan havet (Amerika) som alla kan hitta sitt ursprung i de bärbara spelens hemland (Japan) och de ska alla landa inom kort i ett avlångt nordligt land som kicka igång tv-spelandet på allvar i Europa (alltså Sverige) någon gång på 80-talet. Här är de fem titlar som jag ska spela igenom, både på gående fot och hemma i mysposition i soffan:

Shin Megami Tensei: Devil Survivor (Atlus, 2009)

Tokyo rasar samman av övernaturliga skäl och du är fast i kärnan av storstaden med en bunt vänner. Demoner härjar på gatan, men no worries! Ni har maskiner som kallas COMP som gör att ni kan kalla fram era egna demoner i bästa Shin Megami Tensei-stil! Med idel goda betyg och ett intressant upplägg har jag vart sugen på detta spel i några månader nu men fick äntligen tummen ur att inhandla det, och med en tvåa som släpptes i år i Japan och snart i USA till DS-maskinen fick det peppen att växa ytterligare ett snäpp. Med blandningen demoner, jordens slut och kära underbara Atlus som spelguden som ligger bakom är det ett lovande koncept som lär hålla mig underhållen i många timmar framöver.

999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors (Chunsoft, 2010)

Med ett mörkt Saw-inspirerat upplägg där ditt liv står på spel ska du försöka rädda dig från ett skepp som inom 9 timmar kommer att sjunka till botten och till din hjälp har du nio personer som alla har hamnat på samma plats av någon anledning. Hjärnan bakom den mordiska gåtan går under namnet ”Zero” och inte bara är de under tidspress, utan om de gör misstag på vägen har de alla en bomb i deras mage som är redo att detonera. Med ett så lovande upplägg och goda betyg, framförallt från vanliga gamers, i bagaget blev jag redigt sugen att gräva mig ner i denna mörka handling serverat i ett japanskt animerat paket.

Radiant Historia (Atlus, 2011)

Gör ett avgörande beslut och se hur det fortlöper. Inte helt nöjd? Gå tillbaka i tiden och gör om ditt beslut! Med en sådan komplex idé att utgå ifrån har Atlus gjort det som nog många spelutvecklare har vart sugna att testa på men inte vågat att utföra. Atlus har blivit en av mina favoritutvecklare då de vågar testa nya idéer och använda spelmediet som sin egna sandlåda och med Radiant Historia har de bevisat ytterligare en gång hur ett briljant och lite galet gäng kan göra tidsresor till den mest naturliga saken i världen i ett bärbart litet paket kallat Nintendo DS. Cred ska även gå till Slashdoublejump vars inlägg för Årets bärbara fick mig till slut att bestämma mig att köpa denna fina lilla pärla.

Ghost Trick: Phantom Detective (Capcom, 2011)

När man trodde att pusselspelen hade nått sin topp anländer ett spel som blandar en dos Phoenix Wright med några droppar Monkey Island och levererar en av de mest intressanta titlar som släppts i år. Du är Sissel, en detektiv som vaknar upp med amnesi och ståendes tittandes ner på ditt egna lik som ligger fortfarande varmt vid dina fötter. Du är nu en del av andevärlden och i hopp om att kunna lista ut lite mer vad som ligger bakom ditt mord och även i försök att förhindra andra mord som händer i staden under en ensam natts gång. Du tar dig fram genom materiella ting och kan påverka dessa genom ”spöktrick” och på så sätt stoppa de olika mord som du under tidsbrist ska försöka stoppa. Det som verkligen övertyga mig var att Gamespot satte detta spelet som Årets bästa bärbara trots hård konkurrens i form av Super Mario 3D Land och Mario Kart 7 till den yngre och fräschare 3DS. När pusselspel är som finast; nyskapande och underhållande!

The World Ends With You (Square Enix, 2008)

Jag kan göra ett försök att förklara handlingen, men jag är lite lost själv om jag ska vara helt ärlig. Ipso facto är dock att spelet har fått grymma betyg, det är utvecklat av JRPG-gudarna Square Enix och det har en härligt färggrann design, intensiva strider och lär ge några riktigt svettiga stunder med min DS. Detta är väl ett sådant spel som jag har tittat lite snett på då jag aldrig har orkat att ta mig an den enorma RPG-genren, men tack vare spel som Persona 4 och Chrono Trigger har de förändrat min syn på genren och då gick detta spel från att få sneda blickar till att jag dregla till bilder av spelet. Känns som en bra avslutning på min början att gräva mig ner i den enorma spelskattkistan som DS-maskinen har att erbjuda.

Slutkommentar

Då det finns fler spel än de ovanför som jag har skrivit om som är intressanta kommer det att droppa in några fler Nintendo DS Redux inlägg då jag har både Phoenix Wright, Professor Layton, Castlevania och en hel drös till med spel att lira, men detta känns som en bra början för återfödelsen av min Nintendo DS-maskin som har samlat oförtjänt mycket damm under de två år jag har haft den. Så välkommen tillbaka till mina gamer-händer, mitt kära svarta Nintendo DSi!

  5 comments for “Nintendo DS Redux: Japaner reinkarnerar min maskin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *