Årets Spel – nummer 1!

Här har vi samlat våra gemensamma favoritspel från året som gått, där alla i Spelmolnets crew har fått lägga sin röst på Årets Spel. Det är en härlig mix av spel som har valts ut, men alla har de gemensamt att det är favoriten för just den personen från det gångna året.

Emil Ackres nr 1 – Rayman: Origins

Jag har haft några fina upplevelser i år med min konsol även om jag tycker att det förgående året bjöd på fler intressanta titlar och nya spännande IPs. Batman: Arkham City var jag helt stensäker på att det skulle bli mitt favoritspel innan det ens hade släppts, och även efter att jag hade lirat det var jag övertygad om GOTY-platsens nr 1. Tills det kom ett till utsidan harmlöst men till insidan infernaliskt svårt plattformsspel som vände på min värld…

Rayman: Origins har fått mig att le brett, skratta högt, rynka pannan, vråla avgrundsdjupt, slita håret, spänna kroppen, stirra ögonen och omedvetet fått soffan att flytta sig en meter närmre tv:n under tiden jag har spelat. Känslor har flugit överallt och det var länge sen jag levde mig så brutalt in i ett tv-spel som jag gör med Rayman: Origins. Varje rörelse han gör är som en fortsättning av mig, och även om det springs på väggar, rusas ifrån glupska fiender eller jagas skattkistor i hårdare stil än vad Indiana Jones någonsin kan erbjuda har jag älskat varje minut av det, även om det kanske inte sett så ut när jag har spelat det med blodsprängda ilskna ögon emellanåt. Sen att allt, verkligen ALLT, i spelet ser fantastiskt ut i de vackraste animationerna jag någonsin har skådat i ett spel gör att detta blir min absoluta nr 1 för i år.

 

Sara Eknanders nr 1 – Batman: Arkham City

Bästa spelet 2011 är såklart Batman Arkham City. Hur kan man tro något annat? Ah you’re so silly. Det har allt man kan önska sig. Långt story mode, mycket användning av alla coola gadgets, häftiga, färgstarka skurkar, detective mode, gåtor som man får gnugga geniknölarna åt en extra gång och såklart, The one and only, The dark knight, BATMAN. Alla älskar Batman. Jag älskar Batman så mycket att jag till och med köpte Collectors edition. Så nu står han där, min lilla Batman-staty och blickar ut över Saras Livingroom. Något jag tyckte det kunde varit lite mer av var nog Robin, allt han sa var ungefär ”hej, hejdå” och det känns som att han skulle ha en lite större roll än så, men man kan ju inte få allt. Och sen tyckte jag att slutet faktiskt var bra, för då lär det komma något ännu bättre till nästa spel.

God tvåa, mest för jag inte har utövat denna sport speciellt mycket än, men hoppas att det ligger och väntar under granen imorgon är Rayman Origins, för sitt barnsliga och färgstarka klang det bjuder på när man spelar. Trea är Mario Kart 7, mer om det i ett annat inlägg tillägnad Mario och hans gokart.

 

Hampus Skoglunds nr 1 – Batman: Arkham City

Jag tycker att årets spelupplevelse är Batman: Arkham City. Det är nog det mest finslipade spelet jag någonsin spelat. Spelet andas världsklass i varje detalj. Röstskådespelet, kontrollen, grafiken, designen och ljudet. Allt är fullständigt briljant och gör att en serietidningsnörd som jag kan inget annat än kapitulera. Jag trodde verkligen inte att RockSteady kunde göra ett bättre spel än Arkham Asylum, men jag blev positivt överraskad. Allt är förbättrat. Verkligen. Större och bättre värld att leka i, mera klassiska Batman-fiender och Riddler-troféer överallt. Jag har fortfarande bara klarat runt 50% av allt totalt i spelet. Nej, jag är fullständigt kär i detta spel, RockSteady har skapat den bästa tolkningen av läderlappen utanför hans hem i serietidningarna. Flera utvecklare borde läras av hur mycket respekt RockSteady har för källmaterialet, och gör ett spel som verkligen känns rätt för i detta fallet Batman.

 

Mattias Lindhes nr 1 – The Elder Scrolls V: Skyrim

Att välja ut det spel som jag haft allra roligast med under det gångna året var inte ett svårt val, alls. Valet har nästan varit så lätt som det bara kunnat bli. Till att börja med så har jag inte spelat så jättemånga nya spel under 2011. Spelsuget har gått lite upp och ner under hela året vilket har lett till att jag missat alldeles för många av de spännande titlar som trots allt har släppts. Men oavsett om jag hade spelat alla dessa så har jag lite svårt att tro att något av dem faktiskt skulle kunna rå på det spel som jag tycker varit allra bäst i år. För det var trots allt under 2011 som spelvärlden fick bekanta sig med Bethesdas senaste mästerliga äventyr, The Elder Scrolls V: Skyrim.

Mina förväntningar inför Skyrim har varit enorma ända sedan det utannonserades i december i fjol; eller egentligen ända sedan jag insåg vad en uppföljare till Oblivion skulle kunna tänkas bjuda på. Men Skyrim lyckades inte bara med att leva upp till dessa förväntningar, utan det lyckades med så mycket mer. Skyrims fantastiska spelvärld har under mina (än så länge) spelade 80 timmar bjudit på allt man kan önska i ett spel. En atmosfär som totalt slukar mig som spelare, och på många sätt suddar ut gränserna mellan spel och verklighet. När jag spelar Skyrim, då lever jag i Skyrim. När man för första gången inser vad det egentligen är man har framför sig; den dynamiska världen, alla de lika mystiska som fascinerande platserna, den fantastiskt stämningsfulla musiken, känslan när man sitter där och tänker för sig själv, ”det här är det enda spel jag behöver”
— då kan man inte låta bli att inse vilket sant mästerverk The Elder Scrolls V: Skyrim är. Årets utan tvekan bästa spel. Punkt.

 

Philip Esmailzadehs nr 1 – Deus Ex: Human Revolution

När jag tänker tillbaks på året så tänker jag direkt på Deus Ex. Efter att ha spelat de tidigare klassikerna för många år sen så kommer jag ihåg att jag var riktigt hypad på spelet. Det hade utlovats valfrihet inom uppdrag och uppgradering, val och varierad omgivning. Jag kan säga att jag verkligen inte blev besviken.

Allt var som jag hade förväntat mig. Stor valfrihet. Man kunde tackla motståndet antingen taktiskt eller så kunde man bara brassa på med kulsprutan. Båda metoderna funkade lika bra och det gav spelet ett bra omspelningsvärde. Även karaktärerna i spelet var trovärdiga och interaktiviteten var på topp.

Glöm inte musiken heller. Det finns riktigt många låtar som hjälper till att sätta känslan på topp. Ledmotivet är riktigt episkt och jag kan ibland sitta och lyssna till det på Youtube. Även en Herr Skoglund vet jag gillar soundtracket.

Med en välgjord story, fint uppgraderingssystem, bra blandning mellan action och RPG och stor variation så är Deus Ex: Human Revolution mitt GOTY i år.

 

Marcus Suominens nr 1 – Batman: Arkham City

Jag kan börja med att säga att Batman-spelen ifrån Rocksteady Studios är den absoluta Batman-upplevelse, och Arkham City än näst intill perfekt. Med röstskådespelare som Kevin Conroy (Bruce/Batman), Mark Hamill (Jokern), Nolan North (Penguin) och Corey Burton (Hugo Strange) som backar upp spelet och gör det så ofantligt awesome. Kevin och Mark går waaaaaay back i deras roller som Batman och Jokern, de började i sina roller i Batman: The Animated Series (vilket var 1992). Så att få höra vad många anser vara ”the true voice” av Bats & Jokern är ärligt talat obeskrivligt bra! Spelet har nästan inga svagheter alls, inte ens när jag letar efter dem! I hela spelet finns det bara två saker jag stör mig på, och dessa två saker gör att spelet inte är en perfekt 10:a för mig, utan en 9:a (om jag nu skulle betygsätta det). Men dessa saker kommer jag inte nämna då det är spoilers. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om spelet, men det låter jag bli. Så jag avslutar det hela med att säga att Batman: Arkham City har definitivt förtjänat ”Marcus GoTY 2011” seal of approval!

 

  5 comments for “Årets Spel – nummer 1!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *