Årets mobila spel

Årets mobila spel:

Möjligheten att utse Årets mobila spel hade inte alls varit lika intressant för min egen del om jag inte hade gått och köpt mig en iPad i somras. För en iPad är på så många sätt en fantastisk spelplattform, där dess stora multi-touch-skärm, kraftfulla innandöme, mobilitet och ständiga uppkoppling ger möjlighet att skapa spel av alla dess tänkbara slag. Spel som rent tekniskt inte hade kunnat existera för bara fem år sedan, och spel som även idag skulle vara omöjliga att göra till något annat format (förutom möjligtvis mobiltelefoner).

Det spel jag vill utnämna till Årets mobila spel, det är Superbrothers: Sword & Sworcery EP. Ett spel som helt och hållet är utvecklat för att upplevas på en iPad, och det är något som märks väldigt tydligt. För Sword & Sworcery är nämligen ett praktexempel på just det jag nämner i ovanstående stycke. Det drar nytta av alla de finesser en iPad ger möjlighet till, och detta på ett fullkomligt genialt och unikt sätt.

I spelväg så bjuds man på en väldigt mångsidig och oförglömlig upplevelse. Till att börja med så är den grafiska stilen, tja, exakt just det, oförglömlig. Här möts vi av 8-bitarsgrafik som har slagits ihop med moderna ljuseffekter och annat ögongodis, vilket gör det till ett enastående vackert spel. Alla små detaljer man utför i denna vackra värld är dessutom ackompanjerade av ljudeffekter som håller klass med vilket storspel som helst, även fast de är så otroligt mycket gulligare. Sen så ska vi inte tala om musiken i spelet. För som vanligt är jag väldigt svag för den här detaljen och musiken i Sword & Sworcery är utan tvekan det mysigaste jag hört i år. Jag har faktiskt för mig att spelet är skapat runt musiken i fråga. Så viktig, och välgjord, är den.

Att spelvyn helt förändras beroende på hur man håller i ens iPad, och den stora påverkan som både musik (gissa vart EP kommer ifrån?) och sociala medier (det går bland annat att twittra allt det som sägs i spelet med ett enda knapptryck) har i ens upplevelse är även det detaljer som är med och gör Superbrothers: Sword & Sworcery EP till ett sådant fantastiskt äventyr. Jag tycker även att det är en väldigt fin hyllning till spel som medium. Och det säger inte lite.

  6 comments for “Årets mobila spel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *