Årets Album 2015: Plats 20-16

Då har det gått ett år, och med det gångna året har det också släppts all möjlig härlig musik. Som vanligt dedikerar jag december med att skriva om de album som har förgyllt mina öron allra mest. Förra året körde jag på ett album per dag fram till julafton och gjorde en topp 25, det kommer jag hoppa i år då det var kämpigt och att skriva nyanserat om varje album varje dag var mer krävande än vad jag trodde att det skulle vara. Listorna kommer då att släppas varje advent med fem skivor i varje som tidigare år. Helt och hållet släpper jag dock inte på förra årets sätt att skriva då mina topp 5 kommer få sin egna dag 20-24 december så man kan skriva lite matigare om dem utan att det blir en allt för matig text. Tycker jag är en godkänd kompromiss från min sida. Men nu till det som ni ändå har kommit hit för: Musiken!

Plats nr 20: Lower Dens – Escape From Evil

80-talet är en väldigt inspirerande period, inte bara för syntarna och de neonstarka färgerna som regerade som allra mest, utan även för de mer stora poplåtarna. Det var först på 80-talet som man vågade svulsta till det rejält i produktionen och erbjuda låtar som alla hade en lite ”larger-than-life”-känsla i sig. Lower Dens ser tillbaka på den här tiden och även om ljudbilden är annorlunda mot då märks det att mentaliteten definitivt finns för detta Baltimore-band. Det är snyggt och fräscht och hade kunnat försvinna i mängden om det inte hade varit för sångerskan och den nerv hon lägger till i rösten. Man får känslan att det är det viktigaste i hennes liv och varje textrad, ja, varje ord har betydelse. Det är ett utlämnande av sig själv som är förvånansvärt inbjudande.

My_Morning_Jacket-2015-The_Waterfall-Cover_ArtPlats nr 19: My Morning Jacket – The Waterfall

My Morning Jacket är ju något av husgudar hemma hos mig och varje chans som jag får att se dem live tar jag med iver. Live är de absolut det bästa bandet jag har sett. Sen kommer det till deras musik; den kan vara lite svårare att ta till sig om man inte är ett frälst MMJ-fan. Det grundar sig i klassisk rock men grenar ut sig i flera genrer och en skiva kan erbjuda ett helt potpurri av influenser. Det är därför det alltid är roligt att höra en ny skiva med dem då man aldrig vet vart den tar en, men nu när man har sett dem live vet man att de kommer alltid fram allra bäst då. Denna skivan känns som en mellanskiva där de mest gör saker som de redan känner sig bekväma med, så därför blir jag inte lika överraskad den här gången. Det är ju däremot fortfarande jäkligt bra.

deporteesPlats nr 18: Deportees – The Big Sleep

Deportees har med varje skiva de har släppt gått bara mer i klarhet; detta är ett band att räkna med. The Big Sleep som är deras senaste alster levererar flera vassa låtar om hopp, vänskap & kärlek i melankolins tecken. Man känner sig trygg i deras ljudbild nuförtiden och även om denna skivan inte når riktigt samma toppar som de två föregående så är den ändå en hitkavalkad som är svår att säga emot. Det som är den största skillnaden med detta album är att trummorna nu har fått en större framtoning än tidigare. Det är till och med så att trummorna är det enda man hör i låtarna flera gånger och det ger en tyngd och allvar till de hoppfulla men ändå sorgliga låtarna.

Beach_House-2015-Depression_Cherry_coverPlats nr 17: Beach House – Depression Cherry

Beach House toner är några av de vackraste man kan höra i musikvärlden. Varje skiva får dem det att låta som att den är inspelad i en katedral där ljuden går ut i evigheten och varje ton lämnar ett sagoskimrande klang efter sig. Det är musik till för att försvinna i, in i en själv till en lugn plats där man kan känna sig säker och hemma. Det är som att deras toner lyfts upp med vingar upp bland molnen och man får vara med på en tur och flyga över städer, hav och berg.

CHVRCHES-Every-Open-Eye-2015-1200x1200Plats nr 16: CHVRCHES – Every Open Eye

Om det är elektronisk musik i sin mest färgglada prakt man söker efter är CHVRCHES svaret på ditt sökande. När det kommer till dessa skottar går det inte att stå emot deras anstormning av glada, dansanta toner. Den här gången kommer de även mot oss med en självsäkerhet och kaxighet som inte var lika närvarande på deras debutalbum. De vet att de gör bra musik, nu ska de bara övertyga oss att den är bra och oj vad övertygande de är. Lika säkert som att gin & tonic är en klassiker på all barer är CHVRCHES det som partyhöjare på alla festligheter. Det går alltid hem helt enkelt.

 

Nästa advent kommer plats 15-11, syns då!

  3 comments for “Årets Album 2015: Plats 20-16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *