Fredagstoppen – Framtiden

fredagstoppen2

Jag har alltid varit fascinerad av framtiden. Hur kommer det se ut om några hundra år? Vad kommer hända med mänskligheten och jorden? När millennieskiftet var för 13 år sedan så trodde jag att det skulle börja växa godissvampar direkt ur jorden, medan resten av världen trodde att alla datorer skulle total krascha. Inga av dessa påståenden slog in dock. Men kan det hända? I dagens fredagstopp tänker jag ta upp fem framtidsepon som har fascinerat mig och min fantasi.

485345_10151465757712629_1450001934_n

5. Wall-e

Vem älskar inte den här lilla romantiska sagan om två robotar?
Jorden är full av sopor. Det finns inget vatten på jorden längre, och sandstormar blåser förbi under nätterna. Det är så mycket sopor att människorna lämnar planeten i jätterymdskepp som ser ut som rena lyxkryssare. Medan människorna har det gött i rymden har man satt ett par tusen robotar att städa på jorden, så den är fin när människorna återvänder. Det går ett par decennium, jorden är fortfarande lika smutsig och robotarna har en efter en dött eller gått sönder. Utom en.  En helt ovanlig dag i Wall-Es liv dyker en rymdraket upp. Här får han syn på Eve och blir kär vid första ögonkastet. Eve är bara ute efter en sak. Växter. Hittar hon en växt har hon uppfyllt sitt mål, vilket hon sedan gör också.
Men hur sannolik är inte den här framtiden? Vi gör oss av med så mycket sopor att tillslut lever vi i det. Förhoppningsvis hinner vi lösa Lyxkryssarna innan detta händer.

17vzt2aabxn07jpg

4. Remember Me

Jag har inte hört så mycket om det här spelet, bara hitta det av en slump när jag kollade in kommande spel på ElectroWorld. Men ja, det var ju ett spel om framtiden, klart jag blir intresserad då. Året är 2084 i Neo-Paris som har blivit en högteknologisk stad med övervakning 24/7. I trailern ser man Eiffeltornet i all sin prakt, omgiven av skyskrapor med reklam på. Det är en mörk stad, staten vill inte att folk ska veta för mycket om, ja inget alls helst. Nilin som man spelar som är en så kallad Memory hunter, och hennes jobb är att radera människors minnen som staten ser som hot. Men en dag händer detta istället Nilin, och handlingen är att ta reda på varför de har raderat hennes minne.
Nu finns det ju redan stater som bestämmer över vad folket ska få se och inte se, och nu kan man ju knappt ha på sin kinect utan att Microsoft spelar in all data som händer i mitt vardagsrum. Bara en tidsfråga tills det är en kamera i varje liten vrå runt om i världen.

ps3_enslaved_987253d1a944e26828ceddaedf2a29214

3. Enslaved

Det var faktiskt min goda vän Emil Ackre som mer eller mindre tvinga mig att spela detta spelet, och tur var väl det för trots spelmekaniken inte var den bästa och jag blev sjukt irriterad över detta otaliga gånger, så är ju spelet i sig väldigt intressant. Spelet utspelar sig 150 år framåt i tiden, jorden är krigshärjat efter ett globalt krig. Mänskligheten är näst intill utrotad och vad som finns kvar är krigsrobotar som är fortfarande inställda på att döda människor. New York City tillhör växterna. Överallt ser man hur vinrankor och andra växter har tagit över staden som har fått många skyskrapor jämnade med marken.
De människor som finns kvar har antingen blivit till fångna tagna eller gömt sig bland bergen. Vår hjälte heter Monkey, han och en tjej som heter Trip överlever en kraschlandning av ett slavskepp. Efter att ha satt på ett Slav pannband på Monkey tvingar Trip honom att hjälpa henne hem igen.
Med tanke på hur avancerade mobiler vi har idag är det väl ingen omöjlighet att vi börjar bygga robotar smarta nog att ta över världen från oss och ja, har ihjäl oss?

Jennifer-Lawrence-in-The-Hunger-Games-2012-Movie-Image4-600x399

2. Hunger Games

Okej, jag började läsa böckerna bara för att det skulle komma en film, men det var ju bara för att det såg intressant ut, för även här handlar det om en framtid som inte ser så ljus ut. USA är nu indelat i 12 fattiga distrikt och en förmögen Huvudstad och bytt namn till Panem. 74 år innan boken utspelar sig har ett uppror skett mellan Huvudstaden och distrikten. Som straff för upproret måste alla distrikt varje år offra en man och en kvinna mellan 12-18 år (Tributes) till det årliga Hungerspelen. Det är väldigt likt Colosseum och gladiatorernas kamp om ära och berömmelse, då alla tributes ska slåss mot varandra tills en ensam segrare är kvar. Huvudstaden ser detta mer eller mindre som Super Bowl och bryr sig inte alls att det är någons barn som dör. Det är stor tv övervakning, de håller intervjuer med alla tributes och ger dem det bästa Huvudstaden har att erbjuda.
Hjältinnan i boken heter Katniss Everdeen. hon kommer från distrikt 12 som kanske är det fattigaste distriktet i Panem. När hennes syster blir utlottad att vara med i det 74de Hungerspelen, tar Katniss systerns plats i spelet.
Det som intresserar mig i den här framtiden är de stora kontrasterna mellan rika och fattiga, det går från ett litet skjul till hus där Katniss bor till en högteknologisk lägenhet som man kan trycka på en knapp för att det ska komma fram mat. Sedan hur media kan användas för propaganda. Vi har sett det innan och varför skulle det inte fungera även nu? Till sist att de tänker fortfarande som man gjorde på romartiden. För att behålla makten och skräcken hos distrikten skapar man detta spel om människors liv.

The-Last-of-Us2

1. Last of Us

Det här spelet är jag så sjukt peppad på, ser ut som en film jag får vara med i. Ända sedan de visade första trailern av spelet så har jag velat spelat spelet. Tur för mig att min sambo har en PS3a.
Det har gått ett svampliknande virus har spritt sig runt om i världen. Spelet utspelar sig två decennier efter den stora spridningen och naturen har börjat hitta hem i storstäderna som har blivit övergivna av de som har överlevt viruset. De som inte är infekterade lever i karantän, hårt styrda av USA’s militärstyrka.
Joel och Ellie är huvudpersonerna i spelet. Man får följa deras resa genom USA, hur de försöker hålla inte bara de infekterade borta utan militären som vill ha tillbaka Ellie till karantän zonen och deras regim.
Svampinfektioner, Rabies, virus som får kroppen att leva ändå, ja det finns säkert tusen olika saker som gör oss till zombies. Och det är ju rätt inne nu med zombies, så varför skulle det inte sluta så? Förhoppningsvis inte, tror inte jag hade överlevt en zombie apokalyps särskilt länge..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *