Årets Album 2016: Plats nr 2

Plats 20-16

#20: Bleached – Welcome the Worms
#19: Junior Boys – Big Black Coat
#18: Kevin Morby – Singing Saw
#17: The Avalanches – Wildflower
#16: Hamilton Leithauser + Rostam – I Had A Dream That You Were Mine

Plats 15-11

#15: Esperanza Spalding – Emily’s D+Evolution
#14: The Radio Dept. – Running Out of Love
#13: Local Natives – Sunlit Youth
#12: Jonas Lundqvist – Vissa Nätter
#11: Hoodie Allen – Happy Camper

Plats 10-6

#10: Hiss Golden Messenger – Heart Like a Levee
#9: Kevin Gates – Islah
#8: Basia Bulat – Good Advice
#7: Whitney – Light Upon the Lake
#6: ANOHNI – HOPELESSNESS

#5: How To Dress Well – Care

#4: Bon Iver – 22, A Million

#3: Anderson .Paak – Malibu

 

car-seat-headrestPlats nr 2: Car Seat Headrest – Teens Of Denial

Poesi är något jag personligen aldrig fallit för. Att berätta om händelser, platser och personer genom det talande ordet eller skrivet ner i text på ett poetiskt sätt har jag av någon anledning alltid haft svårt för. Det är något som saknas helt enkelt, och efter att ha lyssnat nth(går inte att räkna ut, men det är många) gånger på Car Seat Headrest har jag tillslut fattat vad det är som jag har saknat: musiken.

Visst, man kan påstå att flera av de gamla artister som jag har lyssnat på är poeter, framförallt Bob Dylan, men de flesta är bara berättare, ett narrativ där de förklarar hur saker står till utan några filosofiska metaforer. Att Will Toledo, frontmannen för Car Seat Headrest och i flera år var ett soloprojekt, lyckas så himla väl gör honom för mig vår tids just nu största poet. Han fångar så mycket känsla, ängslighet och utanförskap i så få väl valda ord. Bara meningen ”In the medicine cabinet we see our life story, and in the side effects we see our future” är så otroligt träffsäker i sig och det är bara en av många fantastiska rader.

Att killen bara är 24 bast men har sen 2010 lyckas få ur sig 13 album(detta första som inte är självproducerat) visar på hur mycket talang han sitter på och hur ivrig han är att få ur sig alla betraktelser och iakttagelser som han sitter inne på. Allt den information hade kunnat vara svår att ta till sig om det inte hade röjt på så jäkla hårt med. Det är verkligen svårt att sitta still till hans musik och även de allra längsta verken som seglar upp på 10 minuter vrider, vänder och svänger nått så in i helvete. En vän till mig säger att världen behöver en ny Bob Dylan. Jag vet åtminstone att jag har funnit honom i Will Toledo, eller som i hans otroligt grymma artist/bandnamn: Car Seat Headrest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *