Årets album 2013: Plats 5-1

Här är den! Plats 5 till 1! Det bästa av det allra bästa! Fram tills nu har vi fått avnjuta flera underbara artister som har levererat storslagen musik för mina öron under årets gång och förhoppningsvis även för era öron, även om det säkert har funnits någon artist i listan som ni inte har smält lika mycket för som jag har gjort. Fast detta är ju även charmen med musiken, där en finner höga berg kan en annan endast hitta djupa dalar och åsikterna går isär för att kanske gå ihop när det kommer till en annan artist. Det är dessa saker som får mig att brinna så mycket för musiken, att finna nya och gamla artister, bredda min musik till nya fronter och hitta guld där någon annan endast ser en stor hög med smutsig jord. Att även ta till sig artister som man först var skeptisk till är också en underbar känsla, när de växer och man finner nya nivåer man inte trodde fanns. Nog rabblat om den underbara musiken, nu går vi till plats nr 5-1!

Plats 20-16

#20: Hästpojken – En Magisk Tanke
#19: Phoenix – Bankrupt!
#18: The Embassy – Sweet Sensation
#17: Jim Guthrie – Takes Time
#16: William Tyler – Impossible Truth

Plats 15-11

#15: King Krule – 6 Feet Beneath The Moon
#14: The National – Trouble Will Find Me
#13: CHVRCHES – The Bones Of What You Believe
#12: Local Natives – Hummingbird
#11: Savages – Silence Yourself

Plats 10-6

#10: Daft Punk – Random Access Memories
#9: Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic
#8: Phosphorescent – Muchacho
#7: Charli XCX – True Romance
#6: Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City

 

 The men new moon

#5: The Men – New Moon

Andra året i rad som The Men har funnit sig i min årsbästalista, den här gången är de till och med bland Topp 5! Jag vet inte vad det är med dem, men jag finner deras musik så jäkla tilltalande. Denna skiva har de dessutom mixat upp det riktigt fint med att blanda deras ursprungliga punkiga sida med en skönare countryrock som känns tagen från Neil Young’s storhetsdagar. Det är som att de trampar på två sidor av en linje där countryn ligger på ena och punken på andra och skapar en fin symbios mellan dessa som gör att jag kommer tillbaka till skivan gång på gång. En stenhård låt varvas ner med en svängig countrydänga och mitt huvud varvas mellan att digga stenhårt till att lätt gunga i takt med musiken, vilket måste få folk att tro att jag är ett schizofrent freak när jag går runt med The Men i hörlurarna, men vet ni vad? Vem fan bryr sig! The Men gör mig lycklig, och deras musik gör vilken grådaskig dag som helst(som vi får avnjuta en del av i detta avlånga land) till en ren fröjd. Det är ren punkig magi mixat med en dos countrysväng, och det är så jäkla bra.

JANELLE-MONAE-ELECTRIC-LADY-e1376434058729

#4: Janelle Monáe – The Electric Lady

Här är en helt ny bekantskap för mig under det gångna året som har spelats otroligt frenetiskt i mina hörlurar. Fröken Monáe blandar så friskt mellan alla genrer att det är som en musikalisk resa att lyssna på denna plattan där hiphop, soul, funk och pop blandas friskt till en enda härligt färggrann röra. Det är en dubbelskiva som sprudlar av energi och fantasi och även om låtarna skulle kunna skära sig mot varandra på grund av de många olika stilarna hon leker med tar Janelle tryggt in dem i sitt förvar och visar vilken otroligt talangfull artist hon är. Ett ytterligare bevis på att skivan är magnifik är hur många jag har talat med om den verkar finna sin egna personliga favorit, men så är det med en skiva som flödar över av unika och briljanta låtar. Primetime, Ghetto Lady, Dance Apocalyptic, Givin Em What They Love(med episka Prince) eller min personliga favorit: Can’t Live Without Your Love som är en kärlekslåt utan dess like, en odödlig juvel om jag må säga. Janelle har skapat en makalös skiva och vart hon kommer gå efter det här kan bara gudarna veta, för något såhär unikt lär vi inte få höra på många år till.

 haim-days-are-gone

#3: Haim – Days Are Gone

Årets debutanter går till detta band. Tre systrar som kan ha skapat en av de bästa debutskivorna på det senaste decenniet. Det är en otroligt välljudande skiva med så skarpa och klara toner och det märks verkligen hur mycket tid de har lagt på den. Varenda ton sitter som en smäck och ljudar så otroligt skönt i mina öron. Kan även vara det bandet som varje person jag har spelat upp det för har tagit emot med öppna armar direkt. Det räcker med att jag säger ”klara Fleetwood Mac-vibbar” och folk slänger sig på musiken som hökar och det förtjänar dessa systrar. De tar en glömd era från 70-talet och ger den ett otroligt sound som platsar perfekt i vår samtid. Detta är även en skiva som briljerar med så många hits att ett band som har hållit på under flera decennier skulle släppa en ”best of” skulle inte ens hamna i närheten av denna skivas storhet. Så lyssna in er på skivan och finn er egna favorit och sprid budskapet om Haim, för deras storhetstid har bara börjat och kommer hålla i så många år framöver.

 Arcade-Fire-Reflektor

#2: Arcade Fire – Reflektor

Det är något enormt med Arcade Fire’s musik, hur den känns större än livet själv och hur den även bara växer och växer för varje ny skiva de släpper. De har analyserat kristendomen och förorterna i de forna plattorna, så därför är det så befriande att höra att deras riktmål med den här skivan är lite spretigare men musikaliskt den mest sammansvetsade skivan de har släppt hittills. De har alltid varit ett experimentellt band fast med sina rötter djupt i rockens vackraste historia och det framkommer som allra bäst med Reflektor som väller över av framtida rockklassiker.

Att de flörtar med sambans frestande toner och de vågade rörelserna från discons storhetstid gör att denna skivan kan mycket väl vara årets allra bästa om det inte hade varit för en skiva som ligger så otroligt varmt om hjärtat för mig personligen. Om jag hade varit en mer analyserande och kyligare person hade den här skivan blivit årets bästa, utan tvekan. Men nu låter jag känslorna styra och då når denna ”endast” en andraplats, men herre min jesus vad briljant den här skivan är. Lyssna och avundas av Arcade Fire’s storhet, för den är ack så stor.
kurt-vile-walkin-on-a-pretty-daze

#1: Kurt Vile – Wakin On A Pretty Daze

Av alla skivor som jag har listat så är det ändå denna som jag får benämna ”mest lyssnade”-titeln på. Jag finner något harmoniskt och lugnande i Kurt Vile’s toner jag bara inte kan finna i någon annan skiva. Direkt när vardagen har känts stressig, jag har mycket att hinna och tiden känns knapp så drar jag igång gitarrvirtuosen Kurt’s låtar och låter mig drömma bort en stund. Han har varit min meditation och hans röst och musik har en så lugnande effekt på mig. Det är något med hans personlighet, hans öra för musiken och hans näsa för vackra gitarrtoner som tilltalat mig allra mest under det gångna året.

Att lyssna på Wakin on a Pretty Day, första spåret av många underbara låtar, kan det stressigaste schemat verka som en lugn bris, allt jobbigt verkar överkomligt utan större bekymmer och jag kan få försvinna i min eskapism till en plats och tid där vardagens stress inte kan rå på mig. Han har varit kärnan i mitt liv under det gångna året, och därför är hans skiva även årets bästa. Tack Kurt för att du finns och får varje dag av mitt liv att bli ljuvligt. Du kommer alltid ha en plats i mitt musikaliska hjärta.

  3 comments for “Årets album 2013: Plats 5-1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *