Årets Album 2014: Plats nr 3

wodlp3.11298covertext

The War On Drugs – Lost In The Dream

Att Kurt Viles gamla band kunde leverera en sådan här magisk rockmagi kunde jag inte ens drömma om i mina vildaste fantasier. Adam Granduciel som är gruppens frontman och bjuder på sin Bob Dylanska stämma har gjort ett alldeles makalöst rockalbum tillsammans med sin ensemble av otroligt skickliga musiker. Det är ett sådant rockalbum som är odödligt och våra barnbarn kommer plocka upp och damma av om 40 år, så som vi gör med Bob Dylan, Neil Young och Bruce Springsteens musik nu.

Jag hade bara strölyssnat på deras förra album som jag fann trevliga men kanske lite väl ambivalenta i sitt sökande på vilket fack de vill tillhöra: ska vi vara experimentella, indierock eller klassisk rock? Här kom dock albumet där de äntligen fann sig själva och då även fann en publik större än vad de någonsin kunnat drömma om. Här har inte bara vi indiekids kunnat samla oss runt och sjunga allsånger tillsammans utan detta går hem i alla åldrar, både gamla och unga. Att se sig själv inom en snar framtid sjunga ”Burning” för full hals med både tonåringar och 60-plussare bredvid en är en framtid som jag ser som både ljus och fullt möjlig.

Så nu när The War On Drugs har funnit sig själva har även vi andra funnit dem med. Årets mest lysande rockalbum och även om den inte nådde hela vägen fram till förstaplatsen så kan detta vara det album jag kommer lyssna om på flest gånger i framtiden av dem som har släppts i år. Skulle inte förvåna mig det minsta att jag böjer mig försiktigt ner, sätter vinylen på plats och sätter stiftet på ytterkanten av skivan när jag är både 30 som 80 år gammal.

Sammanfattning av Årets Album 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *