Årets album 2013: Plats 15-11

Andra advent har landat i vår trygga vrå och julen närmar sig med stormsteg. Vad passar då inte bättre med att ta sig an den ankommande veckan med ytterligare fem suveräna skivor från året som har gått? Fast innan vi drar igång veckans lista på plats 15-11 drar vi en liten sammanfattning på skivorna som var med första advent på plats 20-16.

Plats 20-16

#20: Hästpojken – En Magisk Tanke
#19: Phoenix – Bankrupt!
#18: The Embassy – Sweet Sensation
#17: Jim Guthrie – Takes Time
#16: William Tyler – Impossible Truth

sixfeet

#15: King Krule – 6 Feet Beneath The Moon

Jag upptäckte King Krule sent på året, han är faktiskt den sista att komma in på listan av alla banden och artisterna. Han har en så säregen röst som han väljer backa upp med ett gitarrspel som kan vara både rivigt, souligt, lustfyllt och aggressivt. Det har en nästintill jazzig känsla över det när han drar igång med sina sånger och låter gitarren tala med honom. Han kanske inte är för alla, men vi som lär oss att uppskatta hans speciella udd som han bjuder på hittar en artist värd att älska och upptäcka nya världar med.

The-National-Trouble-Will-Find-1024x1024

#14: The National – Trouble Will Find Me

Det finns några band och artister som alltid verkar finna sig i min topplista, och The National är definitivt ett av de banden. Det är något med deras musik som stannar kvar hos mig och vägrar släppa taget, som en god vän du har känt himla länge som bara blir intressantare och mer spännande ju längre åren går. Med senaste skivan har de fått till ett sound som är skönare än innan och passar som hand i handsken på kalla höstiga dagar när du tittar ut och ser vädret ruska men du kryper ner i din soffa med en kopp varmt av eget val och värms både kropp och själ av The National’s sköna toner.

chvrches-the-bones-of-what-you-believe

#13: CHVRCHES – The Bones Of What You Believe

Det har varit dåligt med elektriska akter hittills i listan, men detta gör vi allt bättring på med denna listplacering. CHVRCHES härliga electro-toner ackompanjeras otroligt väl med sångerskans sköna och ljusa röst när hon med god kontroll leder fram oss på spännande vägar. Det är spännande, inspirerande och kul att lyssna på och vetskapen om att höra dessa dansanta toner på ett klubbgolv inom en snar framtid, om inte redan nu, gör mig sprudlande glad. Det är musik som växer och när du har väl börjat lyssna på dem kommer du finna dig återvändandes till dem om och om igen för att få njuta av ren electro-eufori.

preorder

#12: Local Natives – Hummingbird

Där deras skiva var en mix av folkgenrer och handklapp har de med deras senaste släpp funnit en mer rak och tydlig väg för deras musik. De har mognat och bjuder på betydligt fler mörkare toner som känns udda först för dem som lyssnar mycket på Local Natives, men när man låtit den nya skivan sjunka in vet man att den musik de skapar nu är inte bara bättre utan gör Local Natives från att vara ett behagligt klubband till att kunna ta emot arenor. De har kanske inte riktigt låtutbudet än, men om de fortsätter på samma väg som nu kommer man finna dessa skäggiga tweedpojkar på en arena nära dig. Världen är redo Local Natives, nu är det dags för er att ta över den.

savages_silence_yourself

#11: Savages – Silence Yourself

Att öppna sin skiva med en dialog från en film kan vara otroligt idiotiskt eller helt briljant, men en sak är säker: när du hör den basslingan dra igång kommer du få otroligt svårt att sitta stilla, och det löper som en tråd genom hela skivan. Det känns rått, hårt och fult men med en så otrolig säkerhet att man blir grön av avund över hur talangfullt detta bandet är. De står med en näve upp mot ditt ansikte redo att slå sönder insidan av din skalle med deras musik, och du låter dem. Du låter dem ta över din kropp och armar och får dig att röra helt befängt och okontrollerat. Du vill hoppa, vråla och försvinna in i musiken, och om du låter dig själv göra det finner du en sådan otrolig frihet som Savages har öppnat upp för dig.

  2 comments for “Årets album 2013: Plats 15-11

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *