Årets Album 2016: Plats 15-11

Andra advent har anlänt, den första under december. Därför är det nu dags att beta av ytterligare en del av årslistan för er kära läsare, nämligen plats 15-11. Två återkommande namn kommer dyka upp på dagens lista men även tre nykomlingar på min lista, och som vanligt är det en trevlig mix av genrer som det bjuds på. Trevlig läsning!

Plats nr 20-16

#20: Bleached – Welcome the Worms
#19: Junior Boys – Big Black Coat
#18: Kevin Morby – Singing Saw
#17: The Avalanches – Wildflower
#16: Hamilton Leithauser + Rostam – I Had A Dream That You Were Mine

 

esperan_emilysd_coverar_3000dpi300rgb1000181471Plats nr 15: Esperanza Spalding – Emily’s D+Evolution

Här har vi en artist som uteslutande gjorde laidback soulpop fram tills i år när hon bytte helt stil, både musikaliskt och utseendemässigt. Det som man bjuds på är som att man slängt ihop en gryta av rock, soul, RnB & hiphop och färdigt rykande färsk på en tallrik väntar skivan Emily’s D+Evolution. Den utmanar lyssnaren och kan vrida och vända på sig lite hursomhelst under låtarna och känns lite som man åker med i en gungande båt. Väldigt funkig båt dock då det svänger. Fast det laidback sköna finns ändå kvar där då Esperanza låter så otroligt säker när hon sjunger och träffar varje ton perfekt. En fröjd för öronen.

 

412631_2

Plats nr 14: The Radio Dept. – Running Out of Love

The Radio Dept. har på albumfronten varit tysta ett tag, men musikmässigt har de ändå släppt en singel eller EP då och då som beskriver känslan och det politiska klimatet som finns i Sverige under just den tiden, och även denna skivan är en fortsättning på hur Sverige är idag som land. Det är inget skrikande eller hotande utan mer som ett luftigt och rytmisk zeppelinare som tittar ner på Sverige högt uppifrån och läser av händelserna som sker. Det är en härligt upplyftande ljudbild med ett allvarliga texter som gör att man känner allvaret omkring en men likväl fortsätter ens fötter trampa i takt med musiken.

 

c209bfd2

Plats nr 13: Local Natives – Sunlit Youth

Det här är ytterligare en skiva i raden med titeln ”växer för varje lyssning”, då jag första gången kände sådär för den. Fast ju mer jag lyssnade desto tydligare kom deras ljud fram och vad det är de försöker göra. Precis som förra skivan har den här en väldigt tydligt sound till sig som gör att man direkt vet vilken skiva låtarna kommer ifrån, och det finns ändå få band som kan skryta om en sådan bedrift. Den här skivan bjuder på ett mer neondränkt ljud och det känns som att de har tagit en DeLorean tillbaka till 80-talet, sugit in stämningen för att sedan resa tillbaka till nutid och få utlopp för allt de har tagit in. Det är dansant, upplyftande och funkar året runt. Local Natives växer bara mer och mer för varje år.

 

2338838

Plats nr 12: Jonas Lundqvist – Vissa Nätter

Om man har en förkärlek för otroligt sliskiga albumomslag kommer det här falla en väldigt väl i smaken. Det tog mig rätt lång tid att erkänna för mig själv att den här skivan faktiskt är bra, då varje gång jag tittar på den ger den kalla kårar längs ryggen. Men jag erkänner: fan va poppigt härlig den är! Det är verkligen rena toner, en inlevelsefull röst och det svänger svänger svänger, allt kryddat med härlig diskbänksrealism. Så länge jag inte stirrar på albumomslaget kan jag tänka mig att lyssna på den här skivan flera gånger om även i framtiden.

 

14134_aehappycampercourtesyhoodieallenf

Plats nr 11: Hoodie Allen – Happy Camper

Om det hade varit en lista över vem som är rappast i käften hade Hoodie Allen vunnit den här listan utan några problem överhuvudtaget. Orden verkligen flyger ur munnen på honom men hans uttal är så otroligt perfekt New York-ig så man hör verkligen varje ord han säger. Det är otroligt lättlyssnat med ett grymt skönt beat som man kan glida med, och även om praktiskt taget alla låtarna är otroligt ytliga och smått självarroganta gör det inget då man blir genuint glad av att höra det. Det har varit en skiva som gått varm på förfester, när det ska diskas, glida ner till jobbet, ja till alla tillfällen. Sånt härligt flow har den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *