RECENSION: ”Rick and Morty” – (Säsong 1)

 

Inledande kommentar:

Många kreativa människor har sedan länge insett hur fruktansvärt roligt man kan ha det med science-fiction-berättelser som kretsar kring rymden, tidsresor och parallella verkligheter, om man slutar ta universum på så stort allvar.

Det verkar finnas någonting otroligt tilltalande med idén att bara släppa vår egen verklighets begränsningar och istället hitta på alla möjliga sorters fantastiska knasigheter ute i rymdtiden. Se bara på mästerverk som ”Doctor Who”, ”Futurama” eller  ”Liftarens Guide Till Galaxen”. Det finns en barnsligt rolig, sprudlande energi i hela konceptet som – när det appliceras rätt – blir fantastiskt kul att underhålla sig med.

Så när jag såg att Dan Harmon, (skaparen av den banbrytande komediserien ”Community”)  hade lanserat en ny, animerad rymd-sci-fi-komediserie blev jag väldigt nyfiken…

Season1MonsterPosterV3

 

Snabb synopsis:

Morty är en liten, blyg och änslig fjortonåring som bor med sin familj i ett stillsamt litet kvarter.

Hans morfar Rick är en megalomanisk, alkoholiserad och superintelligent vetenskapsman som ständigt vill dra med sig Morty ut på helgalna äventyr i rymden, tiden och parallella verkligheter.

Oftast handlar det om att Rick vill testa en ny uppfinning, eller samla ihop saker han vill ha för att göra lustiga experiment. Ibland är han helt enkelt uttråkad och bara vill ha lite action i tillvaron.

Många av Ricks små snedsteg och experiment  går även ut över Mortys mamma, pappa och tonåriga storasyster, som under seriens gång blir mer och mer involverade i knasigheterna.

Rick-and-Morty-Season-1-Episode-7

 

 

Intryck:

Första säsongen av ”Rick and Morty” var bra. Väldigt bra. Det är tydligt att serien (likt ”Community”), strävar efter att skoja och skämta med all möjlig pop-kultur och kanske framför allt andra sci-fi-filmer som ”Inception”, ”Tillbaka Till Framtiden” och ”Jurassic Park” (den sistnämnda parodieras genom att Rick bygger en nöjespark inuti en hemlös uteliggare, där sjukdomar och virus är attraktionerna..).

Men trots de många parodierna, vissa subtilare än andra, lyckas serien kännas förvånansvärt originell och egen i allra högsta grad, vilket säger en hel del om talangen hos seriens skapare.

Den mångbottnade humorn i dialogen flörtar ständigt med ’den fjärde väggen’ och idén om karaktärerna är medvetna att de är med i en animerad serie. Karaktärernas oftast ganska obrydda attityd till alla skruvade (och ibland helt vrickade) saker som händer omkring dem, är ett effektivt humorverktyg, som ligger helt i linje med det bästa och roligaste från ”Futurama” och ”Liftarens Guide”.

Om serien blir långlivad eller inte, är svårt att säga. Harmon har många, fantastiska idéer som tyvärr inte verkar ha uppskattats av den breda publiken. Förhoppningsvis slipper den lida samma öde som ”Community”, som blivit avbruten och återupptagen fler gånger än man orkar räkna.

Oavsett vilket, har vi här en underbart urflippad, animerad komediserie som lyckas vara både smart parodi av modern sci-fi, samtidigt som den är en berättelse med helt egna meriter.

”Wubba Lubba Dub Dub!”

Rick-and-Morty

 

Betyg:

Första säsongen av ”Rick and Morty” får:

’ En kall öl efter en arbetsdag’ av 10.

 

 

P.S: Det här är humor… underbar, absurd, annorlunda humor…

vlcsnap-2015-07-06-21h15m46s95

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *