Årets Album 2019: Plats nr 4

Plats 20-16:

#20: Local Natives – Violet Street

#19: Avantgardet – Mellan Miljonprogram och Thailand

#18: Brittany Howard – Jaime

#17: King Gizzard & The Lizard Wizard – Fishing For Fishies

#16: Purple Mountains – Purple Mountains

 

Plats 15-11:

#15: Angel Olsen – All Mirrors

#14: Jenny Lewis – On The Line

#13: Joel Alme – Bort bort bort

#12: Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow 

#11: Júníus Meyvant – Across the Borders

 

Plats 10-6

#10: FKA twigs – MAGDALENE

#9: Hot Chip – A Bath Full of Ecstasy

#8: Self Esteem – Compliments Please

#7: William Tyler – Goes West

#6: Steve Gunn – The Unseen In Between

 

Plats nr 5: Bruce Springsteen – Western Stars

 

Plats nr 4: Tami T – High Pitched and Moist

Denna debuterande göteborgare kommer vara en vattendelare, då hon är för långt ifrån alla. Här mixas dansanta beats med lågmäld electro om vartannat beroende på innehåll av texten, allt ackompanjerat av en högt pitchad robotröst. Om man har svårt för det artificiella så kommer man backa långsamt ifrån det här albumet, men jag ber ändå er som går ifrån att ge Tami T en ärlig chans, för om man lyssnar på det hon har att säga så är det några av de mest utlämnande och personliga texter som jag någonsin har hört. Det känns som att hon måste ta till robotrösten för att få distans till de saker som hon sjunger om för vissa saker gör verkligen ont att lyssna på.

Det är som att någon står och högläser från en kvinnas dagbok, där alla osäkerheter, obehagliga händelser och sexuella drifter läggs upp framför en och dissikeras av Tami T själv. Det är historier om att ligga, misslyckade födelsedagar och våld inom förhållande, både i straighta och homosexuella sammanhang. Om man lyssnar med texterna framför sig så kommer man att skratta och gråta om vartannat, för hon har en härlig självdistans åt sig själv men samtidigt är inte rädd för att slå till med den hårda sanningen av hur det är att vara kvinna i dagens samhälle. Tami T kan ha gjort årets viktigaste skiva textmässigt men ändå lyckats få det dansvänligt och poppigt så det fortfarande kan bli accepterat av de stora massorna. Förhoppningsvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *