Årets Album 2019: Plats nr 3

Plats 20-16:

#20: Local Natives – Violet Street

#19: Avantgardet – Mellan Miljonprogram och Thailand

#18: Brittany Howard – Jaime

#17: King Gizzard & The Lizard Wizard – Fishing For Fishies

#16: Purple Mountains – Purple Mountains

 

Plats 15-11:

#15: Angel Olsen – All Mirrors

#14: Jenny Lewis – On The Line

#13: Joel Alme – Bort bort bort

#12: Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow 

#11: Júníus Meyvant – Across the Borders

 

Plats 10-6

#10: FKA twigs – MAGDALENE

#9: Hot Chip – A Bath Full of Ecstasy

#8: Self Esteem – Compliments Please

#7: William Tyler – Goes West

#6: Steve Gunn – The Unseen In Between

 

Plats nr 5: Bruce Springsteen – Western Stars

Plats nr 4: Tami T – High Pitched and Moist

 

Plats nr 3: Bon Iver – i,i

Att Justin Vernon gillar att leka med ljud och rymd visste man sen innan, då hela hans skiva 22, A Million var ett enda stort experiment med det temat, och ett förvånansvärt lyckat sådant. Den här skivan skalar han ner det ett snäpp och leker istället mer med sin röst och andras röster. Hela den här skivan känns som ett kärleksbrev till gospelkörer och vilket inflytande de har haft på musiken i allmänhet. Allt skrivet fast med Justins egna version av det, då det är oftast hans egna röst han har lagt som lager på varandra för att skapa en enmansgospelkör. När det krävs så läggs fler röster in och gör att det blir riktigt storslaget och maffigt.

Det är dock en skiva som kräver sina lyssningar, då det är väldigt mycket att ta in. Justin är inte blyg när det gäller att slänga in ljud och det blir att man kan gå vilse i allt som slår emot en, men bara till en början. Efter ett tag kan man urskilja vad det är han försöker få till och då helt plötsligt blir det som låter sprucket och skevt som något vackert och klart. Det som håller samman alla lösa delar är alltid Justins magnifika röst, som han leker och böjer på så många olika sätt men som alltid står stadig mot alla ljud som slår emot en. Den är som en ledsagare genom stormen och visar en solig strand på andra sidan havet, man bara måste se det vackra inom kaoset först. Det är en styrka i hans röst som få män har, om ens någon. Jag kommer aldrig tröttna att bli ledsagad av den, då jag vet att den alltid leder mig i hamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *