Årets Album 2018: Plats 15-11

Plats 20-16

#20: How To Dress Well – The Anteroom

#19: Natalie Prass – The Future and the Past

#18: Snail Mail – Lush

#17: MØ – Forever Neverland

#16: Kurt Vile – Bottle It In

Plats nr 15: Tove Styrke – Sway

Tove Styrke har verkligen gått från klarhet till klarhet med varje nytt släpp hon gör, där den här skivan hon lyckas verkligen skapa sin egna unika röst i en musikvärld där det är allt svårare att sticka ut. Den lägger sig i ett snyggt fack precis mellan dansant och drömskt, sådan musik som åtminstone får mig att dansa inlevelsefullt i tron att ingen ser mig. Även om det troligen är Lorde-covern som hon avslutar albumet med som kommer bli den största singeln så visar hon väldigt tydligt att hon är här för att stanna med ett antal starka spår. Dra igång den här på vilken förfest som helst och den kommer garanterat göra succé.

Plats nr 14: U.S. Girls – In a Poem Unlimited

Varje år får jag en ny bekantskap inom musik som visar sig ha varit aktiv i flera år, och i det här fallet är det Meghan Remy aka U.S. Girls. Aktiv sen 10 år tillbaka och ett antal skivor i sitt bagage kommer hon nu och tar över världen där hon innan bara har gjort sig ett namn i staterna. Erfarenheten hör man dock tydligt på denna skivan där hon självsäkert och med en stadig hand tar sig an olika genrer som pop, rock, soul och disco som det vore ingenting. Det här är en skiva som för varje lyssning man finner något nytt att gilla med den och den växer på en med tiden, så även om Meghan redan har varit aktiv i 10 år så ser framtiden ändå väldigt ljus ut för henne.

Plats nr 13: Hinds – I Don’t Run

Denna spanska kvartett av rövkickande tjejer är en sån fröjd att lyssna på. Deras musik är så härligt smutsig och det känns som att de bara väljer att spela in en gång sen så är de nöjda. Som ett band som konstant är på väg framåt har man inte tid för omtagningar och fina till ljudet på låtarna. Det är till och med delar när den ena av två sångerskor helt plötsligt kan bara mumla med som att hon har glömt texten där den andra fortsätter att sjunga, och de får det bara att fungera. När det var som varmast och soligast i Sverige var det den här spanska solstrålen som värmde i öronen, och fick det gamla trötta uttrycket ”fånga dagen” att kännas som pånyttfött igen.

Plats nr 12: Jonathan Wilson – Rare Birds

Varje gång jag ser att Jonathan Wilson är med på en skiva som en producent hoppar jag på det albumet som en hungrig varg, för det finns nog ingen som är så bevandrad i 70- och 80-talets rockmusik och vad det var som gjorde de två decennierna så magiska. Så när han väl släpper eget är det alltid en höjdpunkt då man vet aldrig vad som ska hända. Eftersom han är en så otroligt duktig producent så blir det när han väl ska skapa musik för sig själv att han inte sätter någon hejd på sig. Ingen står bredvid och stoppar honom från att lägga till fler instrument, ljud och detaljer i musik redan späckad till bredden. Det är så mycket att ta in när det kommer till hans musik, referenser som skjuts höger och vänster men allt känns som en otroligt kärleksfull hyllning till musiken själv. Så även om det är mycket att ta in finns det en värme och glöd som gör att man ändå vaggas in i en mysig kokong i de episka låtarna.

Plats nr 11: The 1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships

The 1975 har växt och växt för varje skiva, ett band som gör storslagen musik om normala människor. Den här skivan är även en studie i varför människor lever genom sina internet-avatarer och varför det är så viktigt att göra det som anses vara populärt och inne. Han själv är en människa som alltid gått sin egna väg och hoppas genom sin musik att få andra göra det med. Att leva sitt egna liv som man själv vill, inte så som andra anser att man ska leva det. Det är upprymmande men samtidigt blir det att man granskar sig själv. Hur använder jag sociala medier? Hur viktigt är det för mig hur andra ser mig genom sociala medier? Viktiga frågor som kan få en bli obekväm med sanningen. Skönt då att någon vågar fråga dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *