Leonards Fluffiga Jul: ”The Twelve Levels of Christmas” [Del 2.]

 

 

Tredje advent förbi och nu är det mindre än en vecka kvar till julafton. Fortfarande ingen snö, visserligen men som tur är krävs inte det för att gona ner sig med lite bra TV-spel återigen!

Det här är plats #6 t.om. #1 av de vintrigaste spelnivåerna i min erfarenhetsbank:

#6 – Snowpeak Ruins (The Legend of Zelda: Twilight Princess)

6.SNOWPEAK_RUINS

Det finns några olika varianter av ispalats inom Zelda-serien, men den som är mest värd att notera är utan tvekan Snowpeak Ruins. Bortsett från de fördömda vargarna som gömmer sig i snön är denna ruin ett riktigt välutvecklat pussel, där man öppnar upp och navigerar runt i herrgårdens olika rum med hjälp av Snömannen och hans förkylda fru. Ett av spelets bästa tempel, utan tvekan.

Plus: Snowboard-racet med Snömannen fram till ruinen!

Minus: Snömannens fru som boss? Really, Zelda… really?

 

#5 – Snowhorn Wastes (Starfox Adventures)

5.SNOWHORN_WASTES

Starfox Adventures är en lite halvt bortglömd pärla från Nintendo Gamecube som gjorde en tydlig avvikning ifrån de äldre Star Fox-spelen och istället satte Fox ner på en mystisk planet fylld med dinosaurier där han på Zelda-manér skulle utforska tempel och besegra bossar med en magisk stav. Ett koncept de sorgligt nog aldrig återvände till. Nåväl, en av de första platserna Fox utforskar på planeten är Snowhorn Wastes, ett snöigt bergområde fyllt av  gruvarbetande raptorer och vresiga mammutar.

Plus: Att rida runt på en mammut och stånga runt fiender!

Minus: Det extremt frustrerande ”bära-krutdurk”-pusslet inne i gruvan… 

 

#4 – Winter (Harvest Moon)

4.WINTER

Harvest Moon till Super Nintendo är en trevlig och harmonisk bondgårds-simulator där du från dag till dag, årstid till årstid förvaltar en liten gård, med boskap och allt. Det kan låta händelselöst och tråkigt, men det är förvånansvärt tillfredställande att exempelvis hugga ved för att bygga ut sitt hus eller köpa en ny kalv och få den att växa upp till en ko. Vintern i spelet är extra trivsam, eftersom man då inte behöver odla och skörda grönsaker utan kan springa runt och flirta med byns ungmöer, utforska den närliggnade skogen eller bara sitta och fiska en stund.

Plus: Atmosfäriskt, trivsamt och avkopplande.

Minus: För mycket avkoppling kan bli lite väl enformigt efter en tid…

 

#3 – Mystical Pique (Rayman Origins)

3.MYSTICAL_PIQUE

Rayman Origins var ett spel som gav mig rysningar av välbehag första gången jag satte mig ner med det. Minimalistisk kontroll, nytänkande plattformsbanor, handmålad grafik, slapstick-humor, couch-co-op och ett makalöst fängslande soundtrack gör att det här spelet redan blivit en klassiker bland många konnässörer. Med rätta.

Mystical Pique är ett högt, snöigt berg fyllt av stenkastande golems och skäggiga munkar, där de flesta banor är vertikala, snarare än horisontella. Grafiken och atmosfären är så skickligt formad att man nästan känner snökylan i sluttningarna och värmen av stearingljusen i munkarnas grottor. En värdig trea på listan!

Plus: Egentligen allt…

Minus: Den enda världen som inte har två uppsättningar banor…

 

#2 – World 4 (Braid)

2.WORLD_4

 

Braid var ett av de första indieutvecklade spelen, som senare skapade revolution inom branschen, mycket på grund av det nytänkande och den kreativitet som fanns bland små, ensliga kreatörer. Nytänkande som, på många sätt, Braid förkroppsligarSpelet tar fasta på och imiterar tydligt den gamla mario-formeln, men lägger till en tidsresemekanism som spelet utforskar i en serie íntrikata och komplexa pusselnivåer.

Spelets story har dessutom blivit mytomspunnen i sig, i och med dess suggestiva och otydliga natur, vilket har gett upphov till en myriad av olika teorier om vad spelets egentliga budskap är. Allt ifrån tankar om skilsmässoskildringar, till budskap om samhällets syn på besatthet och hjältemod, till en väldigt spännande teori om att spelet i själva verket är en allegori på Manhattan-projektet…

World 4 har ett vagt snö-tema, så den räknas in här. Ett mästerverk.

Plus: Kluriga pussel.

Minus: VÄLDIGT KLURIGA PUSSEL!

#1 – Macalania (Final Fantasy X)

1.MACALANIA

Macalania är en av de vackraste och mest inspirerande platserna jag upplevt i mina ca 20 år av spelande. Detta frusna landskap är en central miljö för Final Fantasy X’s handling, där några av spelets mest gripande scener utspelar sig. Macalania utgör dessutom slagfältet för en av spelets absolut svåraste bosstrider, kampen mot Seymour och Anima. Det går att säga mycket om Macalania, men för att inte sitta här hela vägen fram till nyår nöjer jag mig med att helt enkelt utse den här världen till vinnaren av de mest vintriga världarna inom spel. Det är svårt att till fullo beskriva Macalanias vikt för spelets story utan att spoila stora delar av spelet, men vill ni uppleva detta vinterlandskap borde det inte vara mer än ett youtube-klipp bort. Ett litet atmosfärstips för julsäsongen.

Plus: Fantastiska storysekvenser, som ”Jecht Sphere”,  ”The Spring” och striden mot Seymour.

Minus: Irriterande, slumpmässiga fiendestrider, som i alla Final Fantasy-spel…

Och med det avslutar vi det här tvådelade inslaget i Leonards Fluffiga Jul. Hoppas att ni blivit en aning förströdda.

God Jul på er!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *