Fredagstoppen v.51: Undergångsspel

Idag är det ju tänkt att Tellus, vår kära planet, ska gå under. Om det blir med ett poff, en implosion eller att den bara spårar ur sin bana återstår att se. Om ingenting händer, ja, varför inte ta chansen att lira några spel där jorden faktiskt går under så ni ändå får uppleva er beskärda del av hur det skulle kunna se ut. Nu ska det anmärkas att detta är när jorden går under, inte efter, så inga postapokalyptiska spel här inte. Med det sagt, låt oss starta listan.

Nr 5: Devil May Cry 3: Dante’s Awakening

Plötsligt en dag slår det till. Ett jättetorn reser sig upp från marken och demoner börjar härja på gator och torg. Tur för oss att vi får styra överlevaren nr 1: Dante. Med svärd och hans kära Ebony & Ivory(namnen på hans pickadoller, och ja, den ena är svart och den andra vit) plöjer vi oss genom demoner och annat sattyg i full fart mot det resande tornet för att se om vi kanske kan försöka förhindra vad det än nu som sker i vår stad. Detta spelet utspelar sig dock till 95% inne i tornet så därför hamnar det bara på femteplats och det finns säkert bättre exempel på domedagsscenarion i spelväg. Men det här spelet är så jäkla bra så jag gör en så kallad ”fräckis” och slänger med det ändå.

Nr 4: Half-Life

Detta spelet är ju så briljant att det faktiskt är en själv som påbörjar jordens undergång. Visst, man gör ju egentligen bara sitt jobb, men att det kunde spåra ut så här hårt, det kunde man aldrig ana. Aliens börjar rusa runt och headcrabs förvandlar människor till kannibaler. De få överlevande som är kvar försöker hålla ihop så bäst de kan men döden är ständigt i ens närvaro och du kan glömma att försöka hålla någon kär i spelet, de kommer ändå dö som flugor omkring dig. Det är du mot undergången, och du kämpar mot den så gott du kan med din kofot och din HEV-suit.

Nr 3: Dead Rising

Att koppla ”jordens undergång” och inte lyckas få med ”zombies” i den tanken är ju direkt omöjligt. Du är den erkände fotojournalisten Frank ”I covered wars, you know” West som har fått höra att saker verkar inte stå helt rätt till i en liten stad som går vid namnet Willamette i Colorado. Försök till kontakt har alla gått till spillo och han väljer att ta saken i egna händer. Militären har dock byggt upp blockader runt staden och helikoptervägen är den enda vägen in, men från en luftburen position ser vi att det är långt värre än vad vi trodde. Folk blir jagade av långsamtgående likbleka människor som verkar äta på vem de än får tag i. Frank West ser ett scoop, och dyker rakt ner i hetluften för att klura ut vad som egentligen har spridit sig i Willamette. Sen blir det din egna version av Dawn of the Dead där du ska springa runt i ett lokalt mall, rädda människor och möta psykos, allt medans du tar dig an våg efter våg av grymma zombies.

Nr 2: The Legend of Zelda: Majora’s Mask

Det här spelet kan ju vara det bästa för att uppleva dagarna innan jorden går under hur det skulle se ut. Folk lever sina vanliga liv, den årliga karnivalen väntar runt hörnet och jorden snurrar på i sin vanliga takt, förutom med en liten detalj: Månen är på väg att krascha mot jorden. För varje minut som går i spelet närmar den sig långsamt men säkert tills den tredje dagen in, under karnivalsdagen, slår ner med hela sin kraft och förstör allt i sin väg. Link, en liten grönklädd pojke som är en främling i denna stad, är den ende som är medveten om situationen alla befinner sig och går tillbaka dessa tre dagar om och om igen för att rädda jorden och får uppleva flera parallella historier som sker under dessa tre dagar. Nu är det inte bara hans liv som står i spel utan även alla dessa människor han har lärt känna, dock är det ingen som känner honom. Ett undergångsspel som verkligen slår på de vackraste tonerna och följer med en långt efter du har stängt av din Nintendo 64:a.

Nr 1: Shin Megami Tensei: Devil Survivor

Det här spelet kan faktiskt vara det bästa exemplet på hur det skulle se ut om jorden går under. De saker man får se och de beslut människor tar chockar en in i märgen och lämnar en emellanåt stum åt allt våld som bara människan själv kan åstadkomma. Det bjuder på ett potpurri av religiösa undergångsteorier och slänger ihop det i en riktigt maffig blandning som inte bara tar ditt hopp, utan även ditt liv. Bokstavligen. De dagar jag spelade Devil Survivor existerade det inget annat utanför min tidsram, jag blev tvungen att få reda på om mina pixlade gubbar verkligen skulle överleva demonattackerna och kaoset som har slagit ner på Tokyos gator. Man kämpar för sitt liv och försöker göra rätt beslut, men för varje beslut du tar kan ett människoliv du håller kärt släckas lika fort som du trodde att du hade räddat det. Du följs av en ständig osäkerhet och tyngden på dina axlar är enorm, men du är en överlevare och leva skall du allt göra. Bättre undergångs-spel går det faktiskt inte att finna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *