Årets Album 2019: Plats 10-6

Plats 20-16:

#20: Local Natives – Violet Street

#19: Avantgardet – Mellan Miljonprogram och Thailand

#18: Brittany Howard – Jaime

#17: King Gizzard & The Lizard Wizard – Fishing For Fishies

#16: Purple Mountains – Purple Mountains

 

Plats 15-11:

#15: Angel Olsen – All Mirrors

#14: Jenny Lewis – On The Line

#13: Joel Alme – Bort bort bort

#12: Sharon Van Etten – Remind Me Tomorrow 

#11: Júníus Meyvant – Across the Borders

 

Plats nr 10: FKA twigs – MAGDALENE

Av de skivor som är med på min topplista i år så kan FKA twigs skiva vara den ojämnaste av dem alla. Den bjuder på några fantastiskt vackra toppar men djupdyker ner i bisarra och obehagliga dalar som jag inte alls tycker om. Dock kan man finna några av årets bästa låtar på den här plattan, där avslutningslåten cellophane är så makalöst vacker att jag fick tårar i ögonen första gången jag hörde den. När FKA twigs är som bäst berör hon på djupet verkligen, men likväl varvas det med låtar som jag bara inte kan tycka om hur mycket jag än försöker. Fast det som är bra är så fruktansvärt bra att hon ändå lyckas slå sig in på topp 10 i år.

 

Plats nr 9: Hot Chip – A Bath Full of Ecstasy

När Hot Chip släpper nytt album så är de praktiskt taget garanterade att hamna på min topp 20-lista. Enligt Spotify så är dessa fem bleka britter mitt mest lyssnade band under 2010-talet, och om man hade kunnat göra samma mätning förra decenniet hade jag inte blivit förvånad om resultatet hade varit densamma. Deras senaste alster kan vara deras luftigaste hittills med melodier som får sväva iväg för att sedan komma tillbaka igen, och Hot Chip fortsätter konstant att förnya sig men ändå behålla det som i grund och botten gör dem till Hot Chip: de beroendeframkallande beatsen. Så om Hot Chip fortsätter göra sån här grym musik skulle jag inte bli förvånad om de även kommer stå som mitt mest lyssnade band även under 2020-talets decennium.

 

Plats nr 8: Self Esteem – Compliments Please

En brittisk debutant som ändå har varit med i branschen ett tag, fast då med bandet Slow Club. Här testar Rebecca Lucy Taylor för första gången sina egna vingar och för att vara en skiva som handlar om den beroendeframkallande drogen ”uppmärksamhet på sociala medier” så är det ändå med en självsäkerhet och attityd som hon levererar popdänga efter popdänga. Rebecca leker friskt med ljuden och får en popvänlig helbild som fastnar som tuggummi i hörgångarna. Så ber om ursäkt i förväg om ni kommer spendera den närmaste månaden nynnandes på hennes toner.

 

Plats nr 7: William Tyler – Goes West

Helt instrumentala skivor kommer ytterst sällan med på mina listor, men om det är någon som har lyckats få med dem så är det William Tyler’s undersköna countrymusik. Senast han var med var 2013 på plats 16 men med årets skiva ”Goes West” så är han vassare än någonsin. Det är som att man drömmer sig bort till en annan tid & plats, åkandes på ödsliga vägar genom öknar och stäpper när det var ett enklare liv som levdes, fritt från teknikens under. Varje tågresa jag har tagit i år har ackompanjerats av William Tyler’s toner och jag har en känsla av att så kommer det även fortsätta i framtiden.

 

Plats nr 6: Steve Gunn – The Unseen In Between

Jag vet inte vad det är med Steve Gunn’s senaste alster, men det faller så väl i min smak. Mitt mest lyssnade album i år och den bjuder på en sån gedigen helhet att det är nästan omöjligt för mig att bara plocka ut ett spår som är bra med den. Det är ingen låt som riktigt sticker ut men likväl står alla starkt på sina egna ben, och vart jag än har varit på väg så blev som på per automatik jag drog igång det här albumet om och om igen. Det är en så gedigen skiva att man bara kan beundra hantverket som står bakom, som en vackert snidad trästol som vaggar in en i sköna rytmer som man aldrig vill lämna. Låt den vagga in er med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *