Årets Album 2017: Plats nr 1

Plats nr 20-16:

Nr 20: Rostam – Half-Light

Nr 19: Grizzly Bear – Painted Ruins

Nr 18: Broken Social Scene – Hug of Thunder

Nr 17: Sampha – Process

Nr 16: Anna of the North – Lovers

Plats nr 15-11:

Nr 15: Real Estate – In Mind

Nr 14: Future – HNDRXX

Nr 13: Joe Goddard – Electric Lines

Nr 12: Mac DeMarco – This Old Dog

Nr 11: Haim – Something To Tell You

Plats nr 10-6:

Nr 10: Kevin Morby – City Music

Nr 9: Destroyer – ken

Nr 8: Fleet Foxes – Crack-Up

Nr 7: Kendrick Lamar – DAMN.

Nr 6: The War On Drugs – A Deeper Understanding

Nr 5: Future Islands – The Far Field

Nr 4: dvsn – Morning After

Nr 3: The XX – I See You

Nr 2: Run The Jewels – Run The Jewels 3

img_2544.jpgPlats nr 1: SZA – Ctrl

Då är det dags. Plats nummer 1. Det har varit en lång resa och nu har vi nått slutmålet. Då kommer den stora frågan: varför blev just SZA – Ctrl bästa skivan i år? Svaret på den frågan är faktiskt inte så lätt som man tror. Den är inte överkomplicerad, men fortfarande ingen lekskola. I grund och botten så var plats nummer 2(Run The Jewels 3) på plats nummer ett väldigt länge, men när jag började lyssna på just det här albumet hände något som händer så ytterst sällan men händer ändå såpass ofta att det händer ändå åtminstone en gång varje år(därav att skivan oftast blir nummer 1), allting klickar.

Varför allting klickar vet jag inte, men jag kan däremot beskriva känslor varför det klickar och därigenom ge ett hum om hur, var och varför det klickar. Låt oss då börja med låt nummer 1: Det är en perfekt låt. Den är så innerlig, ärlig och naken i sitt format och introducerar skivan helt perfekt. Det här är SZA i sin allra naknaste form och allt hon sjunger om är självupplevt. Ofta är låtar självupplevda med lite förändring på sanningen, men SZA sjunger det så öppet hon kan och när det även är negativt om henne själv vill hon fortfarande ge allt i sina låtar och låta oss lyssnare uppleva den smärta, sanning och upplevelse som hon har upplevt.

Detta är bara låt nummer ett dock på listan, och om du trodde det skulle sluta där har du fel, åh så fel. Varje låt är som taget ur en del av hennes liv för att bli återberättat för oss hur det är. Hur tufft det är att vara en kvinna, hur tufft det är att leva i vår tid nu och hur tufft det är att le genom skiten men ändå komma starkare på andra sidan. När jag lyssnar på hennes låtar är det som små kapitel ur mitt eget liv återberättat genom hennes sätt, det är inte riktigt som hon har upplevt det men tillräckligt nära för att jag ska känna igen känslan. Hon lyckas med något magiskt i detta berättande som får alla att känna igen sig i hennes historier men ändå tillräckligt personliga för att göra det till hennes egna. Så vet inte riktigt vad det är som gör hennes album till årets album, men jag ber ändå er läsare att lyssna på hennes historier och om ni blir lika fångade som jag blir så förstår ni precis varför. Ni som inte förstår kan fortfarande njuta av beatet för det är fortfarande himmelskt bra.

Det finns verkligen så mycket att hämta från det här albumet att alla borde känna ett lyckorus av att höra det. Jag kände av det från låt nummer 1 och den bara växte för varje låt jag hörde, och i slutändan står jag där med händerna upp i luften och undrandes hur så här bra musik kan göras i vår tid nu. Svaret är ändå simpelt: Gör ärliga historier till himmelska beats och du har det perfekta receptet. Det är extremt komplicerat, men SZA får det att låta så himla enkelt. Därför har hon gjort årets bästa album.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *