Årets Album 2019: Plats nr 2

Plats 20-16:

#20: Local Natives – Violet Street

#19: Avantgardet – Mellan Miljonprogram och Thailand

#18: Brittany Howard – Jaime

#17: King Gizzard & The Lizard Wizard – Fishing For Fishies

#16: Purple Mountains – Purple Mountains

 

Plats 15-11:

#15: Angel Olsen – All Mirrors

#14: Jenny Lewis – On The Line

#13: Joel Alme – Bort bort bort

#12: Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow 

#11: Júníus Meyvant – Across the Borders

 

Plats 10-6

#10: FKA twigs – MAGDALENE

#9: Hot Chip – A Bath Full of Ecstasy

#8: Self Esteem – Compliments Please

#7: William Tyler – Goes West

#6: Steve Gunn – The Unseen In Between

 

Plats nr 5: Bruce Springsteen – Western Stars

Plats nr 4: Tami T – High Pitched and Moist

Plats nr 3: Bon Iver – i,i

 

Plats nr 2: Big Thief – U.F.O.F.

När man lyssnar på Big Thief’s musik så hade nog det sista man kunnat gissa är att de kommer från New York, då deras luftiga och drömska folkrockpop låter som att den kommer från urskogen. Fast samtidigt så kan det vara en reaktion mot storstadsstressen, att göra musik som får en att flyta iväg till öppna vidder och uråldriga skogar där alla sorters möjliga sagoväsen väntar. Deras musik siktar inte på att vara storslagen utan siktar mer in sig på att bjuda på subtila arrangemang och mjuka toner. Detta är musik som får en avslappnad och kittlar med eskapismen i en som konstant har blicken norrut mot de fantasieggande bergen och dalarna.

I centrum av bandet är Adrianne Lenker’s vackra röst som vibrerar fram tonerna med ett härligt skak. Hon får till den intressanta mixen av att det låter osäkert och skört men samtidigt så självsäkert och stabilt. Instrumenten bygger runt hennes röst och höjer upp den som en ledsagare för resten av bandet och även för lyssnaren. I vissa låter kan det till och med få till en nästan jazzig ton där de verkar bara gå på feeling och följer hennes vibrerande toner. Man undrar nästan vad som kom först, sången eller musiken? För det är förvånansvärt sömlöst de klaffar ihop och i slutändan höjer upp varandra till oanade höjder. Högst upp på berget står de där och kikar ner i dalen nedanför, och man som lyssnare får äran att följa med dem på resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *