Årets Album 2014: Plats nr 5

macdemarco

Mac DeMarco – Salad Days

Här har vi en sådan skiva som från första lyssning bara satt helt rätt hos mig. Från första till senaste genomlyssningen på albumet har jag omfamnat den med öppna armar och låtit mig vaggas in av Macs släpiga stämma och slappa gitarrspel där han böjer toner som att det vore den naturligaste saken i världen. Jag har försökt att dela med mig till andra denna härliga artists musik och fått som gensvar att antingen så älskar dem det så som jag gör det eller viftar bort det som stonermusik, vilket i och för sig är fullt förståeligt av de anledningar jag nämnde ovan.

Om man dock skulle se förbi  den släpiga stämman och det avslappnade ”hasta mañana” gitarrplinket så finner man ovanligt skarpa texter om kärlek, livet och att finna sig själv. Att han bara i öppningsspåret(som även är titeln på albumet) drar till med raden ”always feeling tired, smiling when required” är det som han sammanfattar hela sin slackergeneration med en endaste rad. Han fortsätter så resten av skivan att dra till med sylvassa observationer om saker, människor i hans närhet och sitt egna liv. Allt i den där underbart släpiga stämman.

Om man har svårt för den avslappnande stämningen som Mac ändå lyckas sprida med sin musik är detta inte för er, men om man gillar att avnjuta en kall öl med kompisar i en närbelägen park där solen steker på länge och samtidigt få livets orättvisor levererat till en i gungande toner så tror jag ni kan finna något alldeles förträffligt i Mac DeMarcos sköna musik.

Sammanfattning av Årets Album 2014

Emil Ackre

Redaktör och den som fick bollen i rullning när det gäller Spelmolnet. Älskar spel, musik, film och TV-serier och att upptäcka både nya och gamla pärlor oavsett mediet och att sedan få tipsa omvärlden om mina vackra fynd, hur obskyra de än är.

More Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.