Steams vårrea – Herr Hanssons speltips

Gillar du inte datorspel kan du sluta läsa nu, för här kommer en hel hög med prisvärda spel från den vårrea som Steam precis dragit igång. En varning när du köper reaspel på Steam är att är de inte med i dagens deal så kan de alltid komma att bli ÄNNU billigare innan rean är slut. Så om du inte tänkt spela spelen direkt så kan det ibland vara värt att vänta till sista dagen. Men eftersom det gäller indiespel i denna rean så bör priserna vara låga nog till att slå till direkt.

Priserna på spelen är en uppskattning om vad kostnaden blir i kronor istället för euros. Jag orkade helt enkelt inte räkna ut vad de exakt kommer att kosta.

 

Spelen kommer inte i någon speciell ordning utan detta är egentligen de spel som jag vill rekommendera från den pågående indiespelsrean. Därmed inte sagt att det inte finns fler bra spel än dessa. Men de följande spelen är mina favoriter från rean. De presenterar lite vad spelen handlar om och varför jag tycker de är bra och avhandlas i relativt rask takt.

Awesomenauts

Awesomenauts
Co-op på samma skärm är också en möjlighet.

Närmaste jämförelsen som går att göra är med spel som DOTA 2 eller League of Legends. Spel där två lag väljer karaktärer, slåss mot varandra och försöker förstöra varandras baser. Det som gör Awesomenauts unikt är att det är tre mot tre och att det är ett 2D-spel med plattformselement. Det gör att fightingen blir unik och fantastiskt rolig. Plus för fantasirika karaktärer, där du bland annat kan spela som en discogroda med pistol.

Disclaimer: Detta spel blir mycket roligare om du spelar med eller mot dina vänner!

Priset landar på ca 50kr

Terraria

Terraria
Att slåss mot bossar kan bli lite rörigt.

Enligt Steams tidräkning är detta spelet som jag lagt mest tid i av alla spel jag äger på Steam. Till viss del skyller jag på att jag haft uppe en server med Terraria även när jag inte själv spelat, men visst har det blivit åtskilliga timmar i detta underhållande spel. Du samlar in resurser, bygger saker, slåss mot zombies och skaffar mer saker du kan bygga fräckare grejer med. Känns det igen?

Många liknar det med Minecraft som tydligt är en stor inspirationskälla, men 2D-grafiken känns som hämtad från Super Nintendots dagar och med ett par riktigt feta bossfighter föredrar jag det lite mer actioninriktade Terraria. Att du dessutom kan skapa lasersvärd är ett klart plus.

Disclaimer: Detta spel blir mycket roligare om du spelar med vänner!

Du kan köpa det för ca 30 kronor.

 

Super Meat Boy

Meatboy gameplay
En av de första banorna i spelet

Har du inte redan detta svåra och väldigt givande plattformsspel har du missat något riktigt bra. Men kanske också räddat ditt tangentbord från att bankas i bitar.

Detta är ett svårt plattformsspel. Du kommer skrika åt datorn, kasta kontrollen i backen och förbanna spelets skapare. Men när du klarar den där skitsvåra banan kommer du känna dig stolt, nöjd och förbannat lycklig. Ända tills du börjar spela nästa nivå.

Ett tips är att även kolla in filmen Indiegame the movie, där de två skaparna bakom Super Meat Boy porträtteras på ett väldigt bra sätt.

Ett givet köp för ca 50 kronor.

 

Limbo

Limbo
Det gäller att lösa problemen fort innan man dör.

Ett danskt spelföretag gör ett spel om en kille som vandrar runt i en mörk och otäck värld som är full av faror och finurliga plattformselement. Inget för dig som ogillar spindlar och att dö i spel. Men för alla som vill ha ett vackert spel med makalös musik och en stämning som går att ta på, så bör man lägga några kronor på att skaffa det bästa Danmark exporterat sen smörrebrödet. Trial and death for the win.

Pris ca 50 kronor

 

Trine 1 och 2

Detta är spelet för dig som älskade Lost Vikings och har saknat den sortens spel sedan dess. En lite lustig historia berättas för dig om de hjältar som du ska ta dig genom världen med och lösa pussel och strider med under spelets gång. Grejen i spelet är att dina olika karaktärer kan göra olika saker och har olika förmågor som du använder för att lösa enklare pussel för att ta dig vidare.

Trine_2_2011_Oct_003_1080p

Ettan sträckspelade jag tillsammans med min far som översåg pusslandet. I Tvåan finns det möjlighet till co-op för den som inte vill spela själv, det är snyggare grafik och båda spelen går att få för ca 70 kronor totalt.

Rekommenderas varmt.

New Star Soccer 5

new star soccer

Ett bra spel för dig som gillar fotboll. Ett ännu bättre spel för dig som alltid velat bli fotbollsproffs. Du skapar en egen fotbollsspelare som du sedan följer under hela karriären. Matcher ska spelas, sponsorer ska skaffas, fans ska blidkas, kontrakt ska skrivas på, hus ska köpas, flickvänner ska anskaffas och dessutom ska du helst orka träna också.
Den bästa fotbollsproffssimulatorn på marknaden just nu. Inget för dig som vill ta kontroll över hela laget utan snarare för dig som vill vara Zlatan och bomba in mål eller göra matchavgörande försvarsinsatser. Stort plus för att det även går att spela på telefon och på surfplattor och även där är väldigt bra.

Pris: ca 30 kronor

 

To the Moon

Jag älskar det här spelet. Det är lite flummigt, lite väl skämtsamt ibland men samtidigt så är det nog det finaste spel jag spelat på väldigt länge. Historien som man får uppleva är väldigt vacker, mycket sentimental och helt bedårande i slutet när man får reda på varför den gamle mannen vars hjärna större delen av spelet utspelar sig i vill åka till månen.

To-the-moon

Ett pusselspel utan några egentligt knepiga pussel, ett äventyrsspel utan några egentliga actionmoment men samtidigt så är det ett datorspel som faktiskt försöker berätta en historia genom att man interagerar med världen. Innehåller även ett kamehameha skämt, bara det tycker jag kan motivera ett köp.

Pris: ca 35 kronor. Vill man lyxa till det så slå till på versionen med soundtracket. Värt varenda krona.

 

Självklart finns det fler bra spel men dessa är mina favoriter från den pågående rean. Ska be om att få återkomma som gästskribent om fler bra erbjudanden dyker upp.

Over and out för denna gång.

//Jonas Hansson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *