10-talets bästa spel: Plats 25-21

Här kommer min högst personliga lista på de bästa spelen från 10-talet, där de två krav jag har är att det 1: ska komma från 10-talet (självklart) och 2: jag ska ha spelat det under 10-talet, så vissa spel försvinner från listan som definitivt hade varit med annars (förlåt Towerfall som jag började spela först i år med mina kompisar). Då drar vi igång listan!

#25: Axiom Verge

Metroidvania är en spelgenre som är en personlig favorit för mig då jag älskar att upptäcka nya hörn och krön på en karta med hjälp av varje ny egenskap jag låser upp. Axiom Verge är definitivt ett av de mer unika spelen i genren de senaste åren då den utnyttjar sin pixelgrafik för att böja och bända på kartan med varje ny egenskap man får. Det är en värld som faller sönder i sömmarna och spelet får en att känna sig smart med hur man utnyttjar detta med ens växande arsenal av leksaker. Det bjuder på en växande svårighetsgrad men aldrig så den känns övermänsklig och storyn är en intressant tvistad sci-fi epos som man vill bara gräva sig djupare i. Ett måste för alla som har en förkärlek till den just den här specifika genren.

#24: Fez

Med ett fortsätta i andan av spel som får en att känna sig smart så kommer pusselspelet Fez, som får en att känna sig smart som fan. Det här spelet bjuder på utmaningar som verkligen böjer och vänder på världen man är i ut och in, framförallt för att kunna klara hela spelet måste du spela klart det en gång först. Hade satt det högre upp på listan om det inte var för vissa pussel som är överdrivet utmanande som att man ska kunna en binär morse-kod eller ett tidskrävande pussel där man ska tajma en klocka på minuten, timman, dagen och på veckan och om man missar den lilla luckan får man snällt vänta tills nästa tillfälle den dök upp (finns fler exempel men dessa två får räcka). Dock så finns det så otroligt många smarta pussel och några riktigt grymma plattformsutmaningar som gör detta till en ren fröjd att spela.

#23: Broforce

Alla har vi ett så kallat ”go to”-spel som man väljer att lira med sina kompisar när man inte orkar tänka utan vill bara slå sig ner några timmar och kötta lite tv-spel. Ända sen 2017 så har just det specifika spelet varit Broforce bland min vänskapskrets. Det här är ett spel som vi antagligen har lirat igenom två till tre gånger per år sen jag fick det gratis på PS+, så har ju fått värde för mina pengar kan man lugnt säga. Det som gör att vi alltid återvänder till det är av den enkla anledningen att varje spelomgång är aldrig den andre lik. Banorna är alltid uppbyggda på samma sätt men beroende på vilken karaktär eller Bro som man får som alltid är annorlunda måste man ta sig an banan på olika sätt, vilket oftast ger sjuka och episka slutresultat som alla är otroligt underhållande, av den enkla anledningen att allt går att förstöra på banan. Det har hänt mer än en gång att vi har lyckats förstöra banan så pass mycket att den inte går att avsluta, då är det bara att glatt starta om vilket går på en sekund. Ladda ner och dra igång det här på eran nästa spelkväll med kompisarna, ni kommer inte ångra er.

#22: Super Hexagon

Här kommer då det enda smartphone-spelet på min lista och det är av den enkla anledningen att det är det enda spelet som jag har upplevt som är utmanande, beroendeframkallande och inom sitt medium har en helt perfekt kontroll. Inte många spel kan skryta om detta men här är sannerligen ett spel som kan hålla den fanan både högt och stolt. Jag laddade ner det naivt en vanlig torsdagskväll 2012 när jag inte hade något bättre för mig och hört att det här spelet skulle bjuda på en god utmaning. Naivt så visste jag inte då att det antagligen skulle bli mitt mest spelade spel i mitt liv de nästkommande åtta åren innan jag till slut lyckades klara av den högsta svårighetsgraden Hexagonest på Hyper Mode till 60 sekunder-sträcket och fick se den trippiga men tårframkallande slutscenen spelas upp framför mina ögon. Det är ett av mina största spelögonblick i mitt liv, och likväl som jag älskar detta så har jag svårt att rekommendera det till någon annan: det är brutalt svårt. När du väl kommer in i det så är det som en zen-upplevelse där du ser allt i förväg komma mot dig och den känslan är riktigt svårslagen.

#21: Sleeping Dogs

Ett flertal spel är riktigt vassa på att få till intensiva skjutstrider, och flera andra är lika vassa på att få till köttiga slagsmål, men väldigt få spel har fått till det där sköna flödet där man sömlöst går över från en skottlossning till ett slagsmål. Så när jag väl tog mig an Sleeping Dogs så tog det inte lång tid innan jag blev helt löjligt förtjust i denna episka kung fu-drama om en undercover polis vars gräns över vad som anses lagligt och olagligt suddas ut allt mer ju längre spelet går. Det är ett segstartat äventyr där spelet introducerar slagsmål och skottlossning om vartannat, där båda står väldigt starkt på sina egna ben, men det är när det väl börjar sätta ihop dessa två som spelet skiner starkare än många andra spel i sin genre. Att springa upp bakom ett skydd för att slänga sig över det i slowmotion och skjuta mot fienden, för att sedan komma med en spark mot tinningen och slag i magen ger en sådan otroligt grym kick ass-känsla som gör det svårt att lägga ifrån sig kontrollen. Jag avundas alla som fortfarande inte har spelat igenom detta unika och underhållande spel.

 

Kommer nästa del, Plats 20-16, nästa onsdag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *