Årets Album 2014: Plats nr 13

Ought

 

Ought – More Than Any Other Day

Ibland frågar jag mig själv när jag lyssnar på musik: vad kom först i låten? Var det det musikaliska eller var det texten som bandet eller artisten kom på först? Jag finner mig själv fråga den frågan flera gånger när det kommer till Ought för det musikaliska och det som sångaren Tim Beeler sjunger låter så tätt sammanfogat att det kommer fram som sömlöst i mina öron. Ought är ett punkband i grunden men tillåter sig själva att ta ut svängarna rejält, ändå så passar texten och sången stämningen perfekt. Det är som att de under tiden de kom fram till låtuppbyggnaden skrev texten simultant och använder rösten som ett instrument i sig.

Nu har Beeler en väldigt säregen röst som härstammar från de udda rösterna som kom fram som en våg under 80-talet och har bara växt och växt med tiden. Den är varken dålig eller bra, men den passar perfekt med musiken och det udda som de själva tar till sig. Saker som att de avbryter låten helt, och sedan plockar upp den igen men i en snedvriden version och Tim frågar sig själv högt ”Have we lost the rhythm?” om och om igen som ett rop på hjälp är bara många av de små tvistar och svängar som detta band bjuder på sitt unika debutalbum. Nu kanske vissa skräms av det som bandet försöker sig på, men vi som stannar kvar, andas in och verkligen tar oss in all det säregna de bjuder på finner något otroligt välljudande och magiskt.

Sammanfattning av Årets Album 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *